IHM/NHH-fókuszok 2005-ben: 3G, kábeltévé, LTO-k, WiMax…

Kovács Attila, 2004. november 26. 16:25
"Egy évvel az Eht. megszületése után" mottóval, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Bánkuti Erzsébet, a tárca helyettes államtitkára és Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke november 26-án közösen tartottak sajtótájékoztatót az IHM-ben. Ezen értékelték az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) nyomán kialakult piaci folyamatokat és ismertették az IHM további szabályozási és közpolitikai szerepvállalását.
2004-et értékelve Kovács Kálmán a vezetékes piacról elmondta, hogy új szolgáltatók jelentek meg (Tele2, UPC stb.), az elindult 1000 forintos szociális kedvezményt mintegy 40 ezren veszik igénybe; október 31-ig a számhordozást kb. 40 ezren kérték. A mobilpiacról: az erős verseny következtében 15%-ot meghaladó árcsökkenés következett be; a percforgalom több mint 15%-kal növekedett; október 31-ig több mint 30 ezren kérték a számhordozást. Az internet piacon: az EU-s irányoknak megfelelően alakult a használat, erős a széles sáv (fél év alatt 40%-kal növekedett a számuk), a nagykereskedelmi ár több mint 25%-kal csökkent.

Az eseményen két projektet is bemutattak. Az egyik az INFOKOM 2004 projekt, amelynek célja az elektronikus hírközlési szolgáltatások szabályozási környezetének átfogó elemzése, a kapcsolódó részpiacok és egyéb informatikai szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozás vizsgálata, illetve - ahol szükséges - a szabályozás tartalmára vonatkozó javaslatok elkészítése, finomhangolás. Pataki Dániel a jövő feladatai között említette a regionális (LTO) különbségek lépésről lépésre történő csökkentését, későbbi eltüntetését. A mobil végződtetési díjaknál cél, hogy a hatóság mintegy 10-os lépésekben csökkentse azokat.

A másik az NSZS 2005 projekt. Ennek a célja a szélessávú elektronikus kommunikáció terjedését elősegítő fiskális és közpolitikai intézkedések megalapozása, a Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) megvalósítása.

Kérdésre válaszolva, a miniszter elmondta, hogy 2005-ben először fordulhat elő, hogy nominál értékben is csökkenő tarifák jelennek meg a vezetékes és mobil szolgáltatásban. Elhangzott még, hogy a kábeles internet szolgáltatást mintegy 100 ezren veszik jelenleg igénybe Magyarországon.
Kulcsszavak: távközlés NHH IHM

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38