Újabb lépés a fenntartható és biztonságos közlekedés felé

forrás: Prím Online, 2022. május 4. 18:48

A Trans-Sped és a Secret Control GPS Kft. közösen, a hazai fuvarozás történetében egyedülálló módon megvalósították az adatalapú vállalatirányítást, emellett informatikai eszközökkel megmérték és speciális tréningek segítségével módosították a járművezetők vezetési stílusát, hogy fenntartható módon csökkentsék a fuvarozás költségeit. 

A logisztikai feladatok hatékony ellátása soktényezős folyamat, melyben akár egy-egy építőelem módosításával is nagyfokú javulás érhető el. A közúti szállítás esetében az egyik ilyen tényező a sofőrök vezetési technikája. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vezetői készségek módosításával és annak maximalizálásával akár 15%-os fenntartható üzemanyag-fogyasztás csökkenés is elérhető.  

 

Ez kiemelt terület a Trans-Sped működése szempontjából is, hiszen saját gépjárműflottája több mint kétszáz járműből áll, melyek megállás nélkül járják egész Európát. Az optimális vezetési stílus az üzemanyag-fogyasztás csökkenése mellett, a csökkentett környezeti hatások és a logisztikai költségek mérséklésében is kulcsfontosságú, emellett pedig biztonságosabb közlekedést is eredményez.

 

A Trans-Sped küldetésének tekinti logisztikai folyamatainak folyamatos fejlesztését, a hatékonyság növelését.  Ezen dolgozik az ügyféligényekre szabott egyedi szolgáltatásaival és saját fejlesztéseivel is. A különböző területeken tett lépéseknek pedig együttesen már látványos eredményei vannak.

 

 

„A munkaszervezés és a technikai feltételek a képlet egyik felét adják, nem hagyható figyelmen kívül az egyik legfontosabb elem, az emberi tényező sem. Az innovációra fogékony, és az akár évtizedek megszokásain változtatni képes sofőrökön múlik, hogy a potenciális előnyök valósággá váljanak. A Trans-Sped számára éppen ezért kiemelten fontos a kollégák folyamatos képzése, fejlesztése. A Secret Controllal való együttműködés remek lehetőség a sofőrök tudásának bővítésére is, melyre a folyamatos együttműködésen túl a vezetéstechnikai képzések adnak alkalmat” – mondta Tóth Csaba, a Trans-Sped Kft. fuvarozási igazgatója.

 

 A Secret Control segítségével a Trans-Sped képes befolyásolni és javítani járműveinek üzemanyag-hatékonyságát. A Colibri EcoScore System a Secret Control egy üzemanyag-megtakarítást célzó, átfogó megoldása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Colibri programnak köszönhetően a Trans-Sped járműveinek átlagos üzemanyag-használata csökken. A vállalat vezetéstechnikai elemzései és tréningjei pedig nemcsak üzemanyag-megtakarítást, de képességfejlődést és optimalizált költségeket is eredményeznek.

 

2021 nyarán a Secret Control szakemberei a Trans-Sped minden 3,5 tonna feletti járművébe beépítették a Colibri rendszerét. Ez a rendszer a vezetéstechnikai értékelésen kívül alkalmas a magyarországi útdíjfizetésen túl a tachográf kártya letöltésére is. A beépítéssel egy időben a Trans-Sped egyik kollégája megszerezte a vezetéstechnikai tréner képesítést, így azóta folyamatosan zajlik a Trans-Sped sofőreinek képzése, mely eddig összesen 67 főt érintett. A tréningeket 4 helyszínen: Tata, Budapest, Debrecen és Nyíregyháza térségében végzik. A helyszínek kiválasztása a fuvarfeladatok függvénye, viszont a tréning hatékonysága és a kiértékelések szempontjából fontos, hogy az adott helyszíneken a tréningútvonalak hasonló nehézségűek legyenek. A sofőrök a rendszer segítségével látványos eredményeket hoznak. A jelenlegi kollégákon túl, pedig az újonnan belépő sofőröket is igyekeznek minél hamarabb bevonni az oktatásba, hiszen a Colibri segítségével a Trans-Sped sofőrei mind nagymértékű fogyasztáscsökkenést érhetnek el járműveikkel, emellett pedig olyan vezetési technikákat sajátítanak el, mint például a tartósfék megfelelő használata, amellyel az üzemi fékhasználat is jelentősen csökkenthető. Így a tréningen elsajátított és gyakorolt készségekkel gazdaságosabban üzemeltethetik járműveiket.

 

„A technológiai újítások kétségtelenül előnyösek, ám ugyanilyen fontos, hogy megfelelő felkészítést kapjanak a sofőrök annak érdekében, hogy bizalmuk legyen az újítások iránt és azokat a lehető legjobban hasznosíthassák a munkájuk során. Jelen esetben a Colibri rendszer beépítésével és vezetéstechnikai tréningekkel segítjük a Trans-Sped kollégáit, hogy javítsunk az előrelátáson, gázpedálkezelésen és a váltóhasználaton. Ilyen egyszerű beavatkozások is elegek ahhoz, hogy akár 15%-os üzemanyagfogyasztás-csökkenést érhessünk el. Jelen piaci körülmények között, ez a beruházás már az első hónapban, valamint utána is folyamatos nyereséget képes termelni minden olyan vállalat számára, mely változtatni akar üzemanyagfelhasználásán. Mivel a sofőrökről adott értékeléseink minden gépjármű esetén objektívek, pontosan látjuk, melyik sofőrnek mely területen van még szüksége további tréningekre” – mondta Cserép Gergely, a Secret Control GPS Kft. kereskedelmi igazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36