Flash technológiával gyorsítja az adatfeldolgozást az IBM

forrás: Prím Online, 2013. április 29. 13:46

Az IBM ismertette stratégiai elképzeléseit a Flash technológia lehetőségeinek hatékonyabb kihasználására, hogy új megoldásokat tárjon fel a nagy mennyiségű adatok kezelésére. A vállalat piacra dobta IBM FlashSystem termékcsaládját, és bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt fektet a Flash megoldások továbbfejlesztésébe.

A Flash rendkívül hatékony újraírható memória, mely a kiszolgálókon és tárolási rendszereken belüli adatgyűjtések válaszidejét néhány ezredmásodpercről néhány milliomod másodpercre csökkentheti. Mivel nem igényli mozgó alkatrészek használatát, megbízhatóbb, tartósabb és energiahatékonyabb, mint a forgó merevlemez-meghajtók. A Flash már régóta népszerű a fogyasztói elektronikai cikkek piacán, ma már a mobiltelefonoktól a táblagépekig minden eszközben ilyet használnak. Mivel a vállalatok egyre gyakrabban szembesülnek a növekvő adatmennyiség problémájával, és ezzel párhuzamosan gyorsabb elemzési megoldásokat szeretnének, a Flash technológia egyre inkább az intelligens megoldásokban gondolkozó cégek választása lehet.

Egy pizzásdobozban elfér
Az IBM bejelentette, hogy áprilistól már elérhetők az IBM FlashSystem családjának termékei, melyek a Texas Memory Systems által fejlesztett technológiára épülnek. A termékcsalád a Flash technológia minden előnyét egyesíti, a pizzásdoboz méretű IBM FlashSystem 820 például 20-szor gyorsabb a forgó merevlemez-meghajtóknál, és akár 24 terabájtnyi adat tárolására is képes. Ez az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárában nyomtatott formában tárolt adatmennyiség duplája. A Flash-rendszerek használatával akár 90%-kal csökkenthető a banki, kereskedelmi és távközlési alkalmazások tranzakciós ideje, és 85%-kal lerövidülhet a „kötegelt” feldolgozási idő a vállalati erőforrás-tervezési és üzleti elemzési alkalmazásokban. Az energiafelhasználás az adatközpont-konszolidációk és felhőalapú telepítések esetén 80%-kal is kevesebb lehet.

Egymilliárd dollár kutatásra
A termékbejelentéssel együtt az IBM ismertette kutatás-fejlesztési terveit is: a vállalat 1 milliárd dollárt fordít új Flash-megoldások tervezésére és a technológia integrálására a szerverekből, tárolási rendszerekből, middleware megoldásokból álló kínálatába. E ráfordítással párhuzamosan az IBM 12 új kompetenciaközpont felállítását is tervbe vette. A világ különböző országaiban megnyíló központokban az IBM ügyfelei valós adatokra épülő szimulációkat futtathatnak, hogy felmérjék az IBM Flash-megoldásaitól várható  teljesítménynövekedést. Kipróbálhatják azt is, milyen valós idejű döntéstámogatást nyújt a technológia, hogyan javítja a kritikus munkaterhelések, például hitelkártya-feldolgozások, tőzsdei tranzakciók, gyártási folyamatok és megrendelés-feldolgozási rendszerek teljesítményét.

 „A Flash gazdaságossága és teljesítménye mára olyan mértékű, hogy alapvető változásokat hozhat a vállalatok életében, különösen a tranzakcióigényes alkalmazások terén” – mondja Ambuj Goyal, az IBM rendszerek és technológia csoport tárolási rendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója. „A Big Data, mobil, cloud és közösségi média megoldások teremtette technológiai környezetben a vállalatok gyorsabb, hatékonyabb elérést szeretnének az üzleti információkhoz, ezt a Flash valóban képes biztosítani.”  

Az új IBM FlashSystem a vállalat teljes mértékben Flash technológiára épülő és hibrid (lemezes/Flash-) meghajtókból álló megoldásainak körét bővíti, melynek tagjai többek között az IBM Storwize V7000, az IBM System Storage DS8870 és az IBM XIV Storage System termékek. Az új termékcsaládról itt találhatók további részletek:

www.ibm.com/systems/storage/flash/
 

Kulcsszavak: flash adatfeldolgozás IBM

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05