Az év infokommunikációs üzleti alkotása

forrás Prim Online, 2003. szeptember 20. 08:46

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) 2003. szeptember 18-án, a 7. Távközlési és Informatikai Marketing Fórum zárófogadásán, a budapesti Hélia Hotelben átadta a "Az év infokommunikációs üzleti alkotás"-a díjat.
Az 1997 óta a HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) szervezésében évente megrendezésre kerülő Távközlési és Informatikai Marketing Fórum a marketing szakmai szaktekintélyeiből és a Fórumot támogató vállalatok marketing-, értékesítési, ügyfélkapcsolati vezetőiből áll szervezőbizottsága (SZB) 2001 végén egy - a kiemelkedő magyarországi infokommunikációs marketing szakmai eredmény elismerését szolgáló - marketingdíj létrehozásáról, határozott.

Az elsőként 2002-ben odaítélt díjat az Ericsson és Westel Mobil közös munkája, "A multimédia üzenetküldési szolgáltatás (MMS) bevezetés marketingkommunikációja (a szolgáltatás elismertetése, megismertetése)" nyerte.

A 2003-as pályázatra négy értékelhető pályázat érkezett, amelyeket a kiírók a bemutatott marketingprojekt eredetisége, a kitűzött célok teljesülésének mértéke, a pályázati eredmények társadalmi hatása, valamint a pályázó marketing tapasztalatainak mennyisége és minősége, illetve a pályázat kidolgozottsága alapján bíráltak el.

Ennek eredményeként 2003-ban "Az év infokommunikációs üzleti alkotás"-a díjat a Matáv Rt. magas forgalmú lakossági előfizetők számára kialakított „Sokatmondó díjcsomag" marketingkommunikációja nyerte.

A beérkezett pályázatok értékelése alapján a marketingdíj mellett a bírálóbizottság " Az internet népszerűsítéséért" különdíj kiadásáról is döntött, amelyet a pályázatában bemutatott, internethasználatot elősegítő, szemléletformáló kampányáért az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak ítélt.

A pályázat 2004 májusában harmadszor is kiírásra kerül.

A nyertes pályamunkák rövid ismertetése:

Matáv Rt. - magas forgalmú lakossági előfizetők számára kialakított „Sokatmondó díjcsomag" marketingkommunikációja.

A pályázat a lakossági előfizetők mobilszolgáltatások felé történő áramlásának megállítására, célcsoportok használati szokás vizsgálata alapján kialakított sokféle beszéd- és adatszolgáltatás (olcsó percdíj, csúcsidőszak rövidítés, értéknövelt szolgáltatások/i60 percig ingyenes internethasználat, ISDN-támogatás, kártya) csomagba kapcsolására kialakított díjcsomag kreatív marketingkommunikációját mutatta be.

A díjcsomag két fázisban került bevezetésre. Az elsőben különösebb kommunikáció nélkül, direkt értékesítéssel toboroztak előfizetőket (tesztfázis: 7000 előfizető), ezt követte a havi díjas csomag meghirdetése.

A kommunikációs kampány potenciális ügyfelek közötti versenyre (30 mp alatt ki tud több díjcsomagelőnyt elmondani) épül, és a Matáv ezt a versenyt mutatta be reklámjaiban hetente. A kampány 5 hete alatt 13 300-an jelentkeztek a versenyre, akik a jelentkezéssel 36 ezer perc forgalmat hoztak létre.

A díjcsomag beindulásával jelentősen emelkedett az igénybe vevők hívásszáma (+7%), nemzetközi hívásai (+19%), beszélt percei (+6%), kártyahasználata (percforgalom, az összes telefonperc 12%-ról 14,5%-ra nőtt) és ezzel együtt a fajlagos vállalati bevétel. Nőtt a hívókártyával rendelkezők között az értéknövelt szolgáltatások igénybevétele (összhangcsomag 26%, 1 órás ingyenes internet 24%, hívókártya 15%, vezetékes SMS szolgáltatás 3%), valamint a kártya- és internetfelhasználás is.

Informatikai és Hírközlési Minisztérium internethasználatot elősegítő, szemléletformáló kampánya

Az információs társadalomban meghatározó internetfelhasználás Magyarországon jelentősen elmarad a fejlett országokétól (csak a háztartások 8%-a használ internetet). Internetfelhasználást vizsgáló előkészítő kutatás (külső kutató cég megbízásával) kimutatta, hogy az internet elterjedésének legfőbb oka nem a géphiány (illetve eszközök és internet-hozzáférés drágasága), hanem az érdektelenség, az érdeklődés hiánya. Mindezek alapján az IHM-akciók nem a hasznosságra, hanem a kíváncsiságra fókuszáltak. A kampány tehát - összekapcsolva a minisztériumi ismertségének növelésével - a kíváncsiság felkeltésére összpontosít. A kreatív koncepció („Van, aki egy életen át keresi a választ. Van, aki az Internetet használja") tv-reklámban, képeslapokon és az interneten www.ihm.hu/kampany jelent meg.

A piackutató és a kampányt kidolgozó ügynökségek (média, kreatív, rendezvényszervező) kiválasztása tárgyalásos közbeszerzéssel valósult meg, ami rendkívüli nehézségeket jelentett. A kampánnyal – amelyhez egy 200 ezres példányszámú kiadvány is csatlakozik - a Szigetfesztiválon és Kapolcson (internet-játszóház) is részt vettek. A Szonda Ipsos augusztus végi felmérésében mind a kampány ismertségét, mind a minisztérium ismertségének növekedését kimutatta.
Kulcsszavak: marketing Matáv IHM HTE

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50