Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

forrás: Prím Online, 2024. május 3. 16:17

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

A Nordic Light Trio fejlesztésével kezdődően a Skanska azt a célt tűzte ki maga elé, hogy épületei elérjék a legmagasabb akadálymentességi minősítést. Legutóbbi projektje, a H2Offices is folytatta ezt az utat, fenntartva és tovább fokozva az akadálymentesség magas színvonalát. A Skanska a projektjeinek tervezési fázisától kezdve figyelembe veszi az akadálymentességet hátráltató tényezők felszámolását, biztosítva, hogy épületei minden aspektusa, a külső környezettől a belső létesítményekig, mindenki számára könnyedén használható legyen. Ez magában foglalja a motoros bejárati ajtókat, az érintésmentes megoldásokat, a széles bejáratokat, a fogyatékossággal élő személyek számára fenntartott mellékhelyiségeket minden emeleten, valamint az olyan gyakorlati segítséget nyújtó technológiákat, mint a jelnyelvi tolmácsprogramok és a hordozható indukciós hurok a hallássérült személyek számára.

 

"A Skanska megközelítése az akadálymentességgel kapcsolatban túlmutat a megfelelőségen; az inklúziót minden egyes beruházás egyik fő pillérének tekintjük. Célunk, hogy a H2Offices első fázisával, amely az Access4you-tól arany minősítést kapott, ne csak teljesítsük, hanem túl is szárnyaljuk az Access4you által meghatározott akadálymentességi feltételeket” – mondta Ábrahám András, a Skanska magyarországi kereskedelmi fejlesztési egységének H2Offices projekt igazgatója. “Ezek által vezérelve folyamatosan új, praktikus és jelentős értéket teremtő akadálymentességi funkciókat térképezünk fel.” – tette hozzá.

 

 

Tervezési megfontolások a páratlan akadálymentességért

 

A Skanska az épületek akadálymentességének minden szempontját figyelembe veszi, többek között az alábbiakat:

Külső környezet és megközelítés: Az épületek könnyű megközelíthetőségének biztosítása a tömegközlekedési eszközök közelsége, a biztonságos megközelítési útvonalak, szegélyrámpával ellátott parkolóhelyek, valamint a könnyű használhatóság érdekében kialakított rámpákkal és lépcsőkkel ellátott bejáratok révén.

Függőleges és vízszintes közlekedés: Az épületeken belüli mozgás megkönnyítése jól megtervezett liftekkel, folyosókkal és nyitott terekkel, amelyek minden felhasználó számára navigálhatóak és biztonságosak.

Létesítmények funkcionalitása: a tervezés során kiemelten fontos a rendelkezésre álló létesítmények önálló használhatósága mindenki számára, beleértve az egyszerű kommunikációt lehetővé tévő recepciós területeket és akadálymentesített mellékhelyiségeket.

Belsőépítészeti kialakítás: A felhasználói élmény fokozása átgondolt belsőépítészeti tervezéssel, amely a navigációt, az egyszerű használatot és a biztonságot helyezi előtérbe.

Evakuálás/vészhelyzetek: Minden felhasználó biztonságának megteremtése vészhelyzetekben jól elhelyezett vészhelyzeti berendezéseken és egyértelműen jelölt biztonsági zónákon keresztül

 

Ezeknek az intézkedéseknek a H2Offices-ben történő sikeres megvalósítása iparági mércét állít fel, és alapként szolgál a vállalat következő projektjének tervezéséhez és fejlesztéséhez.

 

 

Miért fontos az akadálymentesítés?

 

“Akadálymentesség nélkül nincs inklúzió. Az akadálymentesség és az erről szóló megbízható, részletes információ a fogyatékossággal élő emberek (re)integrációjának első lépése, amely azonban nem csak nekik, a népesség 16%-ának könnyíti meg az életét, hanem a babakocsival közlekedők, az idős, mozgásában korlátozott emberek és a baleset vagy műtét miatt átmenetileg sérült emberek számára is segítséget nyújt. Nagyra értékeljük a Skanska példamutató elkötelezettségét egy mindenki számára befogadóbb világ iránt.” – mondta Berecz Balázs, az Access4you International alapítója és ügyvezető igazgatója, aki maga is 15 éve kerekesszékkel közlekedik.

 

“Ha az épületeket mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tesszük, az számos előnnyel jár. Először is, az akadálymentes környezet jelentősen kiszélesíti az elérhető potenciális munkavállalók körét a munkáltatók számára, lehetővé téve számukra, hogy a képzett munkavállalók sokféle csoportját megismerjék. Ez az inkluzivitás nemcsak a munkaerő-felvétel szempontjából előnyös, hanem az értékes, esetleg fogyatékossággal élő alkalmazottak megtartása szempontjából is, biztosítva, hogy hozzájárulhassanak a szervezet fejlődéséhez. Továbbá az akadálymentesség lehetővé teszi, hogy több fogyatékossággal élő ember férjen hozzá szolgáltatásokhoz és létesítményekhez, és vegye igénybe azokat, elősegítve ezzel a befogadóbb társadalom kialakulását. Az inkluzivitáson túl az akadálymentes tervezésben rejlő biztonsági fejlesztések a balesetek számának csökkenéséhez vezethetnek. Ez pedig az alacsonyabb kockázat miatt hozzájárulhat a biztosítási díjak csökkentéséhez. Mindezek nagyon kézzelfogható előnyök." – mondta Ábrahám András.

 

A jövő biztosítása az inkluzivitás révén

 

Az Access4you-val együttműködve a Skanska a tervezés és fejlesztés minden fázisába beépítette az akadálymentes használhatóság szempontjait. Ez a partnerség lehetővé teszi a fejlesztő számára, hogy kihasználja az Access4you szakértelmét a felhasználóbarát terek kialakításában, amelyek megfelelnek minden egyén változatos igényeinek. A H2Offices következő fázisaira és a Hold nevű legújabb projektjére készülve a Skanska továbbra is elkötelezett az iránt, hogy olyan irodai környezetet hozzon létre, amely nemcsak fenntartható és hatékony, hanem teljes mértékben akadálymentes is.

Kulcsszavak: Skanska iroda

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59