Ismét tévesen klasszifikált több médiaszolgáltató

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 13. 10:22

Újabb két médiatartalom ügyében fordult a joghatósággal rendelkező külföldi társhatóságokhoz az NMHH. A Médiatanács e heti ülésén műsorkvóta-kötelezettséggel kapcsolatban fennálló adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését is vizsgálta.

Megsértette a médiatörvény kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseit a Házasság első látásra című műsorsorozat videós tartalmainak a TV2 Play megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson történő közzétételével a TV2 Zrt., mivel elmulasztotta feltüntetni a videós tartalmak klasszifikációs besorolását a műsorszám műsorkínálatban megjelenítésekor, illetve a felhasználók általi megtekintés előtt – állapította meg szeptember 10-i ülésén a Médiatanács. A testület emiatt a médiaszolgáltatót 100 ezer forint bírsággal sújtotta, míg amiatt, hogy az elmulasztotta feltüntetni a videós tartalmak korhatári kategóriáját a TV2 Play műsorkínálatát tartalmazó felületein is, 200 ezer forint bírságot rótt ki a TV2 Zrt.-re. Az utóbbi jogsértés ismételtségére tekintettel a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét 50 ezer forint bírsággal sújtotta a Médiatanács.

 

Eljárást indított a testület a VOLT Produkció Kft.-vel szemben az internetes Open Air Radio június 19-én 15 óra 1 perctől műsorra tűzött Art TÉR című műsorszámában közreadott burkolt kereskedelmi közlemény közzététele miatt. A műsorban ugyanis a kereskedelmi jelleget a médiaszolgáltató a közönség számára azonosítható módon nem jelölte, tehát a hallgatók megtévesztő módon és nem kereskedelmi közlemény útján találkozhattak a kereskedelmi tartalommal.

 

Az NMHH két ügyben is külföldi társhatósághoz fordult. A Disney Channel korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető jelzéssel tette közzé a Katicabogár és Fekete Macska kalandjai sorozat Szövetkezés című részét május 20-án 13 óra 19 perctől, azonban a hatósági vizsgálat szerint a műsorszám a III. korhatár-kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozik a témaválasztásra és annak feldolgozási módjára tekintettel. Ezért az NMHH értesítette a joghatósággal rendelkező spanyol társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

Az Üres ember című horrorfilmet június 21-én 22 órakor sugározta a Super TV2 tizenöt éven aluliak számára nem megfelelő tartalombesorolással, a hatósági ellenőrzés azonban azt állapította meg, hogy a műsorszám az V. korhatár-kategóriába tartozónak minősülne (tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott) az erőszakos jelenetek és a trágár nyelvezet miatt. Erre tekintettel az NMHH értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

 

A műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatást végző médiaszolgáltatók a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez havi rendszerességgel kötelesek adatokat szolgáltatni a Médiatanács számára.

 

A 2024. január 1. és május 31. közötti időszakban összesen 115 lineáris audiovizuális és 88 lineáris rádiós médiaszolgáltatás után voltak kötelesek havonta adatokat szolgáltatni a műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatók.

 

Az adatszolgáltatások ellenőrzése alapján összesen két audiovizuális médiaszolgáltató nem teljesítette a kötelezettségét, ezért a velük szemben indított eljárásokban a testület bírságot szabott ki a megállapított jogsértések miatt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Hogyan alakítják át az AI PC-k a vállalati IT-rendszereket?

A beépített mesterséges intelligencia funkciókat tartalmazó személyi számítógépek piaca elképesztően gyors ütemben nő, amivel a vállalatoknak is lépést kell tartaniuk a hatékony és sikeres működés érdekében. 

2024. szeptember 17. 16:42

Korlátlan internetet ad a Yettel az árvízhelyzet miatt

A Yettel az árvíz elleni védekezést segítve úgy döntött, hogy öt napra ingyenes korlátlan adatkeretet biztosít ügyfelei számára.

2024. szeptember 17. 14:53

Árvízkezelés: közös válságtérképet használ Csehországban a lakosság és a katasztrófavédelem

Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint hazánkban: van, ahol már intenzíven védekezni kell, máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. A helyzetre reagálva a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót. Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja, így hazánkban is gyorsíthatja a lakosság és az önkormányzatok közötti információcserét a következő napokban.

2024. szeptember 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34