Nemzeti Koordinációs Központ alakul a Pannon Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 4. 09:58

Több kutatóhely együttműködésével Nemzeti Koordinációs Központ alakul infokommunikációs technológiák nemzetközi élvonalba tartozó kutatására és piaci bevezetésére a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán Veszprémben.

Az Európai Unió stratégiai témákban támogatja nemzeti koordinációs központok létrehozását, melyek összehangolják az ország kutatási és innovációs kapacitását az adott terülten: a Pannon Egyetem a Kecskeméti Főiskolával és a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvánnyal konzorciumban ilyen központ megalapítását pályázta meg sikerrel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében - jelentette be a projekt vezetője, Bertók Botond, a Pannon Egyetem egyetemi docense. Hozzátette: a konzorcium az Európai Uniótól és az államtól 1,4 milliárd forint támogatást kap a központ kialakítására és kapcsolódó kutatási programok megvalósítására.

Tájékoztatása szerint a központ feladata az információs és kommunikációs technológiákhoz kapcsolódó EU pályázati konzorciumok kialakítása, valamint az akadémiai hálózatban jelenlevő kutató kapacitás hasznosításának segítése nemzetközi ipari alkalmazási területeken. Ugyanakkor társadalmi feladata a fejlett infokommunikációs technológiák széleskörű elterjesztése, azok megismertetésével, bizalmi és biztonsági kérdéseinek megválaszolásával.

Kiemelte: számos hazai vezető kutatóhely bevonásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kiemelt partnerségével indulnak azok a kutatási projektek, amelyek a Pannon Egyetemen, Veszprémben megalapítandó Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ nemzetközi kutatási és innovációs erejét építik; a kutatások témái az informatikai biztonság, a jövő internetében megjelenő technológiák és szolgáltatások, valamint a logisztikai rendszerek információs technológiái.

A központ céljainak megvalósításához a Pannon Egyetem a tématerületen kiemelkedő összes magyarországi kutatóhellyel együttműködik majd: a nyertes pályázati konzorciumban résztvevő Kecskeméti Főiskola és Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány mellett együttműködő partnerként csatlakozott már többek között a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az IBM Magyarországi Kft., a Kürt Zrt., az MTA SZTAKI, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet, az Óbudai Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Széchenyi Egyetem, és a Telenor Magyarország Zrt - ismertette a projektvezető. Megjegyezte: a partnerek köre folyamatosan bővül, a nagyközönség pedig minden évben áttekintheti a kutatási programok és kialakuló projektek előrehaladását nyilvános szakmai rendezvényeken.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy minőségi munkát csak akkor lehet végezni, ha az oktatás, a kutatás és a projekt-tevékenység egymást erősíti. Egymaga egy intézmény se képes egy országban ellátni a kutatási tevékenységet, csak együttműködve más intézményekkel, ezért ezek között együttműködésre van szükség, melynek alapja a közös, hosszú távú cél, a közös nyelv, az egymást kiegészítő, speciális tudás, valamint a hatékonyság: a szerdán induló új projektben mindez megvan - jelentette ki.

A program 2015. tavaszán fejeződik be.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36