Nyílt szabvány az internetes média kereskedelemhez

Tóth Kristóf, 2001. június 20. 21:53
Piacvezető társaságok egy csoportja - többek között az Adobe, az IBM, az InterTrust, az MGM, a Napster, a RealNetworks, a Sony Pictures Digital Entertainment, a Starz Encore és a Sun Microsystems - bejelentette az XMCL (Extensible Media Commerce Language) kezdeményezést, amely tulajdonképpen egy XML (Extensible Markup Language) alapú nyelv lesz az internetes média kereskedelem szabványosítására.
Az üzleti szabályozások nyelvének szabványosításával az XMCL lehetővé teszi a tartalom lejátszását teljesen függetlenül a codec-ektől, a digitális jogokat menedzselő rendszerektől, és az e-kereskedelmi rendszerektől. Az XMCL nagymértékben leegyszerűsíti majd a fejlesztéseket, és felgyorsítja az internetes digitális média kereskedelem piacának fejlődését, így a csoportosulás mindent megtesz annak érdekében, hogy az új kezdeményezés egy széles körben elfogadott szabvánnyá váljon.

Jelenleg a digitális média kereskedelem működtetéséhez a különböző jogok menedzselését végző rendszerekbe többnyire integrálni kell olyan szabadalmaztatott, sok esetben inkompatibilis rendszereket mint például az e-kereskedelmi menedzsment, az ügyfélszolgálati menedzsment vagy a tőkemenedzsment rendszerei. Egy olyan digitális kereskedelem létrehozásához, amely minden téren képes együttműködésre - beleértve a rendszerek közötti jogok menedzsmentjét is - a jogok tulajdonosainak és az árusítóknak meglehetősen sok üzleti szabályzatot kell bevezetniük, csak így tudják meghatározni a média használatának pontos paramétereit.

Az XMCL kezdeményezés - amelyet nagyon sok piacvezető cég támogat - ennek leegyszerűsítésére próbál létrehozni egy, az üzleti szabályzatok meghatározására szolgáló szabványosított nyelvet, aminek segítségével a jogok tulajdonosai a média terén már meglevő üzleti szabályzatokat - mint például a vásárlás, kölcsönzés, előfizetéses rendszerek szabályzatai - könnyedén átültethetik az internetre, ami újabb piacok megalkotását jelentené számukra.

Kulcsszavak: szabvány e-commerce

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38