Binance: a kriptoiparág egészségesen fejlődött az elmúlt fél évben

forrás: Prím Online, 2023. július 24. 15:54

A hagyományos pénzügyi szektort és gazdaságot jellemző turbulenciák ellenére a kriptoszektor a várakozásokat felülmúlóan növekedett 2023 első félévében: az iparág teljes piaci kapitalizációja 30%-kal emelkedett ebben az időszakban. A Binance szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a bővülés 2023 második felében és 2024-ben is folytatódjon.

A világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance közzétette legújabb, 2023 első félévét összegző kriptopiaci jelentését. A 120 oldalas tanulmány szerint a szektor a vártnál sokkal jobban teljesített az elmúlt időszakban, jó alapot teremtve a következő félévben és 2024-ben a további növekedés számára. 

 

A teljes piaci kapitalizáció éves szinten 30%-kal emelkedett, és június 30-án elérte az 1,17 billió dollárt. A továbbra is domináns szerepű Bitcoin 2021 áprilisa óta nem volt ennyire értékes, miközben három éve nem látott mértékben szakadt el a hagyományos pénzügyi piacok folyamataitól. Annak ellenére, hogy a stablecoin-ok (egy másik eszközhöz, például fiat valutához vagy nemesfémhez kötött kriptoeszközök) globális piaca 7%-ot veszített értékéből, a Tether (USDT), az egyik legnépszerűbb stablecoin éves szinten 26%-kal növelte piaci részesedését. Mindeközben a Liquid staking lett a legnagyobb DeFi szegmens. Ez utóbbi egy olyan szoftvermegoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az adott befektetés igazolására szolgáló hálózaton, például az Ethereumban jussanak hozzá a lekötött érméik vagy tokenjeik után fizetett jutalmakhoz – egy adott protokoll által programozott likvid befektetési token (LST) segítségével. 

 

A jelentés részletesen áttekinti az iparág legfontosabb termékeit és szegmenseit, továbbá a gaming, a metaverse, a befektetések és az intézmények kriptovaluta-állományának aktuális helyzetét, illetve az új kriptopiaci innovációkat minden lényeges termékkategóriában. 

 

A jelentés olyan adatokat is megad, amelyek nem válnak azonnal láthatóvá a napi szinten kereskedők előtt, ugyanakkor az ezekben tettenérhető növekedés pozitív üzenettel bírhat a számukra. Például, a Bitcoin kereskedelmi volumene éves szinten 185%-kal nőtt, a hálózaton belüli tranzakciók száma 58%-os, a TX díjaké pedig 143%-os emelkedést mutatott. A hálózat egyre intenzívebb használatát sok elemző az idén januárban elindított Ordinals protokollnak tulajdonítja, amely a Bitcoin hálózatán belül is lehetővé teszi NFT-k létrehozását és az azokkal történő kereskedést.

 

 

Fontos adatnak tekinthető az is, hogy a hashelés – amely korábban a Bitcoin blokklánc alapját képezte – ugyancsak 40%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel egyidőben a bányászás erőforrásigénye is jelentősen megnőtt: a hálózat hashrátája 43%-kal nőtt.  

 

A Binance féléves jelentése erősen támaszkodik a blokkláncon belül végrehajtott tranzakciók elemzésére, ugyanakkor más forrásokat, például az általános piaci hangulatot leíró adatokat is felhasznál. Így például a Bitcoin Fear & Greed Indexét is közli, amely január óta megkétszereződött, vagyis a kereskedők egyre magabiztosabbak. 

 

A jelentésben elemzett legfontosabb blokkláncok (layer 1s) közül a Solana könyvelhette el a piacon a legnagyobb bővülést az év első felében. A BNB Chain az eddigi legjobb éven belüli teljesítményét tudhatja maga mögött: a napi tranzakciók száma 113%-kal emelkedett, szemben az Ethereummal, amelynél ez az érték 48% volt. Az aktív címek estében is ugyanez a helyzet: az egyik oldalon (BNB) 118, a másikon (Ethereum) 63%-os a bővülés. Az Avalanche előrehaladása az aktív alhálózatokon, és a Cosmos új, megosztott biztonságot kínáló modellje szintén figyelemre méltó fejlemény. 

 

A féléves jelentés szerint az elmúlt időszak legkiemekedőbb újdonsága a liquid staking növekedése és az LSTfi (a liquid staking tokenek és a DeFi összevonása) előtérbe kerülése voltak. Ez utóbbi teljes zárolt értéke rendkívül dinamikusan, 460%-os ütemben nőtt április óta. A dokumentum részletesen kitér a másodlagos protokollokat használó kriptoeszközökre is: zkEVM bővülésére és a Polygon küszöbön álló átalakítására Polygon 2.0-vá. A feltörekvő szektorokról is részletes elemzést közöl a tanulmány, így például az L3 rétegről is: azokról az applikáció-specifikus láncokról, amelyek összekötik a meglévő másodlagos (layer-2) protokollokat. 

 

A vezető stablecoin-ok piaci folyamatainak elemzése mellett a jelentés a piaci részesedéssel rendelkező, feltörekvő versenytársakat is górcső alá veszi. Ilyenek például az USDD, a crvUSD, a GHO és a LUSD. Ez utóbbi piaci kapitalizációja 54%-kal emelkedett éves szinten. 

 

A Binance által elemzett szinte összes szegmensben meggyőző növekedést mutatott a kriptoiparág  az elmúlt félévben. A decentralizált piacon (DeFi) az előző év azonos időszakához viszonyítva 43 százalékkal több felhasználó tevékenykedik, és az NFT-k mennyisége is nőtt 2022 második félévéhez képest, annak ellenére, hogy az alapárak jelentősen estek. A jelentés szerint a 10 legnagyobb pénzügyi alap összességében 3,6 milliárd dollárt gyűjtött össze 2023 első félévében. Ez nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy az intézményi befektetők körében folyamatosan növekszik a kriptoeszközök elfogadottsága. Ugyanezt jelzi a CBDC-t elindító országok számának növekedése, a vállalati blokklánc projektek és valós eszközök (pl. arany, ingatlan) tokenizálásának megjelenése a láncon.

 

A jelentés összegzésképpen megállapítja: “A piac jelentős része profitált a „Bitcoin ETF” időszakból, a piac újra lendületbe került, amit a Bitcoin új csúcsa tisztán jelez. Ezek a folyamatok növelték a befektetők bizalmát a kriptoeszközök iránt. A második félév újabb innovációkat fog hozni, a kriptoeszközök még szélesebb körben válnak elfogadottá, vagyis az iparág előtt bíztató jövő áll.”

 

Kyrylo Khomiakov, a Binance kelet-közép-európai régióért felelős vezetője a jelentés kapcsán elmondta: "A kriptokereskedelem annak ellenére virágzik, hogy a globális gazdaság jelentős átalakuláson megy keresztül. Vagyis a kriptoszektor figyelemreméltó ellenállóképességről tett tanúbizonyságot. Egyre többen használnak kriptoeszközöket, a stablecoin-ok és a blokklánc-technológiák egyre elterjedtettebbé válnak. Ezek olyan fejlemények, amelyek – az intézményi befektetők növekvő részvétele mellett – szilárd alapot nyújtanak az iparágnövekedéséhez, és ahhoz, hogy a jövőben még szélesebb kör kezdjen el kriptovalutákat használni."

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38