Adatmentési inkompatibilitás a Windows Server 2003-ban

Tóth Kristóf, 2003. május 25. 23:28
[smallimage 1 left]Mivel a Microsoft különböző változtatásokat hajtott végre szalagos adatmentési szolgáltatásán, a cég legújabb operációs rendszerével, a Windows Server 2003-mal készített biztonsági mentések inkompatibilisek a Microsoft korábbi szoftvereivel, többek közt a Windows XP-vel és a Windows 2000-rel.
A problémát először az NTBugtraq hozta nyilvánosságra, mely cég munkatársai konkrétan arról számoltak be, hogy a Windows Server 2003 részét képező ntbackup.exe alkalmazás révén készített mentésekkel gond lehet a régebbi Windows-okban.

Brian Bergin, a Terabyte Computers nevezetű észak-kaliforniai információs technológiai tanácsadó cég elnökének elmondása szerint a Windows Server 2003 operációs rendszer alatt formattált szalagos adattároló megoldások Windows 2000-et, illetve Windows XP-t futtató számítógépeken nem használhatók adatok visszaállítására. Bergin szerint a probléma annak "köszönhető", hogy a Microsoft adattárolási szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó részlegének munkatársai a Windows 2003-ról Windows 2000, illetve Windows XP-re történő adatmigrációs tesztek közben figyelmetlenül jártak el. A Microsoft szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a szoftvercég tud a probléma létezéséről, és elismerte, hogy a probléma a Windows XP-n kívül a Windows 2000 Server és Professional verzióját is érinti.

"Amikor egy szerver számítógép tönkremegy, a rendszergazda fogja a szalagos adatmentésre szolgáló eszközt és a megfelelő kazettákat, melyeket egy munkaállomáson használatba tud venni, és kinyeri róla a számára szükséges adatokat. Amikor a szerver újra feléled, az adatok minden további nélkül visszamásolhatók, gyerekjáték az egész. Windows 2000-ről Windows XP-re, illetve fordítva minden további nélkül megoldható a biztonsági mentések átvitele, viszont a Windows Server 2003 esetében már nem" - mondta a hibát felfedező Bergin, majd hozzátette, hogy az áprilisban felbukkant nehézségről azonnal értesítette a Microsoft munkatársait, akiket eleinte nem igazán érdekelt a dolog, és azt tanácsolták neki, hogy használjon más gyártó által készített adatmentő szoftvereket. Később a Microsoft már nagyobb figyelmet szentelt az ügynek, és jelenleg az a hivatalos Microsoft álláspont, hogy napokon belül el fog készülni a megfelelő javítás.

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Machete Video Editor Lite 5.1 Build 44

Az ingyenes Machete Video Editor Lite videószerkesztő programmal videofájlok gyors és egyszerű vágást, összefűzését oldhatjuk meg. Törölhetjük a számunkra felesleges részeket (pl. reklámok), feldarabolhatjuk és az egyes darabokat külön-külön elmenthetjük, eltávolíthatjuk a hangfájlokat a videofájlokból. A segédprogram az AVI, WMV és ASF formátumokat támogatja.

2024. május 9. 20:32

Ultra Adware Killer 10.9.0.0

Az Ultra Adware Killer segítségével Windows rendszerekből tudjuk eltávolítani az adware és rosszindulatú programokat. Kitörli a böngésző felesleges eszköztárait, hirdetéseit, plug-injeit, a böngészőnk átállított keresési szolgáltatását és az elállított kezdőlapokat, a nemkívánatos programokat, a trójaikat, a rootkiteket és a rosszindulatú programok minden egyéb formáját.

2024. május 9. 20:30

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36