Vezeték nélküli DSL szolgáltatás Berlinben

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 19. 09:19
A német Airdata felállította az első vezeték nélküli DSL adóállomást a berlini Alexanderplatz-on. A 2,6 GHz-es frekvencián működő szolgáltatás nagyobb területet fed le, mint a széles körben elterjedt WiFi forró pontok.
Az úgynevezett 3G TDD technológián alapuló DSL-to-go szolgáltatás használatához vezeték nélküli DSL modem, vagy megfelelő PCMCIA kártya szükséges, az eszközök pedig automatikusan csatlakoznak az adóállomásra és azon keresztül a világhálóra. A felhasználók a lefedett területen belül bárhonnan igénybe vehetik a szolgáltatást, amelynek a mobilitás mellett megvan az az előnye a vezetékes kapcsolattal szemben, hogy helyváltoztatáskor nem szükséges az ott elérhető, esetleg eltérő szolgáltatón keresztül kapcsolódni az internetre, így a noteszgép, vagy PDA beállításának módosítása is elkerülhető.

Az infrastruktúra kialakításában az amerikai IPWireless és az Alcatel is részt vett, míg a szükséges háttérhálózatot a Telefonica Germany biztosítja. Az Airdata szerint magasabb árai ellenére a vezeték nélküli DSL méltó vetélytársa lesz az UMTS technológiának. Az általa elérhető legmagasabb adatátviteli sebesség 768 Kbit/s, míg a legolcsóbb, 128 Kbit/s-os szolgáltatás havonta 19,95 euróba kerül majd.
Kulcsszavak: Wi-Fi wireless DSL

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50