A netezők háromnegyede nem ismeri fel az online fenyegetéseket

forrás: Prím Online, 2015. november 19. 17:21

A Kaspersky Lab kutatóinak kérdőíve szerint az internetfelhasználók háromnegyede (74%) letöltene egy potenciálisan rosszindulatú fájlt, amely annak tudható be, hogy sok esetben hiányzik a tudatosság és a kiber-hozzáértés, mellyel a felhasználók azonosíthatnák és elkerülhetnék az online veszélyeket. 

A Kaspersky Lab kutatói az internetfelhasználók kibertudatosságát tesztelték a kvíz során, amikor is például arra voltak kíváncsiak, hogy a The Beatles Yesterday című számát milyen formátumban töltenék le a lehetséges négy letöltési opció közül, amelyekből csak egy volt biztonságos, mely szándékosan „Betles.Yesterday.wma.”-nek volt elnevezve. Ezt az opciót a válaszadók mindössze negyede (26%) választotta, akik észrevették, hogy ez egy ártalmatlan fájlkiterjesztés, annak ellenére, hogy helyesírási hiba található a fájl nevében.

 

A legveszélyesebb fájlkiterjesztés az exe. volt, mely tartalmazta a jól ismert “mp3” kifejezést a név részeként („Beatles_Yesterday.mp3.exe”), ez pedig a válaszadók harmadát megtévesztette. További 14%-uk választotta a scr., képernyővédő letöltését, ezt a fájlkiterjesztést azonban gyakran használják rosszindulatú anyagok terjesztésére is. Végül a válaszadók 26%-a választotta a zip. opciót, amely tartalmazhatott volna néhány veszélyes fájlt is.
 


A felhasználók kibertudatosságának hiánya nem csupán a zenére korlátozódott. A felmérés szerint minden ötödik (21%) felhasználó tölt le fájlokat különböző ismeretlen online forrásokból, növelve ezzel annak a kockázatát, hogy rosszindulatú szolgáltatóval találkoznak. A felmérés során a felhasználók csupán 24%-a tudott felismerni egy valódi weboldalt adathalász opció kiválasztása nélkül. Ráadásul, azon weboldalak megnevezése közben, ahol a személyes adataikat akarták korábban megadni, a felhasználók több mint a fele (58%) csak hamis oldalakat nevezett meg.

 

A Kaspersky Lab és a B2B International legutóbbi fogyasztói kutatásának eredményeit követve kiderült, hogy az internetfelhasználók 45%-a találkozott rosszindulatú vírusokkal kapcsolatos esetekkel az elmúlt 12 hónapban, de 13%-uk nem tudta, hogy pontosan ezek milyen formában érték el őket. 

 

David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója szerint a fogyasztóknak tisztában kell lenniük az online világ veszélyeivel, annak érdekében, hogy megvédjék magukat. Ha valaki egy bárban ücsörög, nem valószínű, hogy nagy összegű készpénzt fog számolgatni mindenki előtt, hiszen ez nem lenne túl bölcs és okos döntés. Ugyanennek az ösztönnek kell feltámadnia, mikor online vagyunk. A rosszindulatú tevékenység jeleinek ellenőrzése és azon tudás ismerete, hogyan felismerjünk egy adathalász oldalt vagy egy veszélyes letöltést létfontosságú. Azonban bármennyire is kiber-hozzáértő valaki, nem biztonságos, hogy bármiféle biztonsági megoldás elhelyezése nélkül legyen online. A kiberbűnözők folyamatosan új módszereket fejlesztenek ki az emberek megtévesztésére, amelyekkel szemben csak a legmodernebb biztonsági szoftverek képesek felvenni a harcot.

 

A Kaspersky Internet Securtiy – multi-device és a Kaspersky Total Security – multi-device, a Kaspersky Lab ingyenes megoldásai mellett segítenek a felhasználóknak időben felismerni a fenyegetéseket. A Kaspersky Lab ingyenes megoldásai pedig magas szintű védelmet garantálnak, mely elegendő ahhoz, hogy a felhasználók szembeszálljanak a leggyakoribb fenyegetésekkel. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05