Kiberháború folyik Amerika és az iszlám világ között

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 16. 22:14
Miközben az Egyesült Államok politikai és katonai vezetése egyelőre még csak tervezgeti az Irak elleni esetleges katonai támadást, a két ország, illetve a fejlett nyugat és az iszlám világ közötti háború lényegében már el is kezdődött, igaz nem a harctereken, hanem a kibertérben.
Konkrétan arról van szó, hogy az egyik vezető számítógépes biztonsággal foglalkozó amerikai cég, az mi2g képviselői a napokban arról adtak hírt, hogy szeptember 8-án három nagyméretű támadást indítottak az AOL Time Warner számítógépes hálózata ellen, mely támadások mögött egy iszlám kötődésű hackercsoport, név szerint a USG (Unix Security Guards) állt. A USG aktivistái többek közt elcsúfították az AOL Time Warner egyes weboldalait, és olyan feliratokat helyeztek el rajtuk, melyek kemény kritikát tartalmaztak az Egyesült Államok által Irak ellen tervezett katonai támadással kapcsolatban.

Az mi2g munkatársai arról is beszámoltak, hogy a USG az említett AOL Time Warner elleni támadáson kívül szeptemberben eddig négy egyéb számítógépes támadást hajtott végre, valamint, hogy az idén májusban alapított csoportosulás eddig mintegy 155 hackertámadásért tehető felelőssé. Az mi2g szakértőinek elmondása szerint a USG hackerei a célpontok kiválasztásakor korántsem válogatósak, így az eddigi áldozatok között éppúgy megtalálhatók médiaipari cégek, mint ahogy nagy amerikai bankintézetek.

Az mi2g felhívja a figyelmet arra, hogy a USG csak egyike azon iszlám kötődésű hacker-csoportosulásoknak, melyek arra esküdtek fel, hogy a kibertérben fellelhető minden eszközt felhasználnak annak érdekében, hogy megnehezítsék az Egyesült Államokbeli számítógépes rendszerek és hálózatok működését, és hogy kifejezzék tiltakozásukat az Egyesült Államok Irak ellen indítandó háborújával kapcsolatban. A USG-n kívül komoly veszélyt jelent még az ugyancsak iszlám vallású hackerekből álló AIC (Anti-India Crew), mely idén július óta mintegy 454 számítógépes támadást hajtott végre, valamint a WFD (World's Fantabulous Defacers), mely tavaly novemberi létrejötte óta az eddigiekben több mint 400 hackertevékenység hátterében volt megtalálható. Az mi2g szerint az iszlám hackercsoportok elsősorban Egyesült Államokbeli és izraeli számítógépes rendszereket vesznek célkeresztbe.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50