Válaszok a HR legnagyobb kihívásaira a következő három évben

forrás: Prím Online, 2023. március 10. 21:16

Tehetségpiacok létrehozása, belső információáramlás, súrlódásmentes digitalizáció – három lehetőség a HR területek számára, hogy felkészüljenek a jövőbeli kihívásokra, megfeleljenek a munkavállalói elvárásoknak a következő néhány évben. A KPMG szakmai konferencián mutatta be globális Future of HR kutatását, amelyben felsővezetőket kérdezett arról, milyen várható nehézségekkel küzdenek majd a HR területek, és hogyan orvosolnák például a munkakultúra, a munkatársi összetétel, a motiváció területén jelentkező problémákat.

Nem sok haladékot kaptak a HR területek, hogy fellélegezzenek a globális COVID-19 járvány, az azzal járó nyomás, számos drámai, gyors és mélyreható változás, átalakulás után. A járvány idején helyükön maradt munkavállalók, ahogy az várható is volt, az új lehetőségeket, a munkavégzés új módjait kezdték keresni 2022-ben. Az elvárások között ma már olyan szempontok szerepelnek, mint a valódi rugalmasságot nyújtó távmunka, a tanulási és fejlődési lehetőségek, az erős pénzügyi ösztönzők, vagy az átlag feletti juttatások, amelyekért a dolgozók munkahelyet is gyorsabban hajlandóak váltani.

 

A KPMG Future of HR kutatása 2020 óta tekinti át a HR legnagyobb kihívásait és legjobb gyakorlatait. A KPMG szakemberei ezúttal is igyekeztek megállapítani, melyek lesznek a jövőben a terület prioritásai, hol szembesülnek a legnagyobb hiányosságokkal, és mit tehetnek a nehézségek leküzdése érdekében. Ami a jövőt illeti: a járvány előtt a legtöbb szervezet és HR területeik még 2030-ig terveztek előre, a korlátozások elmúltával viszont már csak 2025-ig. Az új irány: kisebb lépések, nagyobb mozgékonyság, és szükség esetén mozgástér a tervek módosítására.

 

A KPMG ezúttal 300 HR felsővezetőt kérdezett azokról a kihívásokról, amelyekkel az érintettek jelenleg is küzdenek, és várhatóan még három év múlva is szembesülni fognak. A válaszadók 61 százaléka érezte úgy, hogy a külső munkaerőpiaci hatások miatt változtatni kell a munkavállalói értékajánlaton. A tehetségek megszólítása, fejlesztése és megtartása szempontjából felük említette az értékajánlat legfontosabb összetevői között a vállalati kultúrát, csaknem ugyanennyien a cég értékeit és célját, 33-34 százalékuk pedig a tisztességes fizetést, illetve a rugalmas munkavégzést.

 

A 300 megkérdezett HR felsővezető válaszai alapján a KPMG hat kulcsterületet azonosított, amelyet 12, úttörőnek tekinthető szervezet képviselőivel járt körül, olyan HR-vezetőkkel készítve interjút, akik minden tapasztalható bizonytalanság ellenére valódi változásokat érnek el.

 

A Future of HR tanulmány az említett hat kulcsterület közé sorolja a stratégiai gondolkodást, a digitális technológiák súrlódásmentes integrációját, a munkavállalói jóllétet, az ESG középpontba helyezését, a tehetségek piacának kialakítását és az emberi erőforrások analitikájának fejlesztését.

 

 

Stratégiai áramlás biztosítása a HR funkción keresztül

 

A felsővezetők 60 százaléka gondolja úgy, hogy a következő két-három évben megváltozik a HR működési modellje. Az úttörők egyre gazdaságosabb és hatékonyabb HR funkciókat alakítanak ki azzal az átfogó szemlélettel, hogy a HR hagyományos területein, a toborzáson és a bérelszámoláson túl is hozzájáruljanak szervezeteik céljainak eléréséhez. Fontos, hogy elérjenek minden szervezeti egységet, elemzésekkel támogassák a döntéshozatalt – beágyazódva minden funkcióba és a felsővezetésbe, demonstrálva ezzel a funkció értékességét.

