Öt ok, hogy kidobás helyett javíttassunk

forrás: Prím Online, 2023. november 13. 14:31

Különleges és látványos dizájnnal ellátott GreenGo-val lehet találkozni a fővárosban, amely a javíttatás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Ennek az ügynek szentelve kapott új külsőt a vállalat egyik autója az idei Jóügyek kampánysorozatuk részeként, hogy tudatosítsák a felhasználóikban mennyire sokat tehetnek a túlfogyasztás visszafogásáért, a fenntarthatóságért, a munkahelyteremtésért, ha a tönkrement eszközeiket, gépeiket kidobás helyett javíttatják. A kampányban a vállalat szakmai partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amelynek tagjai elkötelezetten dolgoznak az ökotudatos életmód népszerűsítésén.

A hétköznapokban az alábbi öt egyszerű szabály betartásával bárki könnyen és egyszerűen elejét veheti a túlfogyasztásnak, a hulladékok felesleges szaporításának – hívja fel mindenki figyelmét a GreenGo és a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

 

1. Refuse//Utasítsd vissza

 

Kézenfekvő és egyértelmű: mondjunk nemet minden olyan termékre, amire valójában nincs szükségünk. Ezzel nem csak a pénztárcánk jár jól, illetve az otthonunk, hanem a tágabb környezetünket sem terheljük, mert a statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen árukat előbb- utóbb úgyis kidobnánk.

 

2. Reduce//Csökkentsd a fogyasztást

 

A túlfogyasztás ellenszere, ha kevesebbet vásárolsz. Ennek az a titka, ha bevásárlólistát készítesz, és pont annyit veszel a felírt dolgokból, amennyi tényleg kell. Se többet, se kevesebbet, aminek köszönhetően utána szinte semmi sem kerül a szemétbe.

 

3. Reuse//Használd újra

 

Megvetted, de arra már nem tudod használni, amire eredetileg szántad. Semmi baj. Egy kis javítással megannyi tárgy kaphat új funkciót. A lyukas lábas befoltozva még lehet virágedény, vagy a klaviatúra gombjaiból egy kis kreativitással divatos táska. 

 

Tudatos Vásárlók Egyesülete

 

4. Repair/Javítasd meg!

 

Túl azon, hogy az eszközeink javíttatásával kevesebb új terméket kell beszereznünk, azért is jó dolog szervízbe járnunk, mert ezzel új állásokat teremthetünk. Az iFixit becslése szerint minden ezer tonna elektronikai eszközre vetítve a javítás/szervizelés 200 munkahelyet hozz létre. Mi is jól járunk, mert újra működik majd a laptopunk, telefonunk, kávéfőzőnk és még a gazdaság is profitál abból, hogy a javíttatás mellett döntöttünk.

 

5. Recycle/Hasznosítsd újra

 

Ha a termék végképp nem javítható, se nem használható újra más funkcióval, de újrahasznosítható anyagból készült, akkor még mindig van jó megoldás. Amennyiben például az elektromos eszközöket hulladékudvarokban adjuk le, akkor azokból rengeteg hasznos anyag vonható ki: nemesfémek, arany, ezüst, réz vagy palládium. Ezek kinyerése csak az USA–ban évente 60 millió dollárt bevételt generál.

 

A felmatricázott GreenGo autón egy QR-kód látható, amely leolvasás után a javíttatás témájáról bővebb információkat nyújtó Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapjára viszi tovább az érdeklődőket. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50