Microsoft: Korlátlan lehetőségek Magyarországon is

forrás Prim Online, 2007. április 19. 15:42
A Microsoft ma újabb támogatási program indítását jelentette be, amelynek célja a digitális szakadék megszüntetése olyan új termékek és programok megalkotása révén, amelyek társadalmi és gazdasági lehetőségeket nyitnak meg a technológia előnyeit eddig nem élvező körülbelül 5 milliárd ember előtt.
Korlátlan Lehetőségek elnevezésű programjának kibővítésével a Microsoft megújítja és felgyorsítja azon hosszú távú vállalását, hogy technológia, képzés és partneri együttműködés révén segíti az oktatás átalakítását, a helyi innováció előmozdítását, a munkahelyek és további lehetőségek teremtését.

„Mindenkinek joga van hozzá, hogy esélyt kapjon képességeinek maradéktalan kibontakoztatására” – mondta el Bill Gates, a Microsoft elnöke. „A technológiát akkor lehet eljuttatni a szóban forgó 5 milliárd emberhez, ha az eddig nem megfelelően kiszolgált közösségek igényeihez igazodó termékek születnek. Kreatív, új üzleti megközelítésekre van szükség, amelyek alkalmazhatóbbá, hozzáférhetővé és megfizethetővé teszik a technológiát. Elengedhetetlen a helyi kormányok, oktatási intézmények és civil szervezetek közötti szoros együttműködés.”

Gates elmondása szerint a Korlátlan Lehetőségek program bővítése három területre koncentrál: az oktatásra, az innovációra, valamint munkahelyek és gazdasági lehetőségek teremtésére.

Az oktatás átalakítása

Az oktatási lehetőségek kiterjesztése érdekében a Microsoft világszerte együttműködik kormányzatokkal, kormányközi szervezetekkel, vezető tudósokkal és iparági kulcsszereplőkkel. A vállalat öt év alatt 250 millió dollárt ruház be az immár 101 országban futó „Társ a tanulásban” programba, amely eddig 57 millió tanulót ért el. A program keretében 2,5 millió tanár részesült oktatásban és kapott eszközöket, s több mint 722 000 tanár és diák szerzett bizonyítványt a Microsoft technológiák használatáról.

Magyarországon a Microsoft 2003-ban indította el a Társ a Tanulásban programot, azóta 33 ezer tanár vett részt a képzéseken. Valamennyi oktatási intézmény megkapta a Microsoft tananyagait, 14 ezer diák bizonyította microsoftos tudását, és több százezer ismerhette meg a Microsoft-technológiákat.

Magyarországon jó példa az együttműködésre a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszéke, valamint az ELTE Multimédiapedagógiai és Oktatástechnológiai Központja, ahol tanszéki kutatócsoportok a Microsoft együttműködésével dolgozzák ki azokat a módszereket, amelyek segítségével az informatika eszközei lehetővé teszik a tanítási folyamat megújulását.

A „Társ a tanulásban” program részeként a Microsoft ma bejelentette a Microsoft Student Innovation Suite (Microsoft diákoknak szóló innovációs) programcsomagot, amely elérhető árú, megbízható szoftvereket kínál olyan fejlődő országok kormányainak, amelyek Windows alapú PC-ket vásárolnak általános és középiskolai diákjaik számára, személyes  használatra iskolai feladataik ellátása érdekében. Az oktatási programcsomag tartalmazza a Windows XP Starter Editiont, a Microsoft Office 2007 Otthoni és iskolai verziót, a Microsoft Math 3.0, a Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office, valamint a Windows Live Mail desktop programokat.

A 2007 második felében megjelenő programcsomagot a Microsoft 3 dolláros áron kínálja az ajánlat igénybevételére jogosult kormányoknak.

További, a tanároknak és diákoknak szóló segítséget jelent annak annak a programsorozatnak a megjelenése, amellyel az oktatási anyagokat létrehozók egyéni tanulási igényekre szabható, érdekes tartalmat készíthetnek és állíthatnak össze, s amely így növelni fogja a digitális technológia szerepét az oktatásban.

A helyi innováció előmozdítása

A Microsoft nyilvánosságra hozta azt az elképzelését is, miszerint a következő két évben bővíti a Microsoft Innovációs Központok létrehozására és működtetésére szánt forrásokat, 25 új országban jelenik meg a kezdeményezéssel, és 2009-re már összesen 200  központból álló hálózat segíti a helyi innovációt. Budapesten az Innovációs Központ még 2007-ben megnyitja kapuit.

A jelenleg 110 intézményből álló központhálózat 60 országban 100 közösséget segít átfogó program- és szolgáltatáskészlettel. A cél a munkaerőpiacon keresett készségek bővítése, a munkahelyteremtés, az innováció és a versenyképesség erősítése. A Microsoft által, de a helyi kormányokkal, oktatási intézményekkel és vállalatokkal együttműködésben biztosított erőforrások szoftverfejlesztési támogatást, üzleti képzést, a foglalkoztatáshoz szükséges oktatást és alkalmazási programokat kínálnak a diákok részére, és piaci inkubátorként gondozzák a helyi induló vállalkozásokat.

Emellett az évente megrendezésre kerülő Imagine Cup elnevezésű globális technológiai verseny is lehetőségeket ad a diákoknak technológiai és innovatív érdeklődésük iskolai kereteken kívüli felfedezésére. A tavalyi versenyen 100 ország 65 000 tanulója vett részt.

Magyarországon tavaly 5 intézmény 9 csapata mérte össze tudását a szoftverfejlesztés kategóriában. A legjobbnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem „Digital Mania” csapata bizonyult, akik egy PocketPc-re épülő, mozgássérülteket segítő megoldást készítettek. Az idei verseny témája az oktatás, „Képzelj el egy világot, ahol a technológia segít jobbá tenni az oktatást mindenki számára!” címmel. Rendkívül nagy érdeklődés övezi itthon is, a Lurdy házban május 10-én megrendezésre kerülő budapesti magyar döntőre több száz versenyzőt és érdeklődőt vár a Microsoft Magyarország.

Munkahelyek és gazdasági lehetőségek teremtése

Magyarországon a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal, a Miniszterelnöki Hivatallal, az Oktatási és Művelődésügyi Minisztériummal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal együtt készíti elő a Microsoft azt a programsorozatot, aminek keretében a következő 4 év során egymillió emberhez juthatnak el itthon az informatika ismeretek, kezdve az alapszintű tudástól a készségszinten rögzülő felhasználói gyakorlaton keresztül a legmagasabb szintű, a világ munkaerőpiacán talán legkeresettebb informatikai szakképesítések megszerzéséig.

Kormányzati és iparági szereplőkkel összefogva a szoftveróriás segítséget nyújt a munkaerőpiac szereplőinek a megfelelő munkalehetőségek fellelésében, míg a munkaadókat a megfelelő jelöltek megtalálásában támogatja.

Az elképzelést a Microsoft Indiában modellezi, ahol foglalkoztathatósági portált hoz létre. Indiában évente közel 400 000 műszaki szakos hallgató végez, a várhatóan 2007 végére elkészülő portál pedig őket hivatott segíteni technológiai, üzleti és kommunikációs képességeik fejlesztésében online oktatással és vizsgáztatással. Az Indiában szerzett tapasztalatok alapján a projekt további régiókra is kiterjeszthető lesz, tartalma újabb készségek, kompetenciák fejlesztésével is bővülhet.

A Microsoft Magyarország tavaly elindított “Gyakornoki programja” egy már működő, tisztán magyar kezdeményezés. Elsődleges célja, hogy az egyetemisták elméleti ismereteit összehangolja a piaci igényekkel. A program lehetőséget biztosít fiatal mérnökök és programozók részére, hogy tanulmányaik alatt gyakorlati ismereteket is szerezzenek, és a diploma megszerzése után a valós életben, munkahelyen elvárt követelményeknek is meg tudjanak felelni.

A hallgatóknak a programba való bekerüléshez szigorú feltételeknek kell megfelelniük; elsősorban egyetemi és egyéb szakmai teljesítményük alapján nyerhetnek felvételt az ajánló rendszerbe, egy, az MsPort.hu weboldalon kialakított pontrendszer alapján. A beadott pályázatok elbírálása, a pályázó szakmai ismereteinek felmérése és a pályázat esetleges módosítása, testre szabása mind a pályázatot kiíró cég feladata. A program segítségével fiatal, jó képességű szakembereket ismerhetnek meg, és képezhetnek saját igényeik szerint. A gyakorlati idő lejárta után, ha a pályázó teljesítette a cég által támasztott követelményeket, akár állásajánlatot is kaphat. Így a cégek fiatal és jó képességű szakembereket alkalmazhatnak, és gyakornokaik közül a legjobbakat magukhoz csábítva megbízható munkaerőre tehetnek szert.

A magasan kvalifikált munkaerő fellelésének nehézségeit maga a Microsoft is érzi. Magyarországon a Microsoft közvetlen munkaerőigényének kielégítésére májusban indítja el a Start@Microsoft ösztöndíj programot, amelynek keretében 10-15 munkaerőpiacra újonnan belépő embernek biztosít 5 hónapos intenzív, legmagasabb informatikai tudást adó képzést, és a sikeres résztvevőknek munkalehetőséget.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50