Újabb támogatásokról döntött a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 5. 18:30

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pályázati eljárásai révén rendszeresen hozzájárul médiaszolgáltatók működéséhez és médiatartalmak készítéséhez. Szeptemberi első ülésén a testület többféle támogatás odaítéléséről is döntött. Az NMHH három esetben is a letelepedés helye szerint joghatósággal rendelkező társhatósághoz fordult amiatt, hogy a külföldön bejegyzett médiaszolgáltatók tévesen klasszifikálták a Magyarországon elérhető műsoraikat.

Összesen közel 81 millió forint sorsáról döntött a Médiatanács a RÁDIÓÁLLANDÓ2024 pályázat második fordulójában. A hírműsorok, közérdekű szolgáltató magazinműsorok, valamint tematikus magazinműsorok készítéséhez nyújtandó támogatás keretében 23 kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltató között csaknem 73 millió, míg 3 kisközösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltató között több mint 7 és fél millió forintot osztott szét a testület a bírálóbizottság javaslata nyomán.

 

A Médiatanács pályázati eljárás keretében évről évre támogatást nyújt a magyarországi közösségi médiaszolgáltatások működéséhez is. A REZSI2024 pályázati eljárás négy fordulójában 69 pályázónak több mint 450 millió forint támogatást ítélt meg a testület.

 

Baranyai rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára indított pályázati eljárások ügyében is döntéseket hozott a Médiatanács szeptember 3-i ülésén. A Villány 100,9 MHz, illetve a Pécs 90,6 MHz rádiós frekvenciák használatára egyedüliként a jelenlegi médiaszolgáltató, a MAMBÓ RÁDIÓ Kft. nyújtott be pályázati ajánlatot. Mivel ezek megfeleltek a törvényi és a pályázati követelményeknek, ezért a testület mindkét eljárásban az egyedüli pályázó MAMBÓ RÁDIÓ Kft.-t hirdette nyertesnek.

 

A Médiatanács ugyanezen az ülésén megállapította, hogy a Rádió 1 szolgáltatója három alkalommal sem tett időben eleget a Balázsék című műsorszám egy-egy adásával kapcsolatban a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére vonatkozó kötelezettségének, amelyet a testület a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt, bírság kiszabása mellett rótt ki a médiaszolgáltatóra. A mulasztás miatt a szolgáltatót esetenként 100 ezer, összesen 300 ezer forint megfizetésére kötelezte a Médiatanács.

 

Az NMHH három ügyben is a joghatósággal rendelkező társhatósághoz fordult külföldön bejegyzett médiaszolgáltatók által tévesen megválasztott korhatár-besorolás okán.

 

A hatóság hivatalból vizsgálta a Való Világ 12. szériájának július 18-i, 24 órás közvetítését az RTL+-on, amely nagy sajtóvisszhangot váltott ki amiatt, hogy a streamingcsatornán látható volt egy jelenet, amelyikben az egyik férfi játékos női játékostársával erőszakoskodott, megalázó helyzetbe hozva ezzel. A hatósági ellenőrzés alapján – a magyar szabályozás szerint – felmerült az emberi méltóság, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő bemutatásának tilalmára vonatkozó rendelkezések sérelme. A hatóság értesítette a luxemburgi társhatóságot a vélelmezett jogsértésekről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

A holland társhatósághoz a Netflixen elérhető Wednesday című sorozat 1. évad 1. epizódjával kapcsolatban fordult az NMHH. Amennyiben ugyanis a médiaszolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, az érintett műsorszám a IV. korhatári kategóriába (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) sorolandó lenne, tekintettel az erőszakos jelenetek realisztikus és részletező ábrázolására, azonban az epizódot a médiaszolgáltató tizenhárom éven felülieknek ajánlott minősítéssel látta el. A streamingfelületen ráadásul a korhatári kategória kizárólag akkor válik láthatóvá, amikor a felhasználó a műsorszám ikonjára kattint, holott a magyar szabályozás szerint a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen valamennyi műsorszám minősítését jól látható módon fel kell tüntetni.

 

A cseh joghatóság alá tartozó AMC TV-n június 5-én 22 óra 32 perces kezdettel sugárzott, korhatáros reklámszpotot is tartalmazó reklámblokk esetében a képernyőn korhatárjelzés nem jelent meg, és korhatárra történő figyelmeztetés sem hangzott el, így a magyar szabályozás szerint a reklámszpot formailag az I. korhatár-kategóriában („korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető”) került közzétételre. Mivel azonban a műsorszám a hatósági ellenőrzés alapján az V. korhatár-kategóriába (tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott) tartozna, a hatóság értesítette a cseh társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vicces vagy hasznos? Így görgeti a Z generáció a közösségimédia-tartalmakat

Bennetek van, ami kell a holnaphoz: így szól a Z generációnak* kibontakozási lehetőséget biztosító platform, a Jövőálló Akadémia szlogenje. Sokat kritizálják a fiatalok online életét, digitalizált mindennapjaikat, akár közösségimédia-függőnek titulálják őket, azonban a kezdeményezés életre hívója, a Samsung átfogó kutatásából** is kiderült, hogy az általánosságban online függőkként aposztrofált fiatalok jelentős részének fontos, hogy edukatív közösségimédia-tartalmat fogyasszon. A tudásszerzés, a hasznos ismeretek elsajátítása iránti igény sok esetben a humorfogyasztást is képes beelőzni.

2024. szeptember 15. 15:17

82%-kal nőtt a BÉT-en jegyzett kibervédelmi cég, a ViVeTech bevétele

82 százalékos növekedéssel, 742,4 millió forintra növelte nettó árbevételét a 2024-es év első hat hónapjában a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett kibervédelmi cég az előző év azonos időszakában elért 408,6 millió forintról. A ViVeTech Nyrt. adózott eredménye ezzel párhuzamosan 67 százalékkal, 91,1 millió forintra emelkedett a tavalyi év első felében elért 54,7 millió forintos szintről – derül ki a társaság által publikált 2024. első féléves jelentéséből.

2024. szeptember 15. 13:33

Innovatív technológiával és szakértelemmel inspirálja a Sony a jövő generációját

Nagy sikerrel rendezték meg a Sony és a Down Alapítvány közös nyári táborát, melynek keretében a részt vevő értelmi fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok megtanulhatták a Sony által rendelkezésre bocsátott fényképezőgépek és kamerák alapszintű használatát. Az együttműködés még tovább folytatódik idén egy vidéki fotós túrával és egy kiállítással.

2024. szeptember 15. 11:50

Kell-e a digitalizáció és az MI a cégekben, vagy divatos pénzkidobás?

Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy időt és kiadást spórolhat a digitalizáció és a mesterséges intelligencia használatával, de csak kevesen vannak, akik a megvalósítással valódi előnyhöz jutnak. Kurinyecz Gergely, digitalizációs szakértő a nagyvállalatok egyedi működésére szabott folyamatainak digitalizációjában szerzett tapasztalatai alapján segít felvázolni a szoftverek adta lehetőségeket, és mutat rá a gyakori buktatókra.

2024. szeptember 15. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27