IP-telefon, kábeltévé és szélessávú internet Kőbánya-Újhegyen

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. november 28. 13:15
Példa nélküli együttműködéssel a Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet, az Euronet Rt. és a TvNetWork Rt. mintegy 3000 lakásban tette elérhetővé a szélessávú internetet és a kábeltévét. A szolgáltatások - a legújabb technológia révén - rendkívül kedvező feltételekkel, akár azonnal elérhetőek. A beruházás összvolumene meghaladja a 200 millió forintot.
Egyidőben, párhuzamosan, ám egymástól műszakilag függetlenül két hálózat épült ki: az egyik a korábbi elavult, soros felépítésű kábeltévét felváltó új, csillagpontos hálózat, a másik a szélessávú, Ethernet-alapú internethálózat.

Az internetszolgáltatás biztosításához a BIX-ből (a budapesti "internet-központból", a XIII. kerületi Victor Hugo utcából) kellett elvezetni a hálózatot a lakótelepre. A megoldást egy optikai kábel jelentette, amelyet a Rákos patak mentén fektettek le, és a lakótelepi központból osztanak szét az egyes épületek felé. A hálózat összkapacitása 100 Mbit/sec, ami természetesen az igények növekedtével tovább bővíthető. Érdekesség, hogy mind a hálózatépítés során, mind a az előfizetői oldalon Ethernet technológiát alkalmaztak. Az eddig főleg irodák kábelezésénél használt megoldás előnye, hogy egy rendkívül kiforrott, és ezáltal olcsó technológia. Az előfizetőknek nem kell beszerezniük többezer forintos modemet, elég egy jóval olcsóbb Ethernet hálózati kártya. Ugyanez az előny a kiépítés során is érvényesült, hozzájárult, hogy a TvNetWork kedvező tarifával kínálhassa internetszolgáltatását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50