Mobil hangvezérlés: Voice-in Data-out platform

Tóth Kristóf, 2001. április 6. 22:46
A mobilkészülékekben alkalmazható beszédfelismerő rendszerekkel foglalkozó VerbalTek bemutatta a Voice-in Data-out (hang-be, adat-ki) platformot, melyet speciálisan a mobileszközök interneteléréséhez fejlesztett ki.
Az új technológia alkalmazása során a felhasználó szóbeli utasításokkal vezérelheti webböngészőjét és keresőjét, az eredmény pedig szöveges formában jelenik meg a kijelzőn. A VerbalNet 1.1 szoftver a Windows CE operációs rendszer alapú készülékeken használható.

A VerbalTek a szoftver fejlesztése során elsősorban a sebesség és a pontosság növekedésében ért el jelentős eredményeket, mialatt kisebb sávszélesség is elegendővé vált a működéshez. Más hang-be, hang-ki felhasználói felületektől, hangműködtetésű portáloktól és hangfelismerő rendszerektől eltérően a VerbalNet a világon elsőként biztosít adatkimenetet a hangbemenethez.

Ahogy a mobiltelefonok egyre erősödnek, egyre összetettebbé válnak, és eltulajdonítanak olyan technológiákat, mint a GPS (global positioning system) helymeghatározáson alapuló szolgáltatások és nagy sebességű internet-hozzáférés, igazán nagy hasznát lehet venni új felhasználói felületeknek. A beszéd-szöveg lehetőségek és a szolgáltatók által ajánlott alkalmazások összekapcsolása az adateléréshez megfelelő technológiai hátteret biztosíthat a mobilfelhasználók számára.

Például, ha egy PDA készülékbe bediktáljuk: 'étterem, olasz', egy interaktív térképről választhatjuk ki a legközelebb eső étkezdét, és egy szintetizált hang így felel: "A legközelebbi étterem két mérföldre található, egyenesen előrehaladva."

A VerbalTek beszédfelismerő termékei bejegyzett technológiákon alapulnak, melyek csökkentett áramfelvétel mellett üzemelnek. A VerbalNet hét nyelven elérhető - írja a wirelessnewsfactor -, köztük angolul, kínaiul, japánul és koreaiul. A vállalat állítása szerint a jövőben a szoftver rugalmasságára helyezik a hangsúlyt, elsősorban a Palm, Symbian EPOC és Linux rendszerekkel és egyéb mobilkészülékekkel való kompatibilitás a cél.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59