Eredeti, negyvenéves Macintosh számítógépet mutat be a Múzeumok Éjszakáján a Neumann Társaság

forrás: Prím Online, 2024. június 18. 14:55

A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg MAC40 kiállítását a Neumann Társaság, ahol egyebek közt a Ridley Scott ikonikus reklámfilmjével negyven éve bemutatkozó Macintosh 128K személyi számítógép is megtekinthető lesz. A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában megrendezett ingyenes eseményen látható lesz a Macintosh családot megelőző Apple Lisa, valamint egy olyan Macintosh-gép, amelyet a személyi számítógépek úttörő szoftverfejlesztője, Charles Simonyi ajándékozott a családjának – és ők a társaságnak. A résztvevőket különleges előadások és a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló filmvetítés várja.

 

 

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság különleges, ingyenesen látogatható programokkal várja az érdeklődőket 2024. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. Az esemény helyszíne a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, ahol az informatika történetének számos ikonikus elemét állítják ki. A látogatók több ritkaságot is megtekinthetnek, például egy eredeti MAC 128K számítógépet és egy működő telefonközpontot, retro számítógépeket az informatika múltjából. Emellett részt vehetnek a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló, VAKONDOK IV című dokumentumfilm ingyenes vetítésén is.

 

Bemutatkozik a MAC40 kiállítás

 

A rendezvény keretében nyílik meg az október végéig látogatható MAC40 kamarakiállítás, amelyen jeles magángyűjtők együttműködésével számos tárgy, többek között a kereken negyven évvel ezelőtt bemutatott első igazi Macintosh személyi számítógép is megtekinthető. A Macintosh 128K az Apple első sikeres tömeggyártású, grafikus felhasználói felülettel, beépített képernyővel és egérrel rendelkező személyi számítógépe, amelyet Ridley Scott rendező híres televíziós reklámjával mutattak be a XVIII. Super Bowl reklámszünetében, 1984-ben.

 

Emellett a kiállításon megtekinthető a Macintosh családot megelőző, 1983-ban kiadott, Steve Jobs kislányáról elnevezett Apple Lisa asztali számítógép egy variánsa is: ennek első szériája volt az első olyan tömeggyártású személyi számítógép, amely grafikus felhasználói felülettel működtethető. A kiállítás további érdekessége egy olyan Macintosh számítógép konfiguráció, amelyet az Office programok atyja, Charles Simonyi ajándékozott a családjának. Ő jól ismerte a személyi számítógép hőskorának vezéregyéniségeit – így a Microsoft-alapító Bill Gates-t és az Apple-alapító Steve Jobsot –, hiszen szoftverfejlesztőként maga is óriási hatást gyakorolt az iparág fejlődésére és arculatára. 

 

 

A kiállításmegnyitón jelen lesz előadóként az NJSZT korábbi alelnöke, Bedő Árpád, aki korábban az Apple Macintosh operációs rendszerének honosítását vezette, és az általa kidolgozott szótár nagy részét később a Microsoft is átvette. Bedő két éven át szerkesztője volt a PCWorld mellékleteként megjelent MacVilág Macintosh Magazinnak, nyugdíjasként pedig alkalmazásokat készít az Apple mobileszközeire. A másik előadó a Neumann-díjas Nagy Károly számítástechnikai magángyűjtő lesz, aki több mint húsz éve gyűjt számítástechnikai eszközöket – más gyűjtők mellett az ő tárgyai mutatkoznak be a különleges kiállításon. 

 

Videojátékok a vasfüggöny innenső oldalán

 

A Múzeumok Éjszakáján ezen kívül számos érdekes előadásra kerül sor. A közelmúltban nyitottak emlékvitrint a Novotrade-alapító Rényi Gábor tiszteletére, az ő emlékére vetítik le a hazai játékfejlesztés hőskoráról, elsősorban a ’80-as és ’90-es évekről szóló VAKONDOK IV dokumentumfilmet, amely bemutatja, hogyan zajlott a videojátékok fejlesztése a vasfüggöny innenső oldalán. A filmvetítés után a résztvevőknek lehetősége lesz Matusik Szilárddal, a film rendezőjével beszélgetni.

