Következő generációs Sun Sparc lapkák

Széll Zoltán, 2005. február 7. 13:37
A Sun Microsystems bejelentette, hogy jelentős mérföldkőhöz érkezett 2005-ben: elkészült és szilíciumon van az első generációs Niagara lapka és befejeződött a második generációs Niagara lapka, valamint a következő generációs, nagy teljesítményű „Rock” processzor tervezése.
Scott McNealy (Sun CEO) az elemzők szokásos évi találkozóján elmondta, hogy a nagy teljesítményű Rock lapka tervezése befejeződött és gyártásra kész állapotba kerül még ebben az évben. Hasonló a helyzet a Niagara második változatával is. Az adatokat ilyenkor mágnesszalagon rögzítik, amelyet átvisznek a gyárba, ahol azután megkezdődhet az új lapkák gyártása.

A közeljövőben bevezetésre kerülő Niagara (első változat) lapkát David Yen alelnök (méretezhető rendszer csoport) mutatta be. Az első Niagara lapkák már elkészültek és működnek. Ezt D. Yen egy olyan szerverrel szemléltette, amelyben Niagara lapka dolgozott. A processzoron Solaris 10 operációs rendszer felügyelete alatt Java programmal futott.

„Az első Niagara alapú szerverek 2006 elején kerülnek forgalomba” – mondta Marc Tremblay vezető architektúra tervező (Sun méretezhető rendszer csoport). A Niagara lapkával mutatkozik be a CMT (chip multithreading = több szál a lapkán) technológia, amelyet a processzor hatásfokának növeléséhez terveztek. A lapkára több számítógépet (neve processzormag) integráltak, amelyeket a többszálú technológiával kombináltak. A Niagara lapka 8 magot tartalmaz és mindegyik magon négy - összesen 32 – programszál fut párhuzamosan. A meglévő programok minden változtatás nélkül futtathatók a Niagara lapkákon, de ezek még nem tudják kihasználni az új processzor nagy párhuzamosságát. Yen elmondta, hogy a Sun a tervek szerint Niagara szerverekkel segíti a programozókat a szoftverek optimalizálásához. Még ebben az évben 40-50 további gépet csatlakoztatnak a hálózathoz. A Niagara 90nm-es technológiával készül, míg a Niagara II és a Rock 65nm-essel. A Niagara II és Rock alapú szerverek 2008-ban jelennek meg a piacon.

A Sun partnerkapcsolatban áll a Fujitsu céggel, a másik nagy Sparc processzor tervezővel. A két vállalat közös rendszereket fejleszt, amelyek neve: „fejlett terméksor” (APL = Advanced Product Line). Az első APL szerverek 2006-ban érkeznek. Az első ilyen rendszerek a Niagara lapkán alapulnak, de a második fázisban már Fujitsu Olympus processzort használnak. Az Olympus lapka két magot tartalmaz és mindegyik mag két programszálat kezel. Az Olympus rendszerek maximum 64 processzort (32 lapkát) tartalmaznak.

Kulcsszavak: szerver processzor Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55