Magyar Bálint: minden iskolában lesz internet 2005 végéig

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 30. 10:15
A Sulinet-program keretében 2005. végéig minden iskolában lesz internet - mondta az oktatási miniszter csütörtökön Nyíregyházán. "Az oktatási intézményekben megkezdődik a belső számítógépes-hálózat kiépítése, minden osztályteremben adott lesz a lehetőség az informatikai tudás elsajátításához" - közölte Magyar Bálint azon a tanácskozáson, melyen Szabolcs megye polgármesterei, jegyzői és vezető pedagógusai vettek részt.
A tárca vezetője hozzátette: a programhoz tartozik a digitális tananyag fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy az oktatásba bekerülhessen a korszerű számítógépes technológia. "Az egyéb iskolai fejlesztésekkel együtt a 2006-2007. évi tanévtől kezdődően jelentős minőségi változások következnek be az iskolákban" - jelentette ki a miniszter.

Magyar Bálint a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban részt vett az oktatási tárca által 2003-ban meghirdetett Világ-Nyelv Program nyelvtanulást népszerűsítő rendezvényén is. Elmondta: az intenzív program legfontosabb eleme, hogy úgynevezett nyelvelőkészítő tanfolyamok induljanak az iskolákban, és az osztályokban a tanítási idő 40 százalékát fordítják majd idegen nyelvek oktatására. A miniszter sikeresnek nevezte a program kezdetét, mert az ország mintegy 1200 középiskolájából 500 jelezte, hogy 2004. szeptember elsején indít nyelvi előkészítő tanfolyamot. "Körülbelül 12 ezer lesz azoknak a gyermekeknek a száma, akik az osztályokban egy, vagy több nyelvből nyelvvizsga szintű tudást szerezhetnek" - mondta Magyar Bálint. Hozzáfűzte: ehhez kapcsolódik 2005-től a kétszintű érettségi, amely egyben nyelvvizsgát is jelent majd.

Az oktatási tárca vezetője Nyíregyházán sajtótájékoztatót is tartott, melyen a közoktatási reform elképzeléseit ismertette. A szerinte szükséges változtatások közül az egyik legfontosabbnak nevezte, hogy az iskolák "az intelligens tanulás technikájára" megtanítsák a diákokat. Ez a folyamatos, élethosszig tartó tanuláshoz elengedhetetlen - közölte. Magyarázatként rámutatott: a munkaerő piachoz való rugalmas alkalmazkodás mindenkitől megköveteli, hogy állandóan képezze magát.

"A nyugati fejlett országokban egy ember élete során négy-hat szakmát vált, a felnőttképzésben a lakosság 15-20 százaléka vesz részt évről évre, míg Magyarországon ez a mutató mindössze néhány százalékos jelenleg, és ezen változtatni kell" - mondta Magyar Bálint. A nyíregyházi főiskola várhatóan változó feladataival kapcsolatban Magyar Bálint elmondta: a tanárképzés a jövőben ötéves időtartamú lesz, három évig az úgynevezett felsőoktatási, míg két évig a mesterképzési szakasz tart.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

100 éves a kismegszakító, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

Az ABB-nek a maga nemében első kismegszakítója (Miniature Circuit Breaker/MCB) már 100 éve biztosítja az elektromos áramkörök védelmét, és a jövő fenntarthatósági igényeihez igazodva napjainkban is tovább fejlődik. Mivel az összes tűzeset közel egynegyede lakóépületekben keletkezik, ezért kijelenthető, hogy a kismegszakítók az otthonok biztonságossá tételével forradalmasította az életmódunkat, sőt megteremtette az elektromos biztonságot az egész társadalom számára, a vasúti infrastruktúrától kezdve a gyárakon, a kereskedelmi épületeken át, az adatközpontokig.

2024. május 6. 16:29

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Érettségi-para szülőként? HR szakértői tippek következnek!

Elindult a 2024-es érettségi szezon: országszerte 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700 középiskolás érettségizik. Ez az időszak legalább olyan megterhelő és kihívásokkal teli a szülők számára, mint a diákoknak, hiszen a gyermekük jövőjéről van szó, és az érettségin nyújtott teljesítményen sok múlhat. Rengeteg a kérdés: felveszik a gyermeküket a kívánt szakra? Mi lesz, ha nem nyer felvételt, vagy meggondolja magát időközben és egy másik irányba szeretne menni? Egyáltalán mi történik, ha mégsem úgy alakul minden, ahogyan azt a gyermek és a szülő eltervezte? Most ezekre az eshetőségekre hívja fel a figyelmet és ad néhány szakértői tippet a Mind-Diák Szövetkezet vezetője, Göbl Róbert.

2024. május 6. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55