2002 a politikai SMS-ek éve lehet Magyarországon

Kampánycsend megsértése SMS-sel

Szalay Dániel, 2001. december 31. 09:52
Többször is beszámoltunk már róla, hogy a pártok 2002-ben bevetik majd a rövid szöveges üzenetek küldésének lehetőségét kampányuk során. Arról is hírt adtunk már, hogy a szocialisták nevével visszaélve ismeretlenek lejárató tartalmú üzeneteket küldtek. A szabad demokraták a legaktívabb SMS-ezők, néhány nappal ezelőtti rendezvényükre például ily módon is meginvitálták potenciális választóikat Budapest egyik legforgalmasabb terére. A Népszabadság 2001. évi utolsó számában az áll, a FIDESZ-MPP nevében újévi köszöntéseket küldtek SMS-ben. A párt ugyanakkor cáfolja, hogy ők küldték volna a short message-eket.
A FIDESZ sajtófőnöke, Farkas Attila a Népszabadság kérdésére válaszolva azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a fiatal demokraták eddig bárkinek is küldtek volna rövid szöveges üzenetet. A napilap kérdésére csupán annyit mondott, vizsgálják a lehetőségét annak, hogy ezt az eszközt a kampány során felhasználják-e.

Az SMS-ek küldésének lehetőségét az MSZP sem veti el – közölte Gál J. Zoltán kampányszóvivő, aki szerint minden törvényes kommunikációs eszközt meg kell ragadni, hogy választási üzenetük eljuthasson a választókhoz. Az MSZP egyébként nem tesz bűntető feljelentést amiatt, hogy a párt nevével visszaélve lejárató jellegű üzeneteket küldtek szét ismeretlenek - állítólag az internet segítségével, névtelenségbe burkolózva.

Nem mellékes, hogy a december 23-ától hatályos hírközlési törvény nem teszi lehetővé, hogy a kampányhoz emberi beavatkozás nélkül működő automatikus hívórendszert vegyenek igénybe. Ezt a lehetőséget a jogszabály csak a közvetlen üzletszerzés céljára engedi meg, és kizárólag akkor, ha az előfizető ehhez előzetes hozzájárulását adta.

Az SMS politikai szerepének felértékelődésével joggal merül föl persze a kérdés: vajon hogyan fogják tudni ellenőrizni az Országos Választási Bizottság (OVB) emberei, hogy a választások előtti kampánycsendben nem küldenek-e olyan üzeneteket, amelyek befolyásolhatják a választók döntését. Mindenesetre a maximum 160 karakteres üzenetekbe könnyedén elférnek a pártok szlogenjei, illetve a lejárató tartalmú szövegek is könnyedén megfogalmazhatóak ilyen terjedelemben. Jobb ha beletörődünk: kit így, kit úgy, de mindenkit igyekeznek majd utolérni a kampánystábok. Azok sem "menekülhetnek", akik erre az időre letiltják az SMS-ek fogadását.

(Erre egyébként van mód. Bizonyos készülékeken megfelelő kód bebillentyűzésével letiltható az SMS-ek fogadása, de az ügyfélszolgálatok is segítenek ebben. Más kérdés, hogy akkor a valóban várt üzeneteket sem fogjuk megkapni.)

A Prím Online információi szerint, az egyik jobboldali párt SMS helyett e-mailben fogja terjeszteni az "igét". Egyébként már csak kevesebb mint száz nap van az országgyűlési választások kezdetéig. Utána viszont ősszel önkormányzati választások is lesznek. 2002 tehát a politikai SMS-ek (és e-mailek) éve lehet majd. No és persze ne feledkezzünk el a pártok weboldalairól sem, amelyek frissítése már most is jóval gyakoribb, mint mondjuk fél vagy egy évvel ezelőtt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38