A túszdráma a Runeten

, 2002. november 1. 17:31
A tragikus moszkvai túszdráma és annak ellentmondásos befejezése még sokáig a figyelem középpontjában marad. A megemlékezések és a viták a világhálón is folyatatódnak.
Kedd óta speciális segélyszájt működik az interneten. A Vazsno.ru (a 'vazsno' szó jelentése: fontos) oldalain - http://www.vazhno.ru/ - gyakorlatilag minden, a túszdrámával kapcsolatos információ fellelhető: az elhunyt, az eltűnt és a megmenekült túszok névsora éppúgy, mint a vonatkozó intézmények, kórházak és pszichiáterek elérhetősége. A szájt létrehozói néhány nap leforgása alatt rendkívüli adatbázist állítottak össze, amely részletes tájékoztatást ad a színházban túszul esett emberek pillanatnyi hollétéről.

A Vazsno.ru oldalain azon magánszemélyek névsora is megtalálható, akik készek segítséget nyújtani a bajbajutottaknak, valamint az áldozatok hozzátartozóinak. A segítség számos formáját felajánlották a gyógyszerellátástól az anyagi támogatásig; de a listán található a lelki támaszt nyújtó pszichológusok elérhetősége, valamint donorokkal kapcsolatos információ is. A segélyek igénybevételéhez csak a személyes adatokat kell megadni, vagy egyszerűen ki kell tölteni egy elektronikus űrlapot.

Egy másik szájt (Rocich.ru; http://rocich.ru/ ) a túszdráma végkifejletével foglalkozik, élesen bírálva a kiszabadító akciót és az elnököt. A weboldalon az elnöknek címzett - és támogató aláírásokra váró - nyílt felhívás olvasható, amelyben a következő kérdést teszik fel: "Indokolt lehet-e egy ember feláldozása egy másik ember megmentése érdekében?" Az állásfoglalás lényegében egyetlen kérdést jár körül: sikeresnek nevezhető-e a kommandósok számos emberéletet követelő beavatkozása? Felmerül a tájékoztatás hiánya, valamint az állam, a hatalom felelőssége, és nemcsak a túszdráma, hanem számos korábbi tragédia, így a Kurszk tengeralattjáró balesete kapcsán is.

A Biztonsági és Rendvédelmi Ügyek Akadémiája elnevezésű társadalmi szervezet szájtján - http://www.abop.ru/ - pedig a Nyezaviszimaja Rosszija (Független Oroszország) c. lap hasábjain már 2002 márciusában megjelent, az elnökhöz és az orosz néphez intézett felhívás olvasható, amelyben többek között a halálbüntetés visszaállítását követelik. A neves közéleti személyiségek, politikusok és művészek, parlamenti képviselők és vállalkozók által is aláírt "Összefogunk a belső terrorizmus ellen" című állásfoglalás szerint a bűnözés visszaszorítására most érkezett el az utolsó pillanat, mert, ha most nem történik semmi, Oroszország megsemmisül.

A túszdráma, és általában a terrorizmus témája még a 'könnyedebb', szórakoztató szájtokon is a főoldalakra és a fórumokra került, az Eva.ru női magazinban - http://www.eva.ru/ - például toxikológus szakember válaszolt a túszmentő akció során bevetett gázokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50