10 újgenerációs tipp a műanyag- és hulladékmentesebb életért a GreenGo és a Rakun szakértőitől

forrás: Prím Online, 2023. július 23. 10:24

A GreenGo a 6. születésnapja alkalmából egy éven keresztül, minden hónapban felkarol egy olyan ügyet, amely kiemelkedően fontos a közös jövőnk szempontjából. Mivel július világszerte a műanyagmentesség hónapja, a Rakun Dobozközösséggel összefogva most 10 tippet osztanak meg, amelyek a modern, városi életet is hulladékmentesebbé tehetik.

1. Vásároljunk kevesebbet! A fenntarthatóbb élet a saját fogyasztási szokásaink átgondolásával kezdődik. Jó ötlet megvizsgálni, hogy tudunk-e kevesebbet vásárolni és így kevesebb hulladékot termelni. Például az egyszerhasználatos műanyag termék helyett létezik-e tartós megoldás, vagy a ritkán használt eszközöket tudjuk-e kölcsönözni egy baráttól, családtagtól vagy akár kölcsönzőből. A kulcsszó a tudatosság és ennek eléréseben a Tudatos Vásárlók csapata lehet az egyik legbiztosabb kiindulópont.

 

2. Amit lehet, készítsünk el saját kezűleg! A rohanó életmód mellett is érdemes keresni azokat a lehetőségeket, amikor kis energiabefektetéssel, de mi magunk el tudunk készíteni valamit a háztartás számára. Például minimális kézügyesség is elég ahhoz, hogy egy régi ágyneműből újrahasználható zöldség-gyümölcs zsákot varrjunk magunknak, így nem kell sem az egyszer- sem a többször használható műanyag zacskóért nyúlnunk a szupermarketben. Többek közt az EcoSack is kínál alternatív, környezetkímélő, tartós csomagolási és tárolási megoldásokat az egyszer használatos termékek helyett.

 

3. Támogassuk a helyi vállalkozásokat! A messziről érkező termékek szállításához rengeteg csomagolóanyag és energia szükséges. Érdemes ezért a hazait választani, akár élelmiszerről, akár egy új ruháról van szó. Szerencsére egyre több az olyan innovatív magyar vállalkozás, akik fenntartható módon kínálnak kiváló minőséget. Első lépésben érdemes körbe nézni inspirációként a különleges egyedi, kézműves és vintage termékek lelőhelyén, a Meska online piactéren.

 

4. Alkossunk bevásárlóközösséget! Ha messze van a biopiac, vagy a helyi kistermelőtől egyszerre csak nagy mennyiséget lehet rendelni, fogjunk össze a közelben lakó barátokkal, vagy akár a szomszédokkal! Egy bevásárlóközösségben azt is beoszthatjuk, hogy ki mikor intézi a beszerzést, ezzel is könnyítve az életünket. Az elinduláshoz hasznos rákattintani a bevásárlóközösségeket az ország minden pontjáról összegyűjtő kornyezettudatoselet.hu oldalra, ahol máris megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb található szervezetet.

 

 

5. Javíttassunk! Még akkor is, ha esetleg olcsóbb újat venni, egy régi tárgy megjavítása, felújítása a fenntartható döntés. 

 

6. Legyen az ünnepünk is műanyagmentes! A különleges alkalmak, mint például egy esküvő vagy kerti parti sokszor nagy mennyiségű műanyagszeméttel jár. Ha tudatosan úgy döntünk, hogy mi fenntartható bulikellékeket választunk, jó példát mutathatunk a vendégeknek is. Jó megoldásokért lehet a fenntarthatóságot és a zero waste szempontjait szem előtt tartó Chetres.com csapatához fordulni.

 

7. Vonjuk be a munkatársakat! A műanyagmentes július alkalmából érdemes a kollégákkal együtt átgondolni, hogy a munkahelyünkön hogyan tudjuk csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét. Szerencsére nem kell magunktól kitalálni a legcélravezetőbb módszereket. A Körforrás.hu minden kérdésre választ ad ezen a téren.

 

8. Higgyünk a komposztálásban! Ma már nem csak a vidéki kertekben lehetséges komposztálni. Több olyan, ráadásul magyar fejlesztésű eszköz is létezik, amely tiszta és szagtalan, így egy városi konyhában is megállja a helyét. Számos irodaházban elérhető a Compocity okoskukája, ami szagmentesen, szennyeződés nélkül, mikroorganizmusok segítségével alakítja komposzttá az élelmiszerhulladékot.

 

9. Figyeljünk a háziállatunkra is! Ma már a kutyáknak, macskáknak is készülnek csomagolásmentes és fenntartható termékek, érdemes kedvencünknek is ilyeneket választani. Napjainkban az olyan nagy cégek is, mint a Purina szintén a hulladékmentes jövőért dolgozik az állateledelek piacán, de ha a családi manufaktúrákat helyezzük inkább előtérbe, akkor a Vauhaus kínálatát is lehet böngészni. 

 

10. Csatlakozzunk a Rakun Dobozközösséghez! A Rakun rendszer partner éttermeiben acélból készült ökodobozokban kérheted az elviteles menüdet, amelyet aztán ugyanott, vagy akár bármelyik másik Rakunos vendéglátóhelyen leadhatsz.Az ételt mindig tökéletesen tisztított és fertőtlenített dobozban kapod. Érdemes tehát csatlakozni és erre bíztatni kedvenc éttermünket is.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50