A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

forrás: Prím Online, 2024. május 3. 13:04

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

A terjedelmes jelentés 4 részre oszlik az alábbi címekkel: „Technológia a jobb életminőségért”, „A Xiaomi zéró karbonkibocsátás filozófiája”, „A partnerekkel közösen elért sikerek”, „Vállalatirányítás és megfelelőség”.

 

Technológia a jobb életminőségért 

 

A Xiaomi küldetése szerint azon munkálkodik, hogy „minden ember számára elérhetővé tegye a technológiai innováció nyújtotta előnyöket, hogy jobb életet élhessenek”. A vállalat továbbra is elkötelezett azért, hogy a befogadás jegyében fejlesztett technológiát minél többek számára tegye elérhetővé. 2023-ban az innováció egyik kiemelkedő példája volt a mesterséges intelligenciára alapuló szemüveg, amelyet a vállalatcsoport negyedik Hackathon Technology versenyén mutattak be a Xiaomi mérnökei.  A környezet hangjait megkülönböztetni képes és gesztusokkal is vezérelhető technológiát alkalmazó szemüveg a felhasználók mindennapjait teszi kényelmesebbé és egyszerűbbé. 

 

Ezen túl, számtalan új funkció épült be a vállalat közelmúltban bemutatott új operációs rendszerébe, a Xiaomi HyperOS-be. Ilyen új funkció például a környezeti hangok felismerése (Xiaomi Ambient Sound Recognition), a tapintással érzékelhető visszajelzések, és a mesterséges intelligenciát alkalmazó hívásfunkció, amelyek mind-mind a Xiaomi elkötelezettségét bizonyítják aziránt, hogy a technológiát befogadóvá és minél több ember számára elérhetővé tegye. 

 

A HyperOS egy egységes operációs rendszerként funkcionál, amelyet úgy terveztek, hogy integrálható legyen a Xiaomi által megálmodott "Human x Car x Home" okos ökoszisztémába, másfelől még nagyobb biztonságot nyújt, könnyebb csatlakozást biztosít sok-sok okoseszközhöz, és az egyes készülékek működését is hatékonyabbá teszi.

 

Ezzel párhuzamosan, a vállalat az intelligens gyártási folyamatait is továbbfejlesztette, amely révén az erőforrásait még nagyobb hatékonysággal tudja felhasználni, és tovább csökkentheti a hulladéktermelését. Ez a stratégia is segített előrehaladást elérni olyan feltörekvő üzletágakban, mint a robotika, az okos járművek gyártása, vagy az ember közreműködése nélkül működő üzemek létrehozása. Ezek a kezdeményezések is híven tükrözik a Xiaomi elkötelezettségét a technológiai innováció és a fenntarthatóság iránt. 

 

 

Zéró Karbonkibocsátás

 

A Xiaomi a zéró kibocsátást tűzte ki célul, ezért a teljes működést érintően olyan gyakorlatokat részesít előnyben, amelyeknek a lehető legalacsonyabb a karbonlábnyoma. Ezt a megközelítést a teljes beszállítói láncán belül érvényesíti, partnereit támogatja a klímatudatos intézkedések bevezetésében és végrehajtásában. A vállalat karbonsemlegesség iránti elkötelezettségét mutatja az első ilyen irányba mutató kezdeményezéseit részletező jelentésének bemutatása 2023 telén, a Dubajban megrendezett COP28 konferencián (White Paper on Climate Action). Ebben szerepel a zéró-karbon filozófia és az az ütemterv, amellyel a vállalat a zéró kibocsátást szeretné elérni. Az év során, a Xiaomi vállalást tett arra, hogy 2025-re a termelésben 100%-ban megújuló forrásból származó elektromos energiát fog használni, 2040-re pedig eléri a karbonsemlegességet és a saját operációján belül már kizárólag csak megújuló energiát fog használni.

 

Mindezeken túl, a készülékbeszámítással kapcsolatos szolgáltatásait bizonyos európai piacokon, így Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Lengyelországban továbbfejlesztette, amelynek eredményeként a fogyasztóit felelősebb módon és a fenntarthatóságot figyelembe véve tudja kiszolgálni. 

 

A fenntarthatóság terén 2023-ban elért eredményei elismeréseként a Xiaomit arany fokozattal tüntette ki a fenntartható vízgazdálkodást támogató nemzetközi szövetség (Alliance for Water Stewardship), ezzel a Xiaomi Science and Technology Campus-a lett a világon az első olyan irodaépület, amely elnyerte ezt a tanúsítványt. 

