Ritkán esszük, pedig egészséges: A nagy halfogyasztási körkép
Egészéges és tele van hasznos tápanyagokkal: a halfogyasztás számos pozitív élettani hatással bír, azonban a hazai táplálkozási szokások között kevésbé jelenik meg a hal. Ugyan tízből hét netezőnél minden évben hal az ünnepi menü, de csupán tizedük fogyasztja hetente, harmaduk pedig havonta. Ugyanakkor tisztában vagyunk az előnyeivel: 60% egészségesnek tartja, egyharmaduk pedig a változatos étrendre való törekvés miatt tudatosan választ halételeket. Az eNET friss kutatása a halfogyasztási szokásokat vizsgálta.
Tízből kilenc internetezőnél kerül hal az asztalra
Az Európai Unió 2017-es adatai alapján a halfogyasztás mennyiségét tekintve Magyarország nem tartozik az élen járó országok közé: az egy főre jutó éves hal fogyasztási mennyisége átlagosan 6 kiló, míg az EU átlag 24 kilót jelent. A táplálkozási szokásokat jelentősen befolyásolja a földrajzi elhelyezkedés is (a tengerparttal rendelkező tagországokban például jóval nagyobb halfogyasztási kultúra jelenik meg), viszont – Közép-Európa legnagyobb tavával rendelkezve – idehaza is kedvező feltételei vannak az édesvízi haltermelésnek. A kereslet növelése érdekében az utóbbi időben több intézkedés is történt (például a magyar fogyasztók árérzékenysége végett a halhús általános forgalmi adója 27 százalékról 5 százalékra csökkent). De vajon milyenek a jelenlegi halfogyasztási szokások idehaza?
Az eNET 2020 januárjában, a felnőtt magyar internetezők körében végzett kutatása alapján tízből kilencen fogyasztanak valamilyen rendszerességgel halat, azaz körülbelül 5,4 millióan. A halfogyasztás a karácsonyi időszak alatt a legjelentősebb, de ettől függetlenül is, az internetezők harmada legalább havonta eszik halat. 21%-uk negyedévente, 12%-uk pedig hetente „él a lehetőséggel”.
A fogyasztott hal típusát tekintve a legkedveltebb a (közép-európai országokban őshonos és népszerűségnek örvendő) ponty, valamint a balatoni strandokon igen kelendő tengeri hal, a hekk. A harmadik legtöbbek által fogyasztott halfajta a tonhal (45%), de tízből négy netező halfogyasztó eszik harcsát, harmaduk lazacot.
Miért jó, ha több halat eszünk?
A halfogyasztás számos pozitív élettani hatással bír, mivel a hal sok ásványi anyagot és vitamint, valamint omega-3 zsírsavat tartalmaz, amivel a netező halfogyasztók is tisztában vannak: 60%-uk azért fogyasztja, mert egészséges, valamivel többen, mint akik finomnak gondolják (56%). Körülbelül egyharmaduk tudatosan törekszik a változatos étrendre a halfogyasztással.
A halat nem fogyasztók esetében kevésbé jelenik meg az ételérzékenység és a vegetáriánus/vegán étrend, leginkább csupán azért nem eszik, mert egyszerűen nem szeretik (82%).
Az ünnepi menü: hal!
Karácsonykor a netezőknél szinte mindenkinél hal az (egyik) ünnepi menü: 79%-uk eszik halat karácsonykor, 70%-uknál ez az állandó ünnepi fogás. A legnépszerűbb karácsonyi halétel több mint felük esetében a hagyományosnak számító halászlé, valamint a rántott hal. A hal elkészítési lehetőségeinek sokszínűségét mutatja, hogy bár kisebb arányban, de karácsonykor olyan halételek is a menü részét képezik, mint a roston sült, a grillezett és a füstölt hal, de egyesek asztalán még a sushi is megjelenik. Remélhető, hogy nemcsak a halételek variációinak sokoldalúsága, hanem fogyasztásának gyakorisága is növekszik majd a magyar lakosság körében.
eNET
Kapcsolódó cikkek
- Biztonságban érzik magukat a magyarok chatelés közben?
- Volt már, akinek az állásába került az átgondolatlan posztolás
- Mennyiért neteznek a felhasználók világszerte?
- Optimistább cégvezetők, erősödő beruházási szándék
- A magyarok több mint fele hajlandó lenne átképezni magát
- Kincset ér az AI
- A munkavállalók mellett a munkáltatók is szeretik a távmunkát
- Az emberek többsége jobban bízik a robotokban, mint a főnökében
- Az európai gyártóvállalatok nem tudják eredményesen alkalmazni az okostechnológiákat
- Ügyfeleik adata az új arany a bankok számára
Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI
EY: csak átmeneti a megtorpanás az elektromos autók piacán
Lassulás tapasztalható idén a tisztán elektromos, hibrid és plug-in járművek (EV) iránti globális kereslet növekedésében – derül ki az EY 28 ország 19 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi felméréséből. Az elektromobilitás előretörése miatt a megtorpanás várhatóan csak ideiglenes és a gyártók hamarosan újra növelhetik a kapacitásokat – emeli ki Szűcs Tamás, az EY autóipari iparági csoportjának vezető partnere.
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede kínálja ezt az átvételi módot, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az egyre növekvő kereslet az egyik fő oka lehet a szolgáltatók kapacitásproblémáinak – állapította meg a Nagy Webáruház Felmérés.
A digitális technológiák jelentik a jövő oktatásának alapját
Okostanterem, szupergyors Wi-Fi és innovatív tárolási megoldások – többek között ezek a technológiai fejlesztések alakíthatják az egyetemi oktatás és -kutatás jövőjét. Az Óbudai Egyetem és a Huawei Technologies „Digitális fokozatváltás a felsőoktatásban” című közös rendezvényén a digitális oktatás legújabb trendjeit és a Huawei legfejlettebb megoldásait mutatták be, amelyek hatékonyabbá és interaktívabbá tehetik a tanulási környezetet. Az Óbudai Egyetemen már telepítési fázisban lévő Wi-Fi 7 hálózati technológia például négyszer gyorsabb adatátvitelt kínál, míg a mesterséges intelligencia és a felhőalapú megoldások a személyre szabott oktatást és nemzetközi kutatási együttműködéseket támogatják.