Totális információs éberség

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 18. 07:27
A belbiztonsági törvénynek a képviselőházban szerdán elfogadott tervezete a The Washington Times szerint felhatalmazza a szövetségi kormányt, hogy a terrorizmus elleni harc érdekében nyomon követhesse a gyanús külföldi és amerikai állampolgárok e-mail forgalmát, internethasználatát, utazásait, hitelkártyával történő vásárlásait, telefonjait, bankszámlájának állását, s az adatokat egy nagy központi adatbázisban fogja össze.
A tervezet, amelyről a szenátus e héten szavaz, egy új ügynökség hatáskörébe utalja a Totális Információs Éberség nevű kutatási programot. A védelmi minisztériumon belül felállítandó Biztonsági Fejlett Kutatási Projektek Ügynökségét (Security Advanced Research Projects Agency) (SARPA) John Poindexter admirális fogja irányítani.

Az információs éberségi kutatási programról először a The Washington Post számolt be. A The New York Timesban William Safire a programot George Orwell 1984 című regényében szereplő Nagy Testvér totális uralmához hasonlította.

A konzervatív The Washington Timesban egy jogi szakértő úgy nyilatkozott, hogy az ilyen "elektronikus vonóháló" a legnagyobb fenyegetés a polgári szabadságjogokra az amerikai japánok második világháború alatti internálása óta.

Ugyancsak a belbiztonsági törvény értelmében akár életfogytiglani börtönnel sújthatják majd a rosszhiszemű, mások életét veszélyeztető számítógépes hackereket. A törvény tervezetéhez szinte az utolsó pillanatban csatolták hozzá a cyberbiztonság növeléséről szóló 16 oldalas kiegészítést (CSEA). Ez lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy előzetes bírósági engedély nélkül internetes és telefonos lehallgatást folytasson bizonyos korlátok között, és az eddigieknél szélesebb körben kérhessen információkat a szolgáltatóktól.

Lamar Smith texasi képviselő a kiegészítés mellett azzal érvelt még a tervezet elfogadása előtt, hogy a szigorító intézkedések nélkül az internetes kapcsolat és néhány billentyű leütése életeket veszélyeztethet és megbéníthatja a gazdaságot. Az egér ugyanolyan veszélyes lehet, mint a golyó vagy a bomba - mondta.

Polgárjogi csoportok bírálták a kiegészítést adatvédelmi fenntartásokat hangoztatva.

Kulcsszavak: hacker +legfontosabb jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50