A Xiaomi a Fortune Global 500-as listájának 338. helyére lépett

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 3. 09:56

A Xiaomi immár a harmadik egymást követő évben került fel a Fortune Global 500-as listájára. A vállalat idén a 338. helyet szerezte meg, jelentősen, 84 hellyel javítva tavalyi, 422. helyezését. Ezzel a növekedési ütemmel, 2021-ben a Xiaomi a világ leggyorsabban fejlődő vállalata az Internet és Kiskereskedelem kategóriában a Fortune Global 500-as listáján.

A Xiaomi pénzügyi jelentése szerint a vállalat teljes bevétele 2020-ban 245,9 milliárd jüan volt, ezzel az eredménnyel került a Fortune Global idei 500-as listájának a 338. helyére. A Xiaomi 2021-ben is dinamikusan fejlődik, mind a bevétel-, mind pedig a nettó nyereség növekedése messze meghaladta a piaci várakozásokat. 2021 első negyedévében a Xiaomi teljes árbevétele 76,9 milliárd jüan volt, ami 54,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest, míg a korrigált nettó nyeresége 6,1 milliárd jüan volt, ami 163,8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

 

A bővülés hátterében az áll, hogy a Xiaomi folyamatosan növeli részesedését a csúcskategóriás okostelefonok piacán, az eladásai gyorsan emelkednek a nemzetközi piacokon és a vállalat kiskereskedelmi üzletága is erőteljesen fejlődik.

 

A Xiaomi úgy tudta fokozni a felhasználói élményt, hogy kiemelt hangsúlyt fektetett az ezt támogató technológiák fejlesztésére, a Mi 10 és Mi 11 termékcsaládnak köszönhetően pedig megerősítette a pozícióját a csúcskategóriás piaci szegmensekben. 2021 első negyedévében Kínában a 3000 jüan vagy annál értékesebb, a nemzetközi piacokon pedig a 300 euró vagy e feletti árazású Xiaomi okostelefonokból több mint 4 milliót szállított le a cég.

 

 

A Xiaomi globális terjeszkedése ugyancsak hozzájárult a növekedéshez. Július 16-án a Xiaomi bejelentette, hogy a Canalys legfrissebb kimutatása szerint a Xiaomi szállítja le világszerte az okostelefonok 17 százalékát, ami azt jelenti, hogy jelenleg, az Apple-t megelőzve, a világ második legnagyobb okostelefon brandje. A Xiaomi gyorsan bővül a külföldi piacokon: több mint 300 százalékos éves növekedést ért el Latin Amerikában, több mint 150 százalékosat Afrikában, és több mint 50 százalékosat Nyugat-Európában. A vállalat 2021. első negyedévi jelentése szerint a Xiaomi okostelefonok több mint 100 piacra jutnak el világszerte, a vállalat 12 országban vezető helyen szerepel az okostelefonok piacán - Indiában például már a 15-ik egymást követő negyedévben áll az első helyen - Európában a második legnagyobb mobilgyártó.

 

A Xiaomi boltok (Xiaomi Store) is gomba módra szaporodtak 2020-ban. Kínában a Mi Homes üzletek száma 2021. április végén meghaladta az 5500-at, míg a külpiacokon jelenleg több mint 1000 Xiaomi Store működik. A Xiaomi kiskereskedelmi hálózata világszerte rohamos ütemben bővül.

 

A Xiaomi számára továbbra is fontos a K+F-be és a tehetségekbe való befektetés: a vállalat új módszereket vezetett be a K+F csapaton belül a kimagasló teljesítmények elismerésére, és elindította a Xiaomi Smart Factory projekt második szakaszát. "A következő évtizedben a Xiaomi lesz a globális feldolgozóipar motorja" - nyilatkozta Lei Jun, a Xiaomi alapítója, elnöke és vezérigazgatója a vállalat alapításának 10. évfordulóján. Az okos gyártás lesz a Xiaomi egyik legfontosabb versenyelőnye. 

 

Megtartva vezető szerepét az okostelefonok piacán, valamint az AIoT és az okos gyártás terén, a Xiaomi belépett az okos elektromos járművek piacára is. 2021 márciusában a Xiaomi hivatalosan is bejelentette, hogy a vállalat Lei Jun vezérigazgató vezetésével egy 100%-ban a Xiaomi tulajdonában lévő leányvállalatot alapít az okos elektromos jármű üzletág elindítása érdekében. A következő 10 év során a Xiaomi nagyjából további 10 milliárd amerikai dollár befektetését tervezi. A kezdeti szakaszban a vállalat 10 milliárd jüan, azaz 1,55 milliárd dollárnyi befektetéssel indul. A Xiaomi várakozásai szerint az intelligens elektromos járművek újabb lendületet fognak adni a vállalat növekedésének.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15