 

Digitális szemlélet gondolatokban, szavakban és tettekben

 

A megkérdezettek 39 százaléka számára az egyik legfontosabb fókuszpont a HR szolgáltatások automatizálása. Ugyanennyien gondolják azt, hogy kiemelt fontosságú a digitális technológia bevezetése a HR-be az alapvető HR nyilvántartási rendszeren túl.

 

Egyértelmű, hogy a munkavállalók versenyhelyzetben nem fogják tolerálni a régi rendszereket, folyamatokat. Így mindennek, amit a HR terület kínál, magas színvonalúnak, zökkenőmentesnek, testreszabottnak kell lennie, és adatokra kell épülnie. Az úttörők – egyebek mellett a távmunka elősegítésével – túllépnek a szükséges technológia bevezetésén, és a digitális technológiát a súrlódásmentes, motiváló munkakörnyezet kialakításában hasznosítják. Ez aztán olyan folyamatokat is lehetővé tesz, mint például a munka közbeni tanulás.

 

Jóllét és jó közérzet

 

A felsővezetők 85 százaléka értett egyet azzal, hogy az elmúlt két-három évben az alkalmazottak egészsége és jólléte fontosabbá vált a szervezetek számára. A dolgozók idén még több és még jobb támogatásra vágynak ezen a téren. Ez különösen igaz a fiatalabb generációra. Az úttörők tudják ezt, és rugalmasan reagálnak ezekre az igényekre – a HR területek olyan újításokat keresnek, amelyek a munkavállalók jóllétét helyezik előtérbe, miközben az üzleti igényeket is kiszolgálják, támogatják.

 

A HR funkció mint a vállalat ESG vállalásainak zászlóvivője

 

A HR funkciónak komoly szerepe van a vállalati kultúra alakításában, így arra is hat, hogy hogyan viszonyulnak a munkavállalók a cég ESG elkötelezettségeihez. Az úttörők a meghatározástól a valóra váltásig vezető szerepet vállalnak a szervezeti célok megvalósításában. Kiemelten figyelnek az ESG célok teljesülésére, és mozgósítják csapataikat a nulla kibocsátásra irányuló stratégia érdekében is. Ez a szervezet minden részét áthatva az ügyfélélményre is kedvező hatással van.

 

Belső tehetségbázis kiépítése – Kompetenciákat a feladatokhoz

 

Halász Erika, a HR szolgáltatásokat is biztosító Stratégia és Működési üzleti tanácsadási terület vezetője szerint a kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a gyorsan változó szervezetekben megkövetelt készségek és a munkaerőhiány miatt újra kell gondolni a klasszikus felfogást: az emberek munkakörben való alkalmazását részben felváltja majd a képességeket feladatokhoz rendező környezet. Az úttörők éppen ezért átszervezik a képességek elosztását a szervezeten belül, hogy mozgásban tartsák tehetségeiket. A tehetségek piacával kísérleteznek, egyesítve a munkavállalói adatokat, üzleti elemzéseket és előrejelzéseket. A tehetségbázis még a leginkább újító szellemű HR területeken is csak most alakul ki, az úttörők azonban mégis nagyon komolyan veszik, és a verseny egyik kritikus eszközeként kezelik.

 

Adatelemzéstől a tettek mezejére – biztonságosan

 

Az úttörők már túl is vannak a teljesítményindikátorok követésén és a dashboardok kialakításán. Ehelyett az üzleti területek kérdéseire adnak válaszokat, és erre a kapcsolati elemzéseket, az emberi kapcsolatrendszerek tudományát alkalmazzák. Ezzel olyan értékláncot hoznak létre, amellyel a HR elemzők a megfelelő kérdések feltevésétől eljutnak a jelentőségteljes elemzésekig és lépésekig. Mára kialakítottak egy átfogó képességet, amely a javaslatoktól a korrelációk felfedezésén keresztül eljut a stratégiát, elköteleződést, a munkavállalók megtartását és a karrierlehetőségeket támogató lépésekig.

Kulcsszavak: HR Future of HR KPMG

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38