Fujitsu: A digitális átalakulás egyértelmű értéket teremt a pénzügyi piacon

forrás: Prím Online, 2021. április 15. 11:10

A pénzügyi szektorban nem csupán divatos kifejezés a digitális átalakulás – gyakorlati megvalósítása már jelenleg is komoly bevételnövekedést, hatékonyabb internetbiztonságot és ügyfélkapcsolatokat, valamint célirányos, fenntartható üzleti kezdeményezéseket eredményez számos pénzügyi szolgáltató számára. Ezek a Fujitsu ma közzétett új kutatásának fő megállapításai. 

A banki és biztosítási ágazat felsővezetőinek körében végzett globális felmérésben* a Fujitsu egyértelmű bizonyítékot talált a digitális átalakulás értékteremtő szerepére. Az átalakulási kezdeményezések a válaszadók 85%-a szerint növelték az árbevételt, 84% szerint pedig a kockázatok és a biztonság terén is javulást hoztak. A túlnyomó többség szerint a digitális átalakulás az ügyfélkapcsolatok megerősödéséhez (83%) és a bizalomépítéshez (83%) is hozzájárult, támogatta az új ökoszisztémák működését (82%) és célirányos, fenntartható üzleti szemléletet eredményezett (82%).

 

Figyelembe véve, hogy a pénzügyi szolgáltatószervezeteknek nagyobb tapasztalatuk van a változási programok lebonyolításában, mint más szektorok szereplőinek, a digitális átalakulás erős támogatottsága még meggyőzőbb. A bankok és a biztosítótársaságok átalakulása már tíz éve zajlik: az üzleti transzformációs és támogató technológiáknak köszönhetően új digitális megoldások jelentek meg, elterjedt a többcsatornás működés, és radikálisan megújult a dolgozói és ügyfélélmény. A felmérésből kiderült, hogy a vállalatok többsége érett IT-stratégiával és megvalósított projektekkel rendelkezik a főbb területeken. A válaszadók több mint 80%-a fejlett megoldásokat használ az internetbiztonság (86%), az általános digitális átalakulási kezdeményezések (84%), a privát felhő (83%) és a munkahelyi innováció (83%) területén.

 

 

A komplexitás a legnagyobb kihívás 

A nyilvánvaló érettség ellenére az iparág most új kihívásokkal szembesül nem csupán a világjárvány, hanem az új technológiák, a „digitális bennszülötteknek” számító új réspiaci szereplők és a technológiailag fejlett hagyományos versenytársak által generált rendkívüli verseny miatt is. Ugyanakkor az erősödő biztonsági fenyegetések, az állandóan változó hatósági megfelelési követelmények tovább fokozzák a komplexitást és növelik a kihívások számát. A kutatás szerint összességében véve a megvalósítás komplexitása jelenti a legnagyobb nehézséget a digitális átalakulás során – a válaszadók több mint háromnegyede (76%) mérsékelt vagy extrém kihívásként határozta meg.

 

„A bankok és biztosítótársaságok számára kritikus időszakban születtek meg a fenti felismerések, hiszen ezek a cégek épp jelenleg vizsgálják felül szükségleteiket és prioritásaikat a következő átalakulási hullám fényében – elsősorban a rendkívül éles versenyben való helytálláshoz szükséges munkahelyi átalakulási igényekre reagálva. A kutatásban részt vevő vezetők tisztában vannak vele, hogy a megvalósítás komplexitása az elsődleges kihívás, és emiatt feltétlenül jól kell partnert választaniuk a jövőre nézve. A siker szempontjából minden eddiginél fontosabb, hogy a partner képes legyen kezelni a műszaki komplexitást és a kulturális jellegzetességeket a kibővített ökoszisztémában végrehajtott változtatások során” – nyilatkozta Wilhelm Petersmann, a Fujitsu pénzügyi szolgáltatási szektorért felelős közép-európai vezetője, a Fujitsu Switzerland és a Fujitsu Austria ügyvezető igazgatója.

 

_______________

*  A DataDriven független tanácsadó és piackutató cég több mint 550 IKT-felsővezetőt kérdezett ki a világ különböző országaiban – köztük 158-at a pénzügyi szolgáltatási, banki és biztosítási szektorból – a digitális átalakulással és általában véve az IT-vel kapcsolatos attitűdjéről, terveiről, szándékairól, valamint a tapasztalt kihívásokról és kockázatokról. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05