A gazdasági helyzetre is utalnak az online trendek

Tóth Kristóf, 2003. január 5. 19:21
Több elemző, illetve Wall Street-i befektető is úgy véli, hogy az online szörfölési szokások utalnak a gazdasági helyzetre, és számos változást előre is jeleznek.
Bár a legtöbb közgazdász egyelőre csak gúnyolódik az elképzelésen, egyes szakértők szilárdan állítják, olyan szoros összefüggéseket fedeztek fel az egyes online tevékenységek, illetve a gazdasági trendek és helyzet között, amelyek a jövőben felhasználhatóak lesznek a várható folyamatok előjelzésére.

A chicagói comScore Networks Inc. piackutató cég elemzői azt állítják, akár hét hétre is nagy biztonsággal előre tudják jelezni a meghatározó amerikai részvények árfolyamát az online tevékenységek elemzésével. "Ez a lehetőség a jövőben jelentősen megváltoztathatja azt a módszert, amelynek segítésével a vásárlók tevékenységét ez idáig figyelemmel kísértük" - mondta Jian Fulgoni, a comScore vezetőségi elnöke. "Az internet elterjedése előtt nem volt mód arra, hogy például előre jelezzük a vásárlók különféle termékekhez való hozzáállását."

A világ negyedik legnagyobb technológiai konzultációs cége, az Accenture az utóbbi időben szintén az online tevékenységek figyelemmel kísérésére ösztönzi ügyfeleit. A társaság útmutatást ad ügyfeleinek, hogyan kövessék nyomon az internetes csevegőszobákat, levelezőlistákat, illetve egyéb területeket, hogy minél pontosabb információhoz jussanak termékeik várható fogadtatásáról.

A közgazdászok döntő többsége egyelőre azonban véletlen, eseti összefüggésnek tartja az online viselkedés, illetve a gazdasági helyzet változásának kapcsolatát. "Feltevésükben azt állítják, hogy az online viselkedés előre jelzi a gazdasági változásokat. Bizonyítani azonban ez idáig nem tudták mindezt" - mondta Austan Goolsbee, a Chicagó-i Egyetem egyik közgazdásza. "Az internetes eladások nem tükrözik úgy a valós eladásokat, mint például a Wal-Mart áruházlánc eredményei" - tette hozzá.

A comScore szakértői azonban hangsúlyozzák, korábban is érték őket hasonló támadások, de mindig diadalmaskodtak. - Azt mondták, "Túl korai ilyet mondani!", "Ez egyáltalán nem így van", vagy "Hogyan lehet mérni a módszerrel az olyan területeket, ahol kevesebb a szkenner?" - mondta Fulgoni, hozzátéve, hogy a társaság állításai mégis megállták helyüket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14