MPEG-konvertálás mobiltelefonra

Kollár Csaba, 2001. május 9. 20:11
Eddig azt hittük, hogy várnunk kell a 3G megjelenéséig arra, hogy a folyamatos videoadás a kézikészülékeken is elérhető legyen. Egy új technológia segítségével ez már 2001 végétől GPRS hálózatokon keresztül lehetségessé válik Európában és az USA-ban.
A 3G jövőjét idén tavasztól számítjuk. Az NTT DoCoMo e hónapban szándékozik bevezetni a világon elsőként a 3G hálózatot. Ugyanakkor feltehetőleg a cég elhalasztja a 3G indítását, mivel hibák jelentkeztek a hálózatban. A világ más részein is várhatók késések a következő generációs mobilhálózat elindításánál, így a tartalomszolgáltatók – akik folyamatosan dolgoznak a streaming média megalkotásán – tervei is késnek. Márpedig a fogyasztók már várják a videoalkalmazások megjelenését.

Az egyik izraeli cég, a Celvibe bejelentése szerint lehetőségünk lesz még a 3G hálózatok elindítása előtt a folyamatos médiaalkalmazások elérésére. A CelFeed nevet viselő technológiát a hongkongi Streaming Media kiállításon mutatták be. A Celvibe itt azt nyilatkozta, hogy fejlesztésüket a Közel-Kelet, Európa és az USA piacára szánták. Olyan platformot dolgoztak ki, melyet elsősorban a vezeték nélküli operátorok, a mobil-infrastruktúrát gyártó cégek, a tartalomszolgáltatók, az alkalmazásfejlesztők és a video-szerver gyártók használhatnak ki.

Bárki számára lehetőség nyílik a videoklipek sugárzására az MPEG technológia felhasználásával, s mindezt mobileszközökre optimalizálva – nyilatkozta Oded Peretz, a Celvibe vezetője. Az MPEG-4 transzkóderrel a beérkező MPEG-1-es, MPEG-2-es és egyéb formátumú fájlok valós időben konvertálhatók MPEG-4-es formátumba, ami könnyebben dolgozható fel a mobileszközök számára. Peretz állítása szerint a GPRS hálózatokon történő folyamatos médiasugárzásához elég 56 kbps sebesség. Ez az a letöltési sebesség, amit a klasszikus modemes kapcsolattal elérhetünk. Egyelőre kérdéses, hogy milyen minőségben élvezhetjük majd mobileszközünkön az adást.

Kulcsszavak: mpeg +fohir mobiltelefon GPRS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50