 

Sipos Csaba rádiós hálózati tervező mobilhálózati bemutatót tart, amelyen a közönség megtekinthet és kipróbálhat egy működő telefonközpontot a mobiltelefónia múltjából. Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója a 40 évvel ezelőtti, de játékra és tanulásra még ma is kreatívan használható mikroszámítógépekről, a School-Computer kiállításról és a HCC Retro Mikroszámítógépes Szakosztályról ad elő. A Múzeumok Éjszakáján Kónya Orsolya múzeumpedagógus tárlatvezetésén is részt vehetnek az Informatika Történeti Kiállítást felkereső érdeklődők, megismerve az 1200 négyzetméteren elterülő, keleti és nyugati IT-ritkaságokat egyaránt tartalmazó, egyedülálló állandó kiállítást.

 

A Múzeumok Éjszakája program belépődíj nélkül látogatható. Az érdeklődők a részletes programtervről a Neumann Társaság oldalán tájékozódhatnak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NMHH-elemzés nem csak gamereknek

A videójátékokra ma már nem csupán szórakoztató vagy történetmesélő szoftverekként tekintünk, hiszen egyre népszerűbb közösségépítő funkciók is megjelentek bennük, így bizonyos szempontból sokkal inkább hasonlítanak a közösségi médiafelületekre. Egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely annak is utánajárt, hogy milyen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük a játékosoknak, valamint, hogy milyen szabályozási környezetben kell eligazodniuk a gaming-ipar egyes szereplőinek.

2024. június 26. 19:42

Terméktervezési díjat nyertek a Qnap NAS-ai

Egy mezőnyben, ami több mint 20 000 nevezést számlált 60 országból, a QNAP Thunderbolt 4 NAS-ai, a TBS-h574TX és TVS-h874T elnyerték a Red Dot Award: 2024-es terméktervezési díjat. A TBS-h574TX Thunderbolt 4 all-flash NASbookot filmes rendszerekhez, kis stúdióknak, kis méretű videógyártással foglalkozó csapatoknak, valamint kis- és otthoni irodai felhasználóknak tervezték. Az Intel Core i9 16-magos/i7 12-magos processzorral felszerelt TVS-h874T Thunderbolt 4 NAS egy nagyszerű társ kreatív tehetségeknek. A szakmai ítészekből álló Red Dot zsűri különlegességként ismerte el a TBS-h574TX-et és a TVS-h874T-t, igazolva kiváló minőségű dizájnjukat.

2024. június 26. 16:06

A Philips Monitors bejelenti legújabb 49 hüvelykes professzionális kijelzőjét

Az új Philips monitor kombinálja termelékenységet a csatlakoztathatósággal, így ideális eszköz a professzionális munkakörnyezetekben.
A Philips 49B2U6903CH egy csomó olyan új funkciót hoz magával, amelyek segítik az együttműködést a modern digitális munkahelyen: Nagy 48,8 hüvelykes /124 cm-es képernyő, 5120 x 1440 DQHD felbontás, nagyteljesítményű webkamera és még sok egyéb. 

2024. június 26. 14:31

A CIO perspektíva: backstage-ből a nagyszínpadra

Jelentősen felértékelődött a technológiai vezetők szerepe az elmúlt években: a Deloitte által megkérdezett CIO-k mintegy kétharmada a korábbi rutintól eltérően már közvetlenül a vezérigazgatónak jelent. A Deloitte CIO Programja a nagyvállalatok technológiai vezetőinek véleményét mérte fel rövid távú prioritásaikról, teljesítményükről és a napjaink legsürgetőbb üzleti problémáinak megoldásához szükséges képességeikről.

2024. június 26. 12:59

A HONOR 200 Pro elérte a DXOMARK csúcskategóriás rangsorának első helyét

A HONOR bejelentette, hogy a frissen megjelent HONOR 200 Pro elnyerte a telefonokról független méréseket és értékeléseket végző DXOMARK elismerését. Az okostelefonok csúcskategóriás rangsorában a HONOR 200 Pro az első helyet szerezte meg, a készülék így remekül szemlélteti a HONOR rendíthetetlen elkötelezettségét az emberközpontú technológia iránt. A HONOR 200 Pro a tekintélyes Gold Display Label és Eye Comfort Label díjakat is elnyerte, amelyek a kiemelkedő kijelzőminőséget és a szemkényelmi funkciókat ismerik el. 

2024. június 26. 11:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40