Oracle Database 10g: Új adatbázis-kezelő az Oracle-től

forrás Prim Online, 2004. december 8. 18:30
Az Oracle a San Franciscóban zajló OpenWorld konferencián bejelentette a díjnyertes Oracle Database 10g adatbázis-kezelő, valamint a teljes vállalati számítóhálós környezetek adminisztrálását és felügyeletét végző Enterprise Manager 10g Grid Control 2. verzióját. Az adatbáziskezelő új változata többek között továbbfejlesztett rendelkezésre állási, felügyeleti és biztonsági funkciókat, valamint nagyobb teljesítményt nyújt, míg az Oracle Grid Control az összetett folyamatok racionalizálásával és a manuális tevékenységek automatizálásával rugalmasabb reagálást tesz lehetővé a rendszerek üzemeltetésében.


A világ piacvezető adatbáziskezelője, az Oracle Database 10g a 2. verzió megjelenésével most még gyorsabbá vált. Az új rendezési algoritmusok jelentősen javítják a teljesítményt minden rendezést igénylő műveletnél, például a lekérdezéseknél és az indexelésnél. Emellett számos esetben feleslegessé teszik a komoly terhelést jelentő betöltés előtti rendezést. Az Oracle Real Application Clusters továbbfejlesztett terheléselosztási megoldásával a rendszer gyorsabban reagálhat a fürtön belüli szerverek kihasználtságának változásaira.

Az Oracle emellett a nagyfokú rendelkezésre állást biztosító funkciókat is továbbfejlesztette az Oracle Database 10g 2. verziójában. Megjelenik egy nyílt alkalmazói programinterfész (API) az Oracle fürtözési szolgáltatásaihoz (Cluster Ready Services), ami megkönnyíti az alkalmazások rendelkezésre állásának javítását. Az új biztonsági mentési és visszaállítási lehetőségeknek köszönhetően most már a lemezes biztonsági mentések mellett automatikus szalagos mentések is készülhetnek, így egyszerűbb eszközökkel is megoldhatók a biztonsági mentések. Az új automatikus tartalékaktiválási (failover) funkciókkal pedig súlyos hibák esetén sokkal gyorsabban újraindul a leállt helyszín, még akkor is, ha nincs helyi kezelőszemélyzet.

Páratlanul egyszerű adatbázis-felügyelet


Az Oracle Database 10g 2. verziója továbbviszi elődjének a felügyeletet könnyítő funkcióit. Az Oracle Database 10g-ben megjelenő automatikus tárolókezelés (ASM) leegyszerűsíti az adatbázis tárolóhátterének optimális konfigurálását és felügyeletét, csökkenti az adatbázis-adminisztrátorok munkaterhét, és lehetővé teszi az informatikai infrastruktúra költségeinek további leszorítását. Az új verzió még több automatizált tárolókezelési műveletet kínál, a továbbfejlesztett tárolóvirtualizációval pedig jóval könnyebben lehet megosztani a tároló-erőforrásokat a vállalati számítóhálós környezetekben.

Megerősített biztonsági funkciók

Az évek során a közigazgatási szervezetek és a vállalatok világszerte számtalan rendszert alapoztak az Oracle megoldásaira azok kimagasló biztonsági szolgáltatásai miatt. Az Oracle Database 10g 2. verziója fontos új funkciókkal bővíti ezeket a biztonsági jellemzőket. Az új verzió ötletes módszert vezet be az alkalmazások által használt üzleti adatok transzparens titkosítására úgy, hogy ehhez nincs szükség az alkalmazások átírására. Ez többek között rendkívül megkönnyíti a felhasználó szervezetek számára a törvényben előírt adatvédelmi kötelezettségek betartását.

Új alkalmazásfejlesztési funkciók

Az Oracle Database 10g 2. verziója több új funkcióval segíti az alkalmazásfejlesztők munkáját. Néhány ilyen újdonság: a világon elsőként jelenik meg a W3C XML Query lekérdezési szabvány támogatása egy elterjedt adatbázis-kezelőben, megkönnyítve az XML-adatok kezelését; javult a Microsoft Windows támogatása a Common Runtime Language (CLR) környezetben megvalósított tárolt eljárásoknak és a Visual Studio fejlesztőeszközzel való szorosabb integrációnak köszönhetően; valamint bővültek az Oracle adatbázis-kezelőhöz való gyors webes alkalmazásfejlesztést lehetővé tévő Oracle HTML DB eszköz fejlesztői funkciói.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

A BASF a sikeres Ethernet-APL kísérletet követően az ABB-t választotta zöldmezős projektjeihez

A BASF első európai zöldmezős Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL) projektjének részeként az ABB-t választotta az elosztott vezérlőrendszerekhez (DCS).

2024. május 14. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36