Az Ecommerce Hungary támogatja az Ecommerce Europe nyílt levelét

forrás: Prím Online, 2024. június 27. 11:28

Az Ecommerce Hungary támogatja az Ecommerce Europe nyílt levelét: egyenlő versenyfeltételek biztosítása az uniós piacon működő valamennyi e-kereskedelmi szereplőnek.

Az e-kereskedelmi szektor az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül. A COVID-19 pandémia, a felgyorsult digitalizáció, a kereskedelemben is megfigyelhető globalizáció komoly kihívások elé állította, állítja a szektort. Ebben a helyzetben a helyi szereplők versenyképességének fenntartása, javítása elemi érdeke a magyar gazdaságnak. Az Ecommerce Europe kezdeményezéséhez csatlakozva az Ecommerce Hungary szeretné ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy az EU-n kívüli, távol-keleti szereplők térnyerése okán is, az egyenlő versenyfeltételek („level playing field”) biztosítása és az uniós szabályok betartatása kiemelt jelentőséggel bír a szektor minden szereplője számára.

 

Az e-kereskedelem dinamikusan fejlődik, és immár Magyarországon is csaknem 10%-át teszi ki a teljes kiskereskedelmi forgalomnak. Az utóbbi 12 hónap egyik legfontosabb fejleménye volt a nem EU-s (javarészt távol-keleti) szereplők erőteljes terjeszkedése. Ezen szereplők kifejezetten agresszív marketingstratégiát alkalmaznak, valamint az Ecommerce Europe véleménye, forrásai alapján valószínűsíthető, hogy anyaországaik kormányai erősen támogatják e-kereskedelmi vállalataikat a globális terjeszkedés céljával. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az Ecommerce Hungary az Ecommerce Europe-pal együtt hasznosnak tartja és támogatja a nyílt és intenzív versenyt, hiszen az teszi lehetővé, hogy a fogyasztók a termékek lehető legszélesebb köréhez a lehető legjobb szolgáltatások és árak mellett jussanak hozzá.

 

Freepik

 

Ugyanakkor ez a verseny hosszabb távon csak úgy lehet előnyös, ha az összes uniós és Unión kívüli szereplő ugyanolyan játékszabályok szerint játszik. Az e-kereskedelem immár egy összetett módon szabályozott terület. Az uniós és hazai szabályozásoknak való megfelelés komoly erőfeszítéseket igényel a hazai iparági szereplőktől. Ezért is találja az ECH aggasztónak, hogy bizonyos jelek alapján kérdések merülhetnek fel azon vonatkozásban, hogy a piacon újonnan megjelenő, gyorsan terjeszkedő, Unión kívüli szereplők mennyire tartják be ezen szabályokat.

 

Ezen kétségek egyaránt érintik a fogyasztóvédelmet, a termékbiztonságot, az adatvédelmet és az adózás rendjét. Továbbá, ahogy – többek között – az Ecommerce Hungary beadványa alapján megindult GVH vizsgálat is jelzi, általában érintik a versenyfeltételek betartását, a fogyasztók esetleges megtévesztését is.

 

Az Ecommerce Hungary csatlakozik az egyenlő versenyfeltételek biztosítására és betartatására irányuló Ecommerce Europe kezdeményezéshez. Az ECH meg van győződve arról, hogy az e-kereskedelem és a hazai gazdaság jövője szempontjából egyaránt fontos az Ecommerce Europe kezdeményezése. A már megkezdett úton tovább haladva itthon is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szektorban működő összes vállalkozás azonos szabályok és feltételek mellett versenyezzen. Ez a hazai e- kereskedelmi vállalkozásoknak és a fogyasztóknak egyaránt  hasznára válna, az utóbbiak így biztonságban élvezhetnék a fejlődő, versengő e-kereskedelem előnyeit.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb jel mutatja, hogy a Temu a hazai online kereskedelem sírját ássa

Miközben Magyarországon már minden 4. bankkártyával fizetett forintot online kereskedőnél fizetünk, aggodalomra ad okot, hogy az ázsiai globális piacterek, kiemelten a Temu előretörése miatt a hagyományos kereskedésekben gyorsabban nőtt a kártyás fizetések aránya, mint a hazai webshopokban – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2024. június 29. 11:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40