Oracle: új kockázatkezelési megoldás a Bázel II. követelmények teljesítéséhez

forrás Prim Online, 2004. október 21. 16:40
Az Oracle előzetes betekintést nyújtott Oracle Regulatory Capital Manager nevű új rendszerébe, amely a pénzügyi szolgáltatókat segíti a 2007. január 1-jétől életbe lépő Bázel II. követelményeinek teljesítésében.
A Bázel II. az 1988-ban megfogalmazott európai tőkemegfelelési előírások revíziója, és olyan kockázatkezelési módszereket ír elő, amelyekkel a nemzetközi szinten tevékenykedő bankok hozzáigazíthatják tőkeszintjüket a bank működési, hitelezési és piaci kockázatához. Konkrét célja a meglévő tőkemegfelelési előírások szigorítása a hitelezési és piaci kockázatokat érzékenyebben követő direktívákkal, illetve új tőkemegfelelési követelmények megfogalmazása a működési kockázat kompenzálására.

Az Oracle Regulatory Capital Manager az Oracle átfogó kockázatkezelési eszközkészletének egyik alappillére. Lehetővé teszi a pénzintézeteknek a Bázel II. teljesítéséhez szükséges adatok kigyűjtését és elemzését, majd ebből az egyezményben előírt módszerek valamelyikével a szabályozói tőke kiszámítását. Emellett a pénzügyi szolgáltatók a számítások és adatok elemzésével, módosításával és ellenőrzésével optimális stratégiát alakíthatnak ki a szabályozói tőke biztosításához. Az eseti kimutatások mellett a megoldás előre definiált kimutatásokat is kínál, amelyekkel a pénzintézet gyorsan, könnyen áttekintheti a szabályozói tőkével kapcsolatos mutatókat, és teljesítheti hatósági adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettségeit.

"Az Oracle Regulatory Capital Manager tervezésénél nem csupán alapszintű eszközt akartunk nyújtani a pénzügyi szolgáltatóknak a Bázel II. teljesítéséhez" - jelentette ki Steven Miranda, az Oracle alkalmazásfejlesztésért felelős alelnöke. "Ehelyett egy olyan szélesebb körű, rendkívül rugalmas megoldást fejlesztettünk ki, amellyel a pénzintézetek a kockázatkezelést beépíthetik napi üzleti folyamataikba, javítva az adatszolgáltatás színvonalát és a szervezet eredményességét. Például az Oracle E-Business Suite más alkalmazásaival való beépített integrációnak köszönhetően a rendszer közvetlenül együttműködik a jövedelmezőségi mérőszámokat szolgáltató Oracle Performance Analyzerrel, illetve az Oracle Funds Transfer Pricing transzferárazási alkalmazással. Így a szervezet a szabályozói tőke kiszámítása után meghatározhatja, hogy a kockázathoz igazított tőkeszint alapján milyen nyereségességi mutatóknak kell teljesülniük az egyes kiemelt ügyfelek, ügyfelek, üzleti egységek és termékek szintjén. Az Oracle Auditálás megoldással (Oracle Internal Controls Manager, az Oracle E-Business Suite egy másik alkalmazása) való integrált együttműködés pedig segít a tőkemegfelelés biztosításával járó költségek további csökkentésében."

Az Oracle egyúttal bejelentette, hogy az Oracle Regulatory Capital Manager ajánlott rendszerbevezető partnerei az Oracle Consulting Services szaktanácsadó szolgálat, valamint a brit Deloitte MCS Limited ("Deloitte Consulting-UK") és az USA-beli Deloitte Consulting LLP ("Deloitte Consulting-US") lesznek.

A rendszer összetevői

Az Oracle Regulatory Capital Manager az Oracle Enterprise Management Foundation nevű átfogó vállalatirányítási keretrendszerre épül, amely egyetlen központi adattárban kezeli a szervezet összes adatát. Ezzel a megközelítéssel könnyebben biztosítható az adatoknak a vállalaton belüli teljes konzisztenciája és gyors elérhetősége. A platform emellett lehetőséget ad arra, hogy a független szoftverszállítók (ISV-k) által fejlesztett, az Oracle köztesszoftverein futó alkalmazások a központi adattárból vegyék és abban tárolják a szükséges adatokat, így biztosítva azok helyességét és pontosságát.

Az Oracle a Bázel II. előírásainak könnyebb teljesítése érdekében jelentősen továbbfejlesztette vállalatirányítási keretrendszerét. Az Enterprise Management Foundation azon adattáblái például, amelyekben a biztosítékadatok találhatók, most már az összes olyan információt tartalmazzák, amelyek a kockázattal súlyozott eszközöknek (RWA) a Bázel II. szerinti korrekciójához szükségesek. Emellett a platform telepítési alapadatai ezentúl tartalmazzák a Bázel II. által megkövetelt összes adatkategóriát, például a működési kockázatokat üzletágak szerint, a termék- és tranzakciótípusokat, a besorolási típusokat, az ügyféltípusokat és az eszközkategóriákat. Az Oracle Regulatory Capital Manager jól kiegészíti az Oracle más kockázatkezelési alkalmazásait, például az Oracle Auditálást, mely egy olyan átfogó eszköz, amellyel a vezetők, pénzügyi igazgatók, főkönyvelők, a belső ellenőrzési részleg dolgozói és a külső könyvvizsgálók dokumentálhatják és vizsgálat alá vethetik a belső szabályozást, illetve folyamatosan ellenőrizhetik a hatósági előírások betartását. Emellett lehetővé teszi a pénzintézeteknek, hogy egyszerre több szabályozói környezet előírásai alapján kísérjék figyelemmel a kockázatokat, így a Bázel II. mellett a Sarbanes-Oxley és az ISO 9000 előírásainak való megfelelés is követhető.

Az Oracle Regulatory Capital Manager 2005 elejétől lesz kapható.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55