Az internet mindannyiunké

Lehetőségek és állami zsákutcák

Szalay Dániel, 2001. szeptember 17. 13:59
"Lehetőségek és állami zsákutcák az internetkorszakban", avagy "kormányzati tervek az internethasználók megregulázására" címmel sajtótájékoztatót tartottak pénteken a szocialista székházban. Az előadók, Lendvai Ildikó alelnök és Simon Gábor, az országos választmány alelnöke bírálták a kormányzat IT-stratégiáját, ami szerintük nem több néhány "jól kommunikált PR-akciónál".
A baloldali politikai párt által megfogalmazott vélemény szerint hiányzik a párbeszéd a politikai, a szakmai és a társadalmi szereplők között. Az MSZP szerint a kormányzó pártok magatartása az IT-ügyekben azt az érzetet kelti, hogy "nem a nyitott társadalom építése, hanem egyfajta status quo fenntartása a cél".

A Magyar Szocialista Párt hiányolja az elektronikus kereskedelemről szóló törvénytervezet kidolgozását megelőző széles körű szakmai, társadalmi vitát, információkérést az érintettekről. Elhangzott, hogy a törvénytervezetben megfogalmazottak néhol ellentétesek az EU irányelveihez képest. (Hasonlóan vélekedett nemrégiben az Internet Szolgáltatók Tanácsának jogi szakértője is az e-kereskedelemrõl szóló törvénytervezet kapcsán, amikor nyilvánosságra került, hogy az új paragrafusok értelmében a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszterhez kerülnének a .HU TLD alá igényelt domainbejegyzések.)

Lendvai Ildikó és Simon Gábor úgy fogalmazott, hogy hozzá nem értés, kapkodás eredménye a tervezet, példaként említették, hogy a tervezet nem választja külön a tartalom-, az internet- és a kommunikációs szolgáltató fogalmát. A kormány tervezete értelmében tartalalomszolgáltatónak minősülne mindenki, aki bármit is publikál az interneten.

A tájékoztatón szó esett arról is, hogy az MSZP hogyan kezelné a magyarországi információs társadalom kérdését kormányra kerülése esetén. Közhasznú információkat helyeznének el az interneten, a közkönyvtárakban és a művelődési központokban nyilvános és ingyenes internet-hozzáférést biztosítanának, továbbfejlesztenék a teleházakat, és minden érettségiző diák számára alanyi jogon biztosítanák a mobilinternet-elérést lehetővé tevő eszközt, mivel a párt véleménye szerint értékes ajándék a munkavállaláshoz és az önmenedzseléshez. Olyan programokat indítanának be, amelyek a településen élő nyugdíjasok és inaktívak számára igény szerint ingyenes képzést szervezne. E-önkormányzati szerveződés keretében informatizálnák az önkormányzatokat. Korábban az is elhangzott, hogy csökkentenék az informatikai termékekre vonatkozó vámot is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50