Hordozható munkaállomások Opteron processzorral

Széll Zoltán, 2004. március 31. 12:00
A Tadpole Computer az UltraSPARC alapú hordozható munkaállomások ismert gyártója rövidesen megkezdi az Advanced Micro Devices (AMD) Opteron lapkákon alapuló hordozható munkaállomások gyártását és szállítását. A Tadpole az első vállalat, amely a szerverekhez és asztali munkaállomásokhoz fejlesztett Opteron processzorokat hordozható számítógépekben használja.
A munkaállomások általában asztali számítógépek csúcsteljesítményű hardverrel, amely megengedi a komplikált programok - pl.: mechanikai tervezés - használatát. A Tadpole azon néhány számítógépgyártó egyike, amely mindezt a hardvert hordozható számítógépbe "pakolja". Ez a mérnökök számára lehetővé teszi a legnagyobb teljesítményű szoftverek használatát a terepen is. A rövidesen piacra kerülő Opteron alapú gép olyan piacokat vesz célba, mint a szoftverfejlesztés, a tudományos alkalmazások és a terméktervezés. Az Opteron lapkák 32 bites és 64 bites szoftverekkel egyaránt képesek futni. A Tadpole jelenleg kapható UltraSPARC alapú hordozható munkaállomásainak ára 3000 és 12000 dollár között van.

A Tadpole Opteron alapú masinái kitöltik azt a terméksorok között tátongó rést, ami az Intel Pentium 4 és Linux alapú rendszerek, valamint az UltraSPARC processzor alapú Sparcbook között tátong. A Tadpole az Opteron alapú hordozható munkaállomások bevezetésével növeli választékát és a vásárlók számát. Az Opteron lapkák a Linux vagy a Microsoft Windows operációs rendszerek különböző változataival képesek futni. Mind a két operációs rendszer 32 bites és 64 bites változatban kapható, bár a Microsoft még dolgozik a Windows 64 bites változatán - az Opteronhoz. Hogy még nagyobb legyen az operációs rendszer választék, a Sun a Solaris operációs rendszert az Opteronhoz illeszti.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14