Szigorú büntetések a számítógépes bűnözőknek

Tóth Kristóf, 2002. május 9. 22:00
A számítógépes bűnözők ezentúl súlyosabb büntetésekre, az internet felhasználói pedig nagyobb felügyeletre számíthatnak az amerikai képviselőház által szerdán elfogadott új törvény alapján.
Az elektronikus terrorizmus elharapózásától, a vírusok drámai mértékű elterjedésétől, illetve a számítógépes támadások általánossá válásától való félelem hatására megszületett törvény a jövőben szigorúbb büntetéseket fog eredményezni a számítógépes bűncselekmények esetében.

A jelenlegi amerikai törvények szerint a számítógépes bűncselekményekért járó büntetés mértéke elsősorban az okozott anyagi kár mértékétől függ, és legfeljebb rövidebb börtönbüntetésig terjedhet. Az 1,2 milliárd dollár kárt okozó Melissa vírus írója például 20 hónapot kénytelen börtönben tölteni, és 5000 dollár kártérítést köteles fizetni.

A jövőben az ilyen eseteknél a törvényhozók figyelembe fogják venni az elkövető szándékát és a bűncselekmény célpontját is, vagyis aki például a kormány kényesebb rendszereibe tör be, csúnyán megjárhatja. "A számítógépes bűnözés nem ismer határokat vagy korlátokat, és komoly kárt okozhat a nemzet gazdaságának, illetve veszélyeztetheti annak biztonságát" - mondta Lamar Smith texasi republikánus képviselő, a törvény támogatója.

Azok a számítógépes bűnözők, akik szándékosan vagy felelőtlenségük miatt emberi életeket tesznek kockára, életfogytiglant is kaphatnak az új törvény szerint, amely a szigorított büntetések mellett megkönnyíti az internetszolgáltatók közbelépését is. A jelenlegi törvény csak akkor ad lehetőséget az internetszolgáltatónak a gyanús tevékenység jelentésére, ha az közvetlen éleveszélyt okoz, ráadásul a felhasználó pert akaszthat a szolgáltató nyakába személyes adatainak kiadásáért.

Az új törvény lehetőséget biztosít a szolgáltatóknak minden, kevésbé veszélyesnek látszó tevékenység jelentésére, és megvédi a társaságokat az esetleges perektől. Mindemellett a szolgáltatóknak a jövőben kötelességük lesz legalább 90 napig megőrizni minden elektronikus felvételt, például e-mailt.

Kulcsszavak: hacker jog +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50