 

A közelmúltban, a Föld napján (2024. április 22-én), a Xiaomi azzal bizonyította a hulladékkibocsátás csökkentése és a környezetvédelem iránti elkötelezettségét, hogy bejelentette, partnerségre lép egy búvároktató iskolával, a Professional Association of Diving Instructors (PADI) nevű szervezettel. Izgalmas online és offline kezdeményezésekkel – például dél-kelet ázsiai tengerpartokon április 27-én végzett szemétszedéssel, amelyben a Xiaomi rajongói is részt vettek, valamint a Xiaomi és a PADI által kiadott, limitált számú ajándéktárgyak terjesztésével – a Xiaomi arra vállalkozott, hogy felhívja a figyelmet a tengerek élővilágának megóvására és közös fellépés fontosságára. 

 

A partnerekkel közösen elért sikerek 

 

A Xiaomi nem csak a növekedés és dolgozói jóléte mellett kötelezte el magát, de az átláthatóság mellett is, amely kiterjed a teljes beszállítói láncára, miközben a vállalat arról sem feledkezik meg, hogy hozzájáruljon a neki otthont adó közösségek és társadalmak fejlődéséhez. 

 

Összehangolt erőfeszítései eredményeként a vállalat egy olyan kényelmes munkakörnyezetet hozott létre, amely révén felkerült a Forbes Világ Legjobb Munkahelyei 2023. évi listájára, Kína legvonzóbb munkahelyeinek listáján pedig a harmadik helyet szerezte meg; a Forbes China az innovatív megoldások terén az év legjobb munkahelyeként nevezte meg a Xiaomit (China's Best Employer in Innovative Practices of the Year).

 

A vállalat a kutatás-fejlesztésre összpontosítja erőforrásait, amelynek részeként a saját dolgozóit is arra ösztönzi, hogy vegyenek részt innovációs projektekben a Xiaomi Alapítványhoz csatlakozva. A több mint 150 egyetemmel és főiskolával való együttműködés olyan előremutató innovációkat eredményezett, mint a Xiaomi AIoT Box, amely szemlélteti a vállalat szakértelmét a hardver és a szoftver zökkenőmentes integrálásában, hogy változatos szcenáriókat szimuláljanak a Mijia alkalmazáson keresztül.

 

A saját tehetségeinek felkarolása mellett, a Xiaomi arra is nagy gondot fordít, hogy a beszállítói láncán belül is érvényesüljön a funkcionalitás és a fenntarthatóság. Ennek érdekében, a vállalat kockázatkezelési irányelveket fogadott el az ESG-kockázatok azonosítására és kezelésére. Telephelyi auditokkal és kérdőíves felmérésekkel, a beszállítóival való szoros együttműködéssel igyekszik a vállalat részletesen feltárni azokat a problémákat, amelyek intézkedéseket igényelnek. Ezek mellett, a Xiaomi szigorú mechanizmust vezetett be az új beszállítók értékelésére, amelyben az ESG-megfelelőség ellenőrzése kitüntetett helyen szerepel.

 

A beszállítói lánc felügyeletén túlmutatóan, a Xiaomi a társadalomra is szeretne a tevékenységével, filantróp kezdeményezéseivel hatást gyakorolni. Az elmúlt évben, a Xiaomi Alapítvány számos jótékonysági akciót bonyolított le, amelyekkel a természeti katasztrófák károsultjait segítette és a szociális ellátórendszert támogatta, aláhúzva a vállalat társadalmi felelősségvállalását. 

 

Vállalatirányítás és megfelelőség 

 

A Xiaomi Csoport tavaly az ESG irányítási rendszerét is továbbfejlesztette, mert meggyőződése, hogy ez elengedhetetlen a szervezet jóléte és a vállalat növekedése szempontjából. Éppen ezért, a vállalat vezetősége rendszeresen felülvizsgálja, milyen haladást sikerült elérni az ESG-célok tekintetében. Az erőfeszítései elismeréseként a Xiaomi számtalan díjban részesült 2023-ban, így elnyerte a Best ESG in the Technology díjat a hardver kategóriában, amelyet az Institutional Investor szervezet adott át a vállalatnak, továbbá a Bloomberg Green a Xiaominak adományozta az ESG Company to Watch of the Year díjat.

 

A vállalatnak a minőség, a sokszínűség, a haladás és a befogadás melletti rendületlen elkötelezettségét bizonyítja, hogy 2024-ben kinevezték a Xiaomi első női felsővezetőjét, elnökségi tagját. Mindezeken túl, az innováció és a szellemi tulajdon védelme iránti elkötelezettségét megerősítendő, a Xiaomi több mint 37 000 szabadalom benyújtásáról számolt be a 2023. évi jelentésében. 

 

A 2023. évi ESG jelentés, az ebben bemutatott előrehaladás, jól tükrözi a Xiaomi azon törekvését, hogy részese legyen egy jobb világ megteremtésének. Ebben fontos szerepet szán a vállalat az innovációnak, a zéró karbonkibocsátás elérésének, a teljes beszállítói láncon belül érvényesülő fenntarthatóságnak, a szigorú elvek alapján működő vállalatirányításnak és megfelelőségnek. A jelentés szerint a Xiaomi jelentős előrehaladást ért el egy fenntarthatóbb jövő megteremtésében.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59