HP - Compaq: Az első házassági évfordulón

forrás Prim Online, 2003. május 27. 22:33
[smallimage 1 left]2003 május 7-én múlt egy éve, hogy a HP és a Compaq egyesülésével létrejött a világ meghatározó informatikai vállalata, az új HP. Az elmúlt egy év során kiemelt figyelem övezte a cég minden lépését. Az elemzők, szakértők arra keresték a választ, hogy a HP-nek sikerül-e, ami egyáltalán nem általános a vállalati egyesülések világában: az eredeti célok megvalósításával sikeres és hosszú távon megalapozott növekedési pályára állítani a céget.
A HP szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint az idei évre vetített megtakarításai elérik a 3 milliárd dollárt, szemben az eredetileg 2004-ig összesen tervezett 2,5 milliárddal. Ez a hatékonyság jelentős javulását jelzi.

ˇ Az ellátási láncban a megtakarítás mintegy 1,3 milliárd dollárt tesz ki

ˇ A PC gyártás áramvonalasítása révén a gyártási költségek 26 %-kal mérséklődtek (hozzájárulva a PC üzletág nyereséges működéséhez).

ˇ A HP mintegy 65 000 szakembert foglalkoztat a szolgáltatás és támogatás terén.

ˇ 20 000 viszonteladóval, és egyéb partnerrel dolgozik együtt.

ˇ A HP világelső többek között az iparági szerverek, a Unix szerverek, a Linux szerverek, a tárolóeszközök, a nyomtatás és képalkotás, a személyi számítógépek terén és a harmadik legnagyobb informatikai szolgáltató (Magyarországon pedig az első).

ˇ HP termékek és szolgáltatások működtetnek a világon közel 100 érték- és árutőzsdét, a hitelkártya tranzakciók kétharmadát, az elektronikus pénzátutalások háromnegyedét, az energiaszektor infrastruktúrájának 65 százalékát, és az Európa-Afrika régió mobil telekommunikációs szálázási és ügyfélszolgálati rendszerei 80 százalékát.

ˇ A HP mintegy 200 Outsourcing szerződést kötött világszerte az elmúlt évben, és az InformationWeek 2002-es novemberi felmérése szerint e területen a legmagasabb vevői elégedettségi szinttel büszkélkedhet.

ˇ A HP kiemelkedő innovációs erőt képvisel. A cégegyesülés óta eltelt egy évben jegyeztette be fennállása óta időarányosan a legtöbb szabadalmat, a kilencedik legtöbbet az USA-ban. Világszerte 17 000 szabadalommal rendelkezik. Évente 4 milliárd dollárt költ kutatás fejlesztésre és 22 000 alkalmazottat foglalkoztat e téren.

ˇ Az elmúlt egy évben közel 100 új terméket vezetett be a piacra: Innovatív tábla PC, Média center PC, Wireless iPAQ; "self-healing" (önjavító) szoftverek, tároló és szerver virtualizáció; nanotechnológiai alkalmazások, Linux és Grid technológia; Élenjáró nyomtatás és képalkotás technológia; Adaptiv Enterprise stratégia.

ˇ A HP Website-jai 35 nyelven havonta 11 millió egyedi látogatót szolgálnak ki (A HP kapta az IT világ on-line vásárlói elégedettségi elismerését).

Mindezen eredményeket tükrözi a Standard and Poor hitelminősítő értékelése, mely 2003 május elsejével "Strong Financial Profile" szintre emelte a HP megítélését.

Mennyi lesz egy meg egy?

"Egy cégegyesülés eredményeit sokféle módon mérhetjük, ám a legbeszédesebb mutató mégis az, hogy az egyesülés előtt külön-külön és utána együtt milyen forgalmi eredményeket látunk", kezdte értékelését Dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója. " Egy éve első közös sajtótájékoztatónkon azt a feladatot adtuk magunknak, hogy egy meg egy legyen több kettőnél. Örömmel jelenthetem, hogy a végeredmény közel 2,1 lett!"

Mi húzódik e mögött? Egy teljes év kemény munkája, amely során egyszerre kellett új vállalatot építeni, az ügyfeleket és a partnereket kiszolgálni. 2002 nyarán kialakult a helyi üzleti modell, kinevezték a vezetőket, majd ősszel következett a begyakorlás, az összecsiszolás, december 20-al pedig jogilag is megszűnt a Compaq Magyarország. 2003 május 12-től a HP minden szervezeti egysége és munkatársa egy helyen, az Infoparkban folytatja munkáját. Sikerült minden szegmensben megtartani illetve növelni az induláskor meglévő pozíciókat. Ma a HP Magyarország egységes, stabil, piacvezető vállalat, meghatározó szereplője a hazai gazdasági és társadalmi életnek. Időközben született 20 HP bébi, a kollégák kiérdemelték a "Legisnpirálóbb vezető" és az "Év fiatal IT menedzsere" címet, a kosárcsapat bajnokságot nyert, a vízilabda csapat is derekasan helytállt, ötödik lett a Budapest Bajnokságban!

A HP lett az "Év beszállítója" a Matávnál, melyet többek között olyan projektek tettek lehetővé, mint az időbélyegző rendszer, vagy az adattárház projekt. Az üzletág továbbá E-Learning projektet valósított meg a Westelnél és Superdome-ot telepített a Pannon GSM-nél.

Egyértelműen sikeres évet tudhat maga mögött az üzletág a banki szektorban is. A HP Magyarország elnyerte a Magyar Nemzeti Bank új nemzetközi fizetések rendszerének megvalósítását, valamint az IC Bank és a KDB Bank központi hardver rendszerének szállítását. A Budapest Banknál a tavalyi év során az Oracle Hungary-val és a KPMG- vel közösen megnyerte az Oracle Financials bevezetésének lehetőségét. Internet Banking rendszert épített ki az MKB-nál, valamint az ERSTE Banknak call center és telebank megoldást szállított.

Az államigazgatás területén a HP Magyarország sikeresen végrehajtotta a Szerencsejáték Rt. online fogadási rendszerét támogató szerver park szállítását. Kifejlesztette az Artisjus szerzői jogvédő hivatal teljes integrált informatikai rendszerét. A Külügyminisztérium korszerű storage tároló rendszerét már a Deltával közösen szállította. A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ teljes informatikai infrastruktúrájának kialakítása is vállalta, valamint megkötötte az APEH megyei rendszerére szóló 1 éves support szerződést, a szerver és háttértár konszolidációval megtette az első lépést a központi architektúra átalakításához.

A HP Magyarország a DRV-vel elsőként írt alá szerződést az SAP/ISU moduljának bevezetésére. Az ÉGÁZ és a DÉGÁZ esetében SAP/ISU ügyfélszolgálati, számlázási rendszert épített ki, valamint infrastruktúra konszolidációs munkát valósított meg a General Electicnél.

Jelentős mérföldkő volt a napokban meghirdetett úgynevezett Adatptive Enterprise stratégia, mely új alapokra helyezi az üzleti igények változását dinamikusan lekövető IT környezet kialakításának lehetőségeit. Ennek révén növelhető a minőség és a rugalmasság, csökkenthető a kockázat és a költségek. A HP annak felismeréseként alakította ki filozófiáját, amely a nagy informatikai szervezetekkel szemben a változó igényekre reagálni tudó infrastruktúrát helyezi előtérbe. A HP ennek jegyében folytatja termék és szolgáltatás fejlesztését és számos bejelentést tervez a közeljövőben.
Kulcsszavak: HPQ HPQ-hu +céginfo

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Ennek a mobilnak van a legjobb kamerája a DXOMARK szerint

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 09:04

Már lehet jelentkezni a ProSuli tanároknak szóló pályázatára

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 21:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36