EIT Digital, az európai digitális transzformáció vezető szervezete

forrás: Prím Online, 2018. május 20. 11:25

Az EIT Digital az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, amely összekötő kapocsként szolgál az üzleti, oktatási és kutatási szféra között és közös ökoszisztémába szervezi az európai innováció legjelentősebb szereplőit. Piacra segít, finanszíroz, képez, vállalkozásra ösztönöz, hogy Európa lépést tartson a digitális transzformációval. 

Üzletfejlesztés, vállalkozóképzés, piacorientált kutatás

Az EIT Digital saját akcelerátort műdödtet, amely növekedési szakaszban lévő startupokat, azaz scaleupokat segít a globális piacok meghódításában, emellett társfinanszírozás keretében vállalati partnereivel sikeres diszruptív tech projekteket hajt végre. A hálózat tagjait proaktív módon köti össze közös potenciális innovációs tevékenységek megvalósítása céljából.

 

Az EIT Digital továbbá 9 európai ország 20 egyetemén zajló mester fokozatú és doktori programjain tech vállalkozókat képez, akik nemcsak a legtrendibb IT témakörökben mélyednek el, hanem egyúttal naprakész üzleti készségeket is elsajátítanak.  A vállalati partnerek közvetlen kapcsolatokat alakítanak ki a diákokkal, hogy ezáltal biztosítsák a számukra létfontosságú informatikus utánpótlást. Az oktatási pillér nyári egyetemekkel, online kurzusokkal és a továbbtanulni vágyó szakemberek számára szervezett programokkal egészül ki.

 

Az EIT Digital továbbá a K+F szférába való beágyazottsága révén olyan kutatási projekteket támogat, amelyeknél alapkövetelmény a piacképes termék, illetve szolgáltatás előállítása.

 

A tagság előnyei:

  • Innovatív startupok létrehozása részben EIT Digital forrásból, amely cash-flow kímélő módon a projekt nyereségéből fizethető vissza.
  • Közvetlen kapcsolat az EIT Digital tech vállalkozó képző master programjának hallgatóival, akikkel tanulmányaik második évétől már gyakornoki programban lehet együtt dolgozni.
  • Közös munka az EIT Digital doktori hallgatókkal házon belüli ipari kutatások gyakorlati megvalósítására.

 

Európai ökoszisztéma

Az EIT Digital a diszruptív digitális innovációk piacra segítését, valamint az ígéretes vállalkozók támogatását közel 160 vezető európai KKV és nagyvállalat, kutatóintézet, egyetem, valamint startup társulásából létrejött európai ökoszisztémában valósítja meg. Segíti egyben a tagokat innovációs projektek létrehozásában a közös szinergiák kihasználásával.

 

 

 

Jelenlét

  • 10 európai város, 15 iroda – Brüsszel (HQ), Budapest, Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Párizs, Stockholm, Trento, Madrid
  • 1 USA iroda (San Francisco, Silicon Valley)

 

Befektetési fókuszterületek

Az EIT Digital a kutatás-alapú digitális technológiák térnyerésének elősegítésére az Európa számára társadalmi kihívást jelentő, alábbi stratégiai fontosságú területekre összpontosítja befektetéseit:

  • digitális ipar
  • digitális városok
  • digitális jóllét
  • digitális infrastruktúra
  • digitális pénzügyek

 

________________

Közzétették a szervezet 2017. évi éves jelentését

Az EIT Digital, az európai digitális transzformáció vezető szervezete közzé tette a 2017. évi éves jelentését „Valóra váltjuk a digitális transzformációt” címmel, amely egyben a szervezet tavalyi mottója is. A szöveg számba veszi az EIT Digital azon eredményeit, amelyeket az innováció és a vállalkozásösztönző oktatás terén valósított meg a páneurópai ökoszisztémában.

 

“Az elmúlt néhány évben szervezetünk sok szempontból jelentős növekedésen ment keresztül az ökoszisztémánk, a partnereink és a diákjaink száma, illetve a céges portfóliónk és a költségvetésünk vonatkozásában. Ez a növekedés tette lehetővé, hogy minőségileg és mennyiségileg is eredményesebbek legyünk. Kijelenthető tehát, hogy a digitális innováció, transzformáció és készségek európai arénájának elismert szereplője vagyunk. Mindezen eredményekre támaszkodva egyre nagyobb súllyal vagyunk jelen a gazdasági és társadalmi értékteremtés folyamatában, és ezáltal elősegítjük, hogy Európa kiemelt szerepet játsszon a digitális világban” – hangsúlyozza prof. Willem Jonker, az EIT Digital vezérigazgatója.

 

A 2017. év fő sarokpontjai:

Páneurópai ökoszisztéma

  • Két új helyi teljes jogú csomópont létrehozása Budapesten és Madridban
  • 25 új partner csatlakozása, közülük 15 ipari partner
  • Összesen 156 partner, köztük oktatási és ipari szervezetek

 

Vállalkozásösztönző oktatás

  • Indulása óta több mint 1350 diák kezdte meg tanulmányait valamely EIT Digital Master programban
  • Doktori képzésben eddig 156 PhD jelölt vett részt öt országban (köztük 14 új diák)
  • Szakmai továbbképzés keretében 20 kurzus indult
  • Hetvenezer feletti az EIT Digital Tömeges Nyílt Online Kurzusaira (MOOC-k) beiratkozott tanulók száma

 

Innováció és vállalkozásösztönzés

  • Kilenc új cég jött létre innovációs tevékenységek keretében
  • 90 termék és szolgáltatás kereskedelmi bevezetése történt meg
  • Az EIT Digital Akcelerátor 33 növekedésű fázisú startupot, azaz scaleupot támogatott
  • Az Akcelerátor indulása óta összesen több mint 90 millió eurónyi tőkét sikerült bevonni a scaleupok finanszírozására

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05