Nokia-Intel együttműködés Symbian telefonok kifejlesztésére

Milkovits Gábor, 2004. október 5. 20:10
Az Intel és a Nokia bejelentették, hogy a jövőben közösen dolgoznak majd Symbian operációs rendszerű okos telefonok kifejlesztésén.
A két óriás vállalkozása az első komolyabb technológiai kooperáció a mobiltelefonos ágazatban. Az Intelnek határozottan jól jön a megállapodás, mivel a világ legnagyobb csipgyártója szeretné erőteljesebben megvetni a lábát a mobiltelefonos csipek világában is, amelyet jelenleg a Texas Instruments és az STMicroelectronics ural. Az együttműködés kiterjed magára a mobilszoftver-gyártó Symbian-ra is, amely az Intel-lel közösen dolgozik majd a mobilcsip szabvány, illetve az ahhoz társított szoftver kifejlesztésén, meggyorsítva ezzel az újabb Symbian-alapú készülékek piaci megjelenését. Az Intel korábban már kidolgozott egy ilyen szabványt a Microsoft operációs rendszerű telefonokhoz, a Symbian szoftvert használó mobilok azonban egyelőre népszerűbbnek bizonyultak.

Az okos telefonok, amelyek a szélesebb körű, harmadik generációs multimédiás alkalmazások miatt nagyobb teljesítményű processzorokat igényelnek elődeiknél, vonzó piacot jelentenek az Intel számára. Ez annál is inkább igaz, mert felmérések szerint idén mintegy 20 milliót fognak forgalmazni az ilyen készülékekből. Ezek többsége, körülbelül 80%-a ráadásul várhatóan a Symbian-alapú telefonok sorából kerül majd ki. A Symbian vezérigazgatója öt éven belül éves szinten 200 millió, az általuk gyártott operációs rendszerrel ellátott okos telefon eladására számít. Azt azonban, hogy ezek mekkora hányadában lesz majd Intel csip, igen nehéz megjósolni - egyelőre a legtöbb gyártó bevált partnereit, így a Texas Instruments-et, atz STMicroelectronics-ot és a Philipset részesíti előnyben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14