Mobil számítástechnikai helyzetkép és új Albacomp-notebook

forrás Prim Online, 2004. április 22. 14:30
Az Albacomp Rt. és az Intel Magyarország a mai napon közös sajtótájékoztatón jelentette be az Albacomp legújabb, Intel Centrino mobil technológiára épülő notebookját. Stacy J. Smith, az Intel EMEA régiójának alelnöke és Deme Csaba az Albacomp Rt. kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese emellett ismertette a mobil számítástechnika nemzetközi és hazai helyzetét, főbb fejlődési irányait.

 

 

Az Intel szakemberei szerint a felhasználók négy fő elvárást támasztanak a mobil számítástechnikával szemben: az integrált vezeték nélküli LAN használata, az úttörő mobilteljesítmény, a még hosszabb akkumulátoros használati idő és vékonyabb, könnyebb kivitelű eszközök. Az Albacomp Activa Mobil Light jeleskedik mindezekben. A kimondottan notebookok részére kifejlesztett processzor, a rugalmas csatlakoztathatóság, a hosszú akku használati idő, a megbízható háttértámogatás és a vékony, könnyű kivitel az egyre növekvő mobilitási igényeket is kielégíti.

Mobil számítástechnika - nemzetközi kitekintés

2004 végére a vezeték nélküli hot spot-használók száma várhatóan 30 millióra nő, ami háromszorosa a 2003-as év 9,3 milliós adatnak. Az Intel - a hot spotok terjedését látva - meghirdette a Wireless Verification Programot. A program magában foglalja az Intel Centrino mobil technológia megtervezését és tesztelését különböző hozzáférési eszközök, szoftver-kombinációk, hot spot helyszínek és vezeték nélküli hálózati szolgáltatók segítségével. Az Intel WV programjának eredményeként mára világszerte megközelítőleg 30,000 nyilvános hot spotot vizsgáltak be az Intel mérnökei. A vállalat 2004 végéig több mint 10. 000 hot spot ellenőrzését tervezi.

Az Intel számításai szerint 2004-ben a hordozható számítógépek eladási aránya világszerte hozzávetőlegesen 30%-os lesz, az egész PC piacot tekintve. A notebook eladások nagymértékben megnőnek; a leggyorsabban növekvő szegmenst a végfelhasználói vásárlások jelentik majd.

2003 és 2004 között a kelet-közép-európai és afrikai régióban rendkívül nagy arányú, évi 40%-os növekedést mutatott a notebook eladások aránya. Eddig neves hardver gyártók, több mint 130 laptop-ot terveztek az Intel Centrino Mobil technológia felhasználásával - és további új modellekre számítunk.

Európában a különböző iparágakban működő nagy és kisvállalatok jelentős profit növekedésről számoltak be a vezeték nélküli mobil szolgáltatások általi termelékenység növekedés, a költségcsökkentések, illetve a valós idejű hozzáférhetőség eredményeként. Egyes számítások szerint 2004 végére a mobil számítógépek és vezeték nélküli hot spotok által nyújtotta előnyöknek köszönhetően, az utazó dolgozók akár napi 30 percet is nyerhetnek, a termelékenység javára.

Az Intel Centrino technológiája kifejezetten a mobil, vezeték nélküli hálózati kapcsolatot használó számítógépek számára lett kifejlesztve és célja, hogy az ilyen gépek számára a legnagyobb teljesítményt, akkumulátort, élettartamot és biztonságot nyújtsa, természetesen a legkisebb méretek mellett.

A magyarországi notebook-piac az Albacomp szemszögéből

A magyarországi számítástechnikai piacra jellemző, hogy legalább féléves késésben van a világtrendekhez képest, ezért a vezeték nélküli kommunikáció nagy áttörése 2004. második feléig még várat magára.

Az elmúlt években a notebook eladások Magyarországon az asztali számítógépekével szemben folyamatosan nőttek: 2001-ben a noteszgépek aránya 16,3, 2002-ben 19,5, 2003-ban pedig már több mint 21 százalékot tett ki. Idén a notebookok aránya előreláthatólag eléri a 25 százalékot. Becslések szerint a mobil számítógépek magyarországi piaca idén mintegy 30 százalékkal nő, s a tervezett értékesítési darabszám meghaladja a 80 ezret.

A magyarországi összeszerelők közül elsőként az Albacomp tette felhasználói számára elérhetővé az Intel jelenleg legfejlettebb, vezeték nélküli kommunikációra is képes technológiáját. A márkás számítógépek közül az Albacomp hazai összeszerelésű hordozható számítógépeinek kimagaslóan jó az ár-érték aránya, ezért a felhasználók körében népszerű az Activa Mobil termékcsalád. Az Activa Mobil noteszgépekből az Albacomp az elmúlt év áprilisától decemberéig több mint 3600 darabot értékesített. Az Albacomp 2004-ben a notebook-piacon 10 százalékos részesedést szeretne elérni.

Kulcsszavak: Intel notebook trend Albacomp

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14