Nemcsak a Facebookot érinti kellemetlenül a Safe Harbor ügy

forrás: Prím Online, 2015. október 14. 16:14

Megszenvedhetik az amerikai cégek a Safe Harbor megállapodás érvénytelenítését. „Az eddigi automatikus adatátvitel gyakorlatának vége, az adatáramlás az európai és amerikai cégek között csak költségesebb és időigényesebb eszközökkel tehető meg” – összegez Ódor Dániel, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa.

A vonatkozó adatvédelmi szabályozás alapján az EU-ból harmadik országba történő adattovábbításra csak akkor kerülhet sor az érintett kifejezett hozzájárulása nélkül, ha a célzott harmadik országban a személyes adatok védelmének megfelelő szintje biztosított. Ezen utóbbi minősítés volt elérhető az amerikai vállalkozások számára amennyiben magukra nézve kötelezőnek ismerték el a Safe Harbor rendszerben felsorakoztatott adatvédelmi elveket. Az Egyesült Államok és az EU között 15 éve hatályban lévő adattovábbítási mechanizmus alkalmasságát kérdőjelezte meg Max Schrems, osztrák joghallgató, amikor panaszt nyújtott be az Ír Adatvédelmi Hatósághoz a Facebook adatkezelésére vonatkozóan, tekintettel arra, hogy a Facebook európai felhasználóinak adatkezelését végző ír leányvállalata szintén továbbít adatokat a Facebook amerikai szerveire. Az USA-ba történő adattovábbításokkal szembeni aggályok leginkább az ország hírszerző tevékenységeire vonatkozó 2013-as Snowden kiszivárogtatásokat követően kerültek előtérbe, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az USA-ba továbbított adatok esetében nem biztosított adataink védelme az amerikai hatóságok megfigyeléseivel szemben.

 



Érvénytelenítették a Safe Harbor rendszerét


Miután az ügy az Európai Unió Bíróságára került, a bíróság október eleji ítéletében kimondta, hogy a tagállami hatóságok, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is jogosult arra, hogy megvizsgálja a harmadik országba irányuló adattovábbítások kapcsán az adatvédelmi garanciák meglétét, még akkor is, ha az Európai Bizottság a tárgyban határozatot fogadott el. Másfelől, az Európai Unió Bírósága kimondta az Európai Bizottság azon határozatának érvénytelenségét, amely a Safe Harbor rendszere alapján lehetővé tette személyes adatok továbbítását az Amerikai Egyesült Államokba.


Költséges és időigényes alternatívák


A Safe Harbor rendszere alapján történő adattovábbítás korszaka tehát véget ért.
„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az USA irányába adattovábbítást végző vállalkozásoknak más garanciákat kell nyújtaniuk a továbbiakban az adatvédelem megfelelő szintjének biztosítása érdekében. Az eddigi rendszer módosítása nem várt költségeket és erőforrásokat igényel az érintett cégektől” –fogalmaz Ódor Dániel. „Míg korábban elegendő volt a Safe Harbor szerinti adatvédelmi elvek vállalása az amerikai vállalkozások részéről, addig az alternatív megoldások már jóval költségesebb és időigényesebb alternatívák a vállalkozások számára” – fűzi hozzá a Taylor Wessing ügyvédje.

Vannak alternatívák a cégek számára


A Safe Harbor alternatívját jelentheti az Európai Bizottság által elfogadott modellszerződések alkalmazása, melyek megkötése, naprakészen tartása, esetleges időközbeni szükséges módosításai már jóval nagyobb terhet jelent a piac szereplőinek, különösen egy sokszereplős adattovábbítási konstrukció esetén.

Másik alternatívát a kötelező szervezeti szabályozás alkalmazása jelentheti, mely október 1-jétől hazánkban is elérhető. A szabályozás lényege, hogy a Safe Harborhoz hasonlóan szintén egyoldalú kötelezettségvállalás keretében nyílik lehetőség adattovábbításra harmadik célország irányába. A konstrukció biztonságát a Safe Harborral szemben az biztosítja, hogy kizárólag a tagállami adatvédelmi hatóság által jóváhagyott, kötelező belső adatvédelmi szabályzat alapján történhet az adattovábbítás. Hátrányát jelenti azonban, hogy csak vállalatcsoporton belüli megoldás lehet a kötelező szervezeti szabályozás, külső szereplők irányába történő adattovábbításokra nem alkalmazható.

„A legfontosabb üzenet a cégeknek az, hogy cselekedjenek azonnal; azok a szervezetek, akik lassan reagálnak, magukra vonhatják a szabályzó hatóságok figyelmét. Több amerikai cég már korábban kilépett a Safe Harbor, mint megfelelőségi biztosíték alól, hiszen a megállapodás már jó ideje kivizsgálás alatt volt, különösen a Snowden kiszivárogtatás óta. Most a többieknek is követniük kell őket, hogy alternatívát találjanak az adatok megfelelő szintű védelmének biztosítására” – véli Ódor Dániel.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05