rEVOLUTION : Egyedi fejlesztés egyedi igényekre

Bolti kiskereskedelmi rendszer a Marosportnál

forrás Prim Online, 2004. augusztus 15. 09:09
A Marosport Kft. - a jól ismert Columbia, Fundango, Quiksilver, Atomic és Roces sportruházati és sportfelszerelések forgalmazója - egyedi fejlesztésű kiskereskedelmi rendszert vezetett be, amelynek alapvető feladata a cég érdekeltségi körébe tartozó bolthálózat eddigi manuális bolti értékesítésének automatizálása. A cél egy központosított kiskereskedelmi értékesítési rendszer megvalósítása volt, amelyben az összes adat automatikusan egyetlen központba érkezik. A projekt eredménye: gyors információ, kiszámítható ügymenet.
A Marosport évek óta használja nagykereskedelmi folyamataik lefedésére és azt követő ügyviteli teendők ellátására a rEVOLUTION Zenit SQL szoftverére épülő nagykereskedelmi rendszert, amelyet nemrégiben szintén egyedi fejlesztésű kiskereskedelmi megoldással egészített ki. A bolti szoftver fejlesztése 2003. december elején vette kezdetét, és 2004. februárjában a rEVOLUTION már tesztelésre adta át a rendszert. Ezt követte a többszintű próbaüzem és a betanulás. Mindezek eredményeképpen 2004. tavasza óta a cég teljes értékesítési folyamatát informatikai megoldások támogatják.

Az egyedi fejlesztést a nagykereskedelmi rendszerrel való szoros együttműködés igénye, és a ruhaiparra jellemző színek és méretek szerinti árukezelés tette szükségessé. A vállalat egyelőre a budapesti plázákban található üzleteiben használja a kiskereskedelmi szoftvert, de mivel a tervei között szerepel a megyeszékhelyeken történő franchise rendszerű terjeszkedés, az üzletek száma hamarosan ugrásszerűen bővülhet. Az előretekintésnek és az egyedi fejlesztésnek köszönhetően a szoftver már fel van készülve arra, hogy e partnereket is bekapcsolják a cég központjába.

Egyedi megoldások

A fejlesztés egyik kihívása volt, hogy a rendszer az ad-hoc bolti értékesítést optimalizált folyamatokkal támogassa. A bolti értékesítés gyorsasága különösen meghatározó követelmény, így a szoftvert fel kellett készíteni a karácsonyi időszakokban várható értékesítési csúcsokra is.

A rendszer másik érdekessége a pénztárgép-kezelés megvalósítása. Mivel az üzletekben a pénztárgép használata elengedhetetlen, ezért szükség volt olyan funkcionalitásra is, amely a pénztárgép automatikus meghajtását végzi, elkerülve ezzel a dupla adatrögzítés okozta hibalehetőségeket. A cég döntéshozóinak előrelátását dicséri, hogy már korábban - amikor még közel sem volt napirenden a kiskereskedelmi rendszer kialakítása - olyan pénztárgépekkel szerelték fel boltjaikat, amelyek alkalmasak a számítógépes kapcsolatra.

A rendszerben minden egyes bolt a Marosport központjában található szerverekre dolgozik közvetlenül, így lehetővé vált, hogy a boltok igény esetén egymás készleteit láthassák. Emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy rendszerüzemeltetést csak a központban kell fenntartani.

Ráfordítás, megtérülés, hatékonyság

A kiskereskedelmi rendszer fejlesztése mintegy 3 hónap alatt készült el. Ez jóval kisebb, mint amennyit a nagykereskedelmi rendszer fejlesztése vett igénybe (25 hónap). A munka során jelentős erőforrást takarított meg a rEVOLUTION a nagykereskedelmi rendszerben már elkészített alkotóelemek átemelésével és átalakításával. Szintén jelentős erőforrás-megtakarítást eredményezett, hogy a fejlesztő cég munkatársai már jól ismerték a Marosport dolgozóit és folyamatait (és fordítva is), így ismerősként sokkal közvetlenebb formában zajlottak a fejlesztési felmérések.

A project sikerességét segítette, hogy a rendszer felmérése során nem csak az aktuális rendszer megvalósítása történt meg, hanem a rEVOLUTION szakemberei a jelenlegi üzleti folyamatok optimalizálásába is besegítettek.

Folytatják...

A fejlesztés során több olyan funkcionális igény is felmerült, amely az 1.0 verzió idő- és költségkeretébe nem fért bele. Ezek egy 2.0 fejlesztés kereteiben belül kerülnek megvalósításra, amelynek felmérési munkálatai már el is kezdődtek.

Érdekes...

Meglepő, és sajnálatos, hogy az üzletházak a rendszer bevezetésekor nem tudták biztosítani az ADSL kapcsolatot, ezért az állandó internet-kapcsolatot a GTS Datanet műholdas rendszerével oldották meg.

Egyedi fejlesztések a rEVOLUTION-nél...

A rEVOLUTION Software jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az egyedi fejlesztések területén, amelyek elsősorban adatbáziskezeléshez, illetve ügyviteli és vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódnak. Ebből a tevékenységből évente több tízmillió Ft bevétele származik, így a 2003-ban elért 52 millió Ft bevétel meghaladta a teljes árbevétel 10%-át.

rEVOLUTION sajtóközlemény nyomán
Kulcsszavak: Revolution ügyvitel

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59