Az IHM miniszterének a meghallgatása az Informatikai Bizottságban

Kovács Attila, 2002. december 19. 18:29
December 19-én idei utolsó ülését tartotta meg az Országgyűlés Informatikai és távközlési bizottsága. Napirenden Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Házszabály 68.§ (4) alapján történő meghallgatása és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) struktúrájának megismerése volt.
Kovács Kálmán bemutatta a tárca két államtitkárát és négy helyettes államtitkárát. Megemlítette, hogy a 200 fős IHM 2002. évi költségvetésére 40,113 milliárd forintot használtak fel. Az idei feladatok közül kiemelte az IKB átvilágítását, feltérképezését (az arról szóló jelentés elkészült, a MeH-be és a KEHI-be került), az intenzív kormányzati szakdiplomáciai tevékenységet (kétoldalú kormányzati kapcsolatok), a hazai együttműködéseket (pl. önkormányzatok és szövetségeik, Teleház Szövetség, MTA, MTESZ stb.), az IHM által eddig indított programokat (pl.internet, IKB-s ígérvények teljesítése, támogatások, pályázatok stb.), a Nemzeti Információs Társadalom Stratégiát. A miniszter a legfontosabb célok és feladatok között említette a z IHM vezetésével létrejött Információs Társadalom Koordinációs Ágazati Bizottság céljait, a szabályozás elkövetkező időszakban megvalósítandó feladatait (tegnap egyet, január 10-én további három rendeletet módosítanak, a hírközlési törvény EU-konformmá tétele).

Kérdésekre válaszolva, Kovács Kálmán többek között kifejtette, hogy az IHM a vezetékes szolgáltatóknál a minél szorosabb "tőkeegyüttműködést" szorgalmazza, az éppen most a kormány előtt lévő Antenna Hungáriát piaci szereplőként kívánják privatizálni, a Magyar Posta privatizálására pedig a felkészülés, stratégia-kialakítás kezdődik meg 2003-ban.

Rogán Antal, a bizottság elnöke szerint a minisztérium az elmúlt féléves tevékenysége során nem fogalmazott meg érdemi új célokat, másrészt a tárca költségvetési forrásai kevesek a miniszter által körvonalazott nagy feladatok megoldására.

A meghallgatás befejeztével a bizottság 6 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadta a miniszteri beszámolót.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50