A rugalmas duális képzés lehetne a diplomás szakember utánpótlás biztosítéka

forrás: Prím Online, 2018. április 25. 11:01

A duális képzés nem csodaszer, de fontos eleme annak, hogy a jövő diplomásai valóban piacképes tudást szerezzenek a felsőfokú tanulmányaik során – vallja Dr. Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke. Szerinte további erőfeszítésekre lesz szükség mind az egyetemek, mind a vállalatok részéről, hogy ez a gyakorlatorientált képzési forma valóban megfeleljen a folyamatosan változó iparági elvárásoknak, és a diákoknak is naprakész, hasznosító ismereteket nyújtson.

Ábrahám úgy látja, hogy a vállalatok és a tanulók számára is az lenne a legjobb, ha rugalmasabbá válna a duális képzés rendszere. Ahány szakma, annyiféle módon zajlik a tudásmegosztás. Korántsem ugyanazok az elvárások a vegyiparban, mint a járműgyártásban. Ezt pedig figyelembe kell venni, ha az a cél, hogy használható tudással rendelkező diplomás szakemberek lépjenek piacra idehaza.

 

Mindez azt jelenti, hogy az EJMSZ elnöke szerint muszáj harmonizálni a cégek szakmai elvárásait és a felsőoktatási intézmények képzési lehetőségeit. Végső soron mindkét oldalról azt kell szem előtt tartani, hogy a folyamatok összehangolásával bővüljön a duális képzést biztosító helyek száma és növekedjen a duális képzésbe bevont hallgatók köre. 

 

Az adminisztrációs szabályok finomításával a vállalatokat szintén arra lehetne ösztönözni, hogy több duális képzést választó diákok fogadjanak. Ábrahám László azt gondolja, hogy többek közt az adókedvezmények biztosításával, vagy a regisztrációs kötelezettségek egyszerűsítésével jelentősen növelhető azon cégek száma, amelyek bekapcsolódnának ebbe a rendszerbe.

 

Mindezek mellett az élményalapú oktatásra való fokozatos áttérés adná meg igazán a kezdő lökést a különböző szakok, szakmák, tudomány területek iránti érdeklődés erősödéséhez, a diplomás mérnökképzés renoméjának visszaállításához. Ennek a folyamatnak több összetevője is van. Az EJMSZ elnöke szerint a tanítást segítő online platformok, a játékosabb módszertani megoldások bekapcsolásán túl az oktatói gárda továbbképzése is kiemelt feladat kellene, hogy legyen. Ha ugyanis a tanulókkal nap, mint nap kapcsolatot tartó tanárok látóköre, tudása nem bővül, akkor meg van a veszélye annak, hogy például tehetséges, műszaki érdeklődésű fiatalok maradnak észrevétlenek a rendszerben, vagy kallódnak el végleg.

 

Ugyanakkor a megfelelő pályaorientáció nem csupán az oktatási szereplők felelőssége. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség ezért azt szorgalmazza, hogy lokálisan, regionálisan jöjjenek létre duális képzési központok, amelyekben a vállalatok, az oktatási intézmények szakemberei dolgozhatnak összehangoltan azon, hogy továbbképzések, felkészítők és egyéb a tudásmegosztást segítő tevékenységek révén több diák kapjon releváns szakismereteket, jövőképet, illetve alakulhasson ki direkt kapcsolat a leendő munkavállalók, illetve munkaadók közt.

 

EJMSZ tagvállalatok duális képzési programjai

  • A győri Nemak Kft. idén hozott létre Duális Képzési Központot. A beruházás 420 millió forintba került, amelyet a Nemak egy 1.3 milliárd forintos fejlesztés keretében valósított meg. Az idei tanévben 78 diák képzése folyik a vállalatnál. A beruházás végrehajtása előtt 35-40 fő volt ez a létszám, vagyis a Nemak megduplázta a duális képzésben résztvevők számát.
  • Az E.ON Hungária 2015-ben elsőként a  Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai karával kötött együttműködési megállapodást, így 2015 szeptembertől 5 elsőéves mérnök hallgatóval indult a program a vállalat pécsi régióközpontjában. 2016 szeptemberétől másik két egyetemmel is megkezdték az együttműködést: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karával, és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával. Így már összesen három E.ON telephelyen, Pécsett, Debrecenben és Székesfehérváron várják azokat a diákokat, akik valamelyik egyetem duális képzésére sikeresen felvételiznek.
  • A MOL 2017-ben Magyarországon öt felsőoktatási intézmény – Pannon Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Debreceni Egyetem –, hét karával alakított ki partnerséget, amelyek legfontosabb célja a képzési programok ipari igények szerinti fejlesztése. Az oktatási intézményekkel kialakított kapcsolataik az elmúlt években megteremtették a duális képzés alapjait, a közép- és a felsőoktatásban egyaránt. A MOL Magyarország Downstream üzletágának részeként a MOL Petrolkémia 2017 szeptemberében indított villanyszerelő és vegyésztechnikus duális szakképzést a Szerencsi Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Szakképző Iskolájával és a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumával együttműködve. A felsőoktatásban jelenleg két, 2018-tól négy egyetemmel közösen duális képzések keretében látják el hallgatóink gyakorlati ismereteinek bővítését. Az együttműködések keretében már 2 MOL Tanszék működik az országban, egy a Pannon Egyetemen (vegyészmérnöki képzés), és egy a Miskolci Egyetemen (olaj- és gázmérnök képzés). A Debreceni Egyetemen létrehozott MOL Petrolkémia kihelyezett tanszéken petrolkémiai tantárgyak vannak beépítve a vegyészmérnöki képzési programba.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38