Dokumentumokat tettek közzé a Carnivore működéséről

Kiss Ádám Zoltán, 2002. május 29. 21:07
Az elektronikus magánszféra védelmére létrehozott társaság (EPIC) olyan dokumentumokat tett elérhetővé weboldalán, melyek bizonyítják az FBI Carnivore (húsevő) nevű e-mail megfigyelő rendszerének megkérdőjelezhető hatékonyságát, és magánszférába történő beavatkozását.
Az FBI 2000 júliusában beindított rendszerével kapcsolatban működése megkezdése óta folyamatosan támadások érik a szövetségieket. Egyrészt a rendszer sokak szerint túlterhelt ahhoz, hogy hasznát vegyék az adatoknak, ám ugyanakkor elég kíváncsi ahhoz, hogy a magánéletbe indokolatlanul beavatkozzon. Az EPIC http://www.epic.org/privacy/carnivore/ oldalon közzétett dokumentumai azt bizonyítják, hogy a Carnivore eddig a rendőrség látókörébe nem került, büntetlen előéletű magánszemélyek leveleit is elfogta, megsértve ezzel a bizalmas adatkezelést.

A valós cél, vagyis a bűnözők, társadalomra veszélyes elemek kommunikációjának megszűrése és ennek segítségével az elkövetés megakadályozása azért ütközik nehézségbe, mert túlontúl sok a beszerzett információ. Akár tudatos, akár nem az adatok túladagolása az egyik legnehezebben kivédhető elterelő művelet, mivel a rengeteg egymásnak ellentmondó információ között ott van a keresett is, csak éppen nem látszik róla, hogy ő a valódi.

Kulcsszavak: jog +legfontosabb FBI security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50