Részvényenként 13,05 euró a Telekom Austria kibocsátása

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 6. 09:35
Az osztrák ÖIAG állami vagyonkezelőnél pénteken bejelentették, hogy a Telekom Austria további privatizálására részvényenként 13,05 eurós árat állapítottak meg, miután a felkínált 17 százalékot - 85 millió részvényt - már előző nap, négy óra leforgása alatt elkapkodták ezen az áron a megcélzott hazai és nemzetközi intézményi befektetők. A kínálati ársáv 12,80-13,05 euró volt.
Telekom Austria kereskedését péntek reggel felfüggesztették a bécsi értéktőzsdén, a délelőtti újrakezdés után 13,61 euró volt, délután, röviddel zárás előtt, 13,45 eurónál tartott, 0,10 euróval, azaz 0,75 százalékkal drágábban a csütörtöki zárónál. Szerdán, az ajánlat hivatalos meghirdetése után 12,88 eurón végzett, 0,08 euróval drágábban, mint kedden. Az ÖIAG bevétele a mostani privatizálásból 1,109 milliárd euró.

Az ÖIAG szerint ez a legnagyobb kibocsátás az osztrák tőkepiac történetében, értéke nagyobb a Telekom Austria első tőzsdei kibocsátásánál is, amely 2000-ben volt. A bécsi értéktőzsde vezetője, Stefan Zapotocky megállapította, hogy a mostani kibocsátással az idei új bevezetések értéke elérte a 3 milliárd eurót, ami ugyancsak rekord az éven belüli bécsi tőzsdei bevezetések történetében. Ezzel a bécsi tőzsdén jegyzett részvények összértéke meghaladta a 60 milliárd eurót, vagyis három év alatt megkétszereződött az érték.

A mostani értékesítéssel az ÖIAG - vagyis az állam - részesedése 30,2 százalékra csökken a volt távközlési monopóliumban, és a közkézi rész 69,8 százalékra nő - közölték a vagyonkezelőnél csütörtökön. Az ÖIAG közleménye ismét nem utalt semmivel az utóbbi napokban elterjedt gyanúra, hogy az ÖIAG tervezi még további 10 százalék eladását is egy szaúd-arábiai családnak.

Mivel így az ÖIAG részesedése a meghatározó 25 százalék plusz egy részvény alá csökkenne 47,2 százalékról, a vagyonkezelő, befolyásának megőrzése végett, konzorciális megállapodást akar kötni a szaúdi vevőkkel, annak mintájára, ahogyan az OMV olajtársaságban jól működő konzorcium van az ÖIAG és az Abu Dzabiban bejegyzett IPIC olajipari befektető-társaság között - írta a Die Presse néhány napja. Sajtóértesülések szerint a további közvetlen értékesítés még körülbelül 650 millió eurós bevétel hozna.

Az osztrák ÖGB szakszervezeti központ szerdán elítélte az eladási terveket. A kormány az infrastruktúra alapjait veszélyezteti - mondta az ÖGB vezető titkára, Richard Leutner. Felelőtlenségnek nevezte, hogy a kormány kijebb akar vonulni olyan jól jövedelmező, nyereségét minden várakozáson felül növelő cégből, amilyen a Telekom Austria. Kedden már az Osztrák Munkáskamara is bírálta az eladást, figyelmeztetve, hogy az ÖIAG-nak legalább a 25 százalék plusz egy részvényes részt meg kellene tartania. Úgy vélte, hogy a kormány a
közüzemi ellátási kötelezettségét alárendeli a költségvetési hiány "befoltozásához" fűződő érdeknek.

A volt állami távközlési monopólium tőzsdei privatizálása 2000. novemberben kezdődött, akkor az ÖIAG részesedése 44,4 százalék maradt. A Telecom Italia 29,8 százalékot tartott, a közkézi rész 25,8 százalék lett. A Telekom Italia 2002-ben elkezdett kivonulni, ezt idén év elején fejezte be, így most a Telekom Austria 47,2 százaléka az ÖIAG-é, beleértve 5 százaléknyi részvényre váltható kötvényt.

A Telekom Austria két héttel ezelőtt 98,8 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedről, 17,5 százalékkal többet az egy évvel korábbi 84,1 milliónál. A forgalma 2,6 százalékkal 1,046 milliárd euróra nőtt 1,019 milliárdról. Ezzel az első kilenc hónapban 205,2 millió eurós adózott eredményt ért el, 37 százalékkal többet a tavalyi első kilenchavi 149,8 milliónál. A forgalma 3,031 milliárd euróra nőtt 2,951 milliárdról. Szeptember végén a nettó adóssága 2,072 milliárd euró volt, 565,1 millióval kevesebb, mint tavaly év végén.

Kulcsszavak: +céginfo Telekom Austria

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59