Akadályok nélkül – mindenkire gondoltak a Schneider Electric új gyárának építésekor

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 28. 13:26

Széles folyosók, kerekesszékkel is használható liftek, mosdó a mozgássérülteknek – többek között ezekkel a megoldásokkal támogatja a Schneider Electric, hogy új üzemében, a Duna Smart Power Systemsben a mozgásukban korlátozott, kollégák és látogatók is komfortosan érezhessék magukat. Az akadálymentesítés és befogadás jegyében arra is odafigyeltek a tervezéskor, hogy a kerekesszékkel közlekedők az étkezőt is kényelmesen használhassák.

Az esélyegyenlőség biztosítása és a befogadó közeg alapvető fontosságú értékeknek számítanak a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat cégkultúrájában. Ennek megfelelően a társaság Dunavecsén felépült új gyára, a Duna Smart Power Systems (DSPS) közösségi és kommunális tereinek tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a mozgásukban korlátozott kollégák, látogatók is biztonságosan és kényelmesen használhassák a helyiségeket. 

 

Az akadálymentesítés jegyében számos megoldást hoztak létre, hogy az épületet és az irodarészt a kerekesszékes partnerek és kollégák is kényelemesen tudják használni. Már a bejáratnál a recepciós pult lift felőli része alacsonyabb lett, így ott az érkezők is kényelmesen kommunikálni. Szintén rájuk gondolva az épületben a folyosókat és lifteket is mindenhol úgy alakították ki, hogy legalább 120 centiméter szélességűek legyenek, hogy azok kerekesszékkel is használható lehessen, a megfelelő méret mellett még a vezérlőgombokat is úgy helyezték el, hogy könnyen elérhetőek legyenek. Természetesen a nagy, nyitott irodatér bútorainak, illetve a kapcsolóinak elhelyezésekor is szempont volt, hogy ezek akadálymentesen használhatóak és elérhetőek legyenek.

 

 

A kávézó és az üzemi étkező asztalainak magasságát is úgy választották meg, hogy azokat kerekesszékkel is kényelmesen használhassák, illetve az étkező pultját úgy alakították ki, hogy ők is végigtolhassák rajta a tálcájukat. Természetesen a vizesblokkok esetében is érvényesült az akadálymentesítés. Tágas, nehézség nélkül használható mosdókat és zuhanyzókat építettek, amelyekbe még vészhívó is került. Az akadálymentes mosdók az iroda részen minden vizesblokknál megtalálhatóak.

 

A tűzjelző rendszer tervezése során figyelembe vették a siketek és nagyothallokra is. Kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely nemcsak hangjelzéseket, hanem fényjelzéseket is használ vészhelyzet esetén. Ezáltal az érintett partnerek vagy munkatársak azonnal észlelik a jelzést.  

 

Az akadálymentes közlekedést segíti a bejáratnál beépített automata tolóajtó, valamint az, hogy a beltérben csak küszöb nélküli ajtókat helyeztek el, illetve a közösségi terekben úgy alakították ki az ajtókat, hogy azokat a kerekesszékesek is tudják nyitni-csukni. 

 

A fogyatékkal élők mellett az egyéb, speciális igényekkel rendelkező munkavállalókra is gondoltak a DSPS tervezése során. Így például kialakítottak egy multifunkciónális szobát, ami meditációra, imára és szoptatós szobaként is használható. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködési megállapodást jelentett be a SentinelOne és a Lenovo

Többéves együttműködést jelentett be a SentinelOne és a Lenovo, amely keretében Lenovo felhasználók millióinak teszik elérhetővé világszerte a mesterséges intelligencia által vezérelt végpont alapú biztonságot. A Lenovo a SentinelOne iparágvezető Singularity Platformját és generatív AI funkcióit (Purple AI) építi be új PC-ibe, valamint olyan frissítéseket kínál a felhasználóknak, amivel bővíthetik a ThinkShield biztonsági portfólióját és autonóm módon védhetik meg az eszközöket a modern támadásoktól.

2024. szeptember 18. 11:36

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34