Új rendszer, új generáció – startvonalnál a 10-es számú Windows versenyző

Czipperer Dia, 2015. január 22. 12:13

Az új operációs rendszer hivatalos érkezéséről a Windows háza táján először tavaly októberben hallottunk, amikor is a Microsoft San Franciscó-i sajtóeseményén bemutatta az új rendszert. Sokak nagy meglepetésére nem a korábban rebesgetett 9-es, hanem rögtön 10-es verzió mellett tették le a voksukat, egy új generáció érkezését fémjelezve.

Néhány hónappal ezelőtt, októberben, a hivatalos bemutató alkalmával beszélt arról először a Microsoft, milyen is lesz a vadonatúj, Windows 10-es operációs rendszer, azóta pedig csak sejthető volt, milyen lesz valójában a végleges verzió. A vállalat nem habozott túl sokáig. Az év első napjait megragadva már be is mutatták operációs rendszerük új generációját, a Windows 10-et és funkcióit.

 

Üdv a klubban, Spartan

 

Jó hír, hogy végre pontot tehetünk az „új böngésző-ügy” végére. A sokat rebesgetett új böngészőről is lehullt a lepel. A „Spartan” kódnevet viselő megoldás tényleg leváltja az Internet Explorert. Egy egészen más böngészési élményt tesz lehetővé a felhasználóknak, többek között a beépített funkciók révén, illetve olyan megoldások is helyet kaptak benne, mint a billentyűzet vagy toll segítségével való jegyzetelés, amelyeket a barátokkal is meg lehet osztani.

 

Helló, Cortana!

 

Igen, ez a pillanat is elérkezett. Végre kijelenthetjük, hogy a Microsoft személyi asszisztense PC-kre és táblagépekre is elérhető lesz, sőt, mi több, a Spartan dolgát is nagyban megkönnyíti, hiszen a fejlesztők közvetlenül a böngészőbe integrálták, melynek révén gyorsabbá válik a keresés és a webes ügyintézések is.

 

Bár a Cortana egyelőre még magyarul még nem kommunikál, de angolul már nagyon hasznos kis asszisztens kapunk. Nem csak „kiismeri” a felhasználók szokásaik, érdeklődési köreit, hasznos javaslatokat is tesz nekik, és az eszük helyett eszükként működik, mint egy jó interaktív kalendárium. Figyelmeztet mindenre, ami fontos, a user pedig gépeléssel, hangutasítással vezérelheti.
 

 

Xbox játékélmény a Windows 10-ben

 

Természetesen az Xbox alkalmazás Windows 10-en is fut majd, amely egyben azt is jelenti, hogy az Xbox Live játékhálózat legjavát már a Windows 10-et futtató PC-ken is elérhetik a felhasználók. További előnye még, hogy akár több eszközön is lehet játszani a barátokkal, és a játékvideó-rögzítő funkcióval pedig minden fontos pillanatot megörökíthetnek és másokkal is megoszthatnak.

 

A játékok sebessége sem utolsó szempont. Ezen is turbózott kicsit a Microsoft. A DirectX 12 alkalmazásprogramozási felületre készült játékok sebességében, teljesítményében és grafikai képességeiben is jelentős javulás lesz látható.

 

Új Office-élmény

 

Ezek után már igazán nem érhet senkit meglepetés az Office for Windows 10 alkalmazás ténye kapcsán. Bizony, az Office sem maradt ki a sorból, amelyet a Windows 10 szellemiségének megfelelően kellett átkozmetikázni: vagyis az egy program minden eszközre jegyében. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy a érintésre optimalizált környezetet kapott a program.

 

A Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote és az Outlook programokat teljesen újratervezték, és érintéssel még könnyebben vezérelhetők lettek. Például a PowerPoint szabadkezes funkciója – mellyel közvetlenül a diákra is rajzolhatunk –, jól mutatja, hogy egy új szintet lépett az Office, alkalmazkodva az „új korszakhoz”.

 

Az asztali verzióról viszont egyelőre nem sokat tudunk. Egyelőre csak annyit árult el a vállalat, hogy a következő hónapokban osztanak meg további részleteket erről, ugyanis a fejlesztések jelenleg is zajlanak.

 

Nagyításhoz kattints a képre

 

A sokat emlegetett Start menü is visszatért, és az új funkciók és az univerzális apptámogatás sem maradhatott ki a sorból. Ha már elfelejtettétek volna és kíváncsiak vagytok, mik is ezek pontosan, nézzetek bele korábbi cikkünkbe: A Microsoft rögtön a Windows 10-esre ugrott.

 

A Windows 10 ingyenes frissítésként lesz elérhető a Windows 7, Windows 8.1 vagy Windows Phone 8.1 rendszert használó vásárlók számára, akik a megjelenés utáni első évben frissítenek az új verzióra